Tűz ütött ki egy koronavírusos betegeket ápoló román kórház intenzív osztályán

  • narancs.hu
  • 2020. november 15.

Katasztrófa

A tűz a dúsított oxigénes környezetben pillanatok alatt továbbterjedt, tíz ember meghalt. A betegeket menteni próbáló ügyeletes orvos súlyosan megsérült, Belgiumba szállították.

Tűz ütött ki a kelet-romániai Karácsonkő (Piatra Neamt) koronavírusos betegeket ápoló megyei kórházának intenzív osztályán szombat este, amelynek következtében tíz ember életét vesztette, legalább heten válságos állapotban vannak, írja a Transindex.

Az intenzív osztály két kórtermében nyolc-nyolc eleve súlyos állapotban lévő, önállóan lélegezni nem tudó koronavírus-fertőzöttet ápoltak. A sérültek között van az ügyeletes orvos is, aki égési sérüléseket szenvedett, miközben megpróbálta kimenteni a tűzből a koronavírusos betegeket.

Őt a román hadsereg repülőgépével egy belgiumi katonai kórházba szállították vasárnap. A 48 éves Catalin Denciu volt ügyeletben a karácsonkői (Piatra Neamt-i) megyei kórház intenzív osztályán szombat este. Médiajelentések szerint Denciu a lángokban álló kórteremből megpróbálta menteni betegeit, de nem járt sikerrel és testének mintegy 40 százalékán szenvedett égési sérüléseket.

A hírtelevíziók értesülése szerint az automata berendezések egyike kapott lángra, a tűz pedig a dúsított oxigénes környezetben pillanatok alatt továbbterjedt.

Tűzoltó- és mentőautók a kórház előtt, amelyben tűz ütött ki 2020. november 14-én a moldvai Karácsonkőben

Tűzoltó- és mentőautók a kórház előtt, amelyben tűz ütött ki 2020. november 14-én a moldvai Karácsonkőben

Fotó: MTI/AP/ZIarPiatraNeamt.ro

 

A helyszínre érkező tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését a kórház többi részére. A SMURD rohammentő-szolgálat Jászvásárra (Iasi) szállítja a túlélőket, ahol a város határában a Covid-19-ben szenvedő betegek számára újonnan beüzemelt mobilkórház intenzív osztálya veszi át ápolásukat.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter a helyszínre utazott, Ludovic Orban miniszterelnök pedig a belügyminisztériumban alakult válságstáb munkáját felügyeli.Az ügyben a legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

A román média azt is kiderítette, hogy a karácsonkői megyei kórházban nem kevesebb mint nyolc igazgató váltotta egymást az utóbbi évben. Legutóbb azt követően mondott le az igazgató, hogy a sajtó megírta: órákig kell várakozniuk a Covid-gyanús betegeknek a hidegben a kórház előtt, amíg sorra kerülnek, hogy megvizsgálják őket.

Romániában az utóbbi három hétben megkétszereződött a koronavírus-fertőzések üteme, az egészségügyi ellátórendszer pedig az összeomlás határára került. A kórházak tele vannak, a felszabaduló ágyakat percek alatt elfoglalják, az egészségügyi személyzet túlterheltségre panaszkodik. A szaktárca legutolsó - november eleji - közlése szerint országszerte mintegy 1250 ágy áll rendelkezésre a Covid-kórházak intenzív osztályain. A szombati helyzetjelentés szerint ezek közül 1172 volt foglalt.

Figyelmébe ajánljuk