Úgy néz ki, az omikron a felső légutakban gyorsabban terjed, de kisebb valószínűséggel károsítja a tüdőt

  • narancs.hu
  • 2022. január 2.

Katasztrófa

És kevésbé súlyos megbetegedést okoz.

Brit kutatók szerint az omikron variánsról szóló kutatások arra utalnak, hogy a betegség kevésbé súlyos, mint a delta és az eredeti kínai (vuhani) koronavírus variáns. Mint azt a The Guardian írja, egyre több bizonyíték utal arra, hogy az omikron nagyobb valószínűséggel fertőzi meg a torkot, mint a tüdőt, ami a tudósok szerint megmagyarázhatja, miért tűnik fertőzőbbnek, de kevésbé halálosnak ez a variáns, mint a vírus más változatai. A cikk szerint a tanulmányok eredményeit más kutatóknak még felül kell vizsgálniuk.

Deenan Pillay, a University College London virológiai professzora szerint „az omikron a felső légutak sejtjeiben könnyebben szaporodik, mint a tüdő mélyén lévő sejtekben.”

James Stewart Liverpooli Egyetem Molekuláris Virológiai Kutatócsoportjának professzora kimutatta, hogy az omikronnal fertőzött egerek kevésbé fogynak, alacsonyabb a vírusterhelésük, és kevésbé súlyos tüdőgyulladást tapasztalnak.

(The Guardian)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.