Újabb bizonyíték: már decemberben Olaszországban lehetett a koronavírus

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. június 19.

Katasztrófa

Tavalyi szennyvízmintákban mutatták ki a vírust.

Olasz kutatók az új koronavírus nyomaira bukkantak 2019 decemberében Milánóban és Torinóban gyűjtött szennyvízmintákban, ami azt jelzi, hogy a Covid 19-betegség már az előtt megjelent Észak-Olaszországban, hogy Kína bejelentette a fertőzés felbukkanását.

Az olasz közegészségügyi intézet kutatói 40 szennyvízmintát vizsgáltak, amelyeket 2019 októbere és 2020 februárja között gyűjtöttek be észak-olaszországi szennyvíztisztítókból.

Csütörtökön közzétett eredményeik szerint a Milánóban és Torinóban 2019. december 18-án vett mintákban jelen van a SARS-Cov-2 vírus.

"Ez a kutatás segít, hogy megértsük a vírus terjedését Olaszországban" - közölte Giuseppina La Rosa, a kutatás társvezetője közleményben.

A Hollandiában, Franciaországban és Ausztráliában végzett kisebb tanulmányok már kimutatták, hogy a Covid-19-betegséget okozó koronavírus jelenlétét ki lehet mutatni szennyvízből, és számos országban megkezdték a minták gyűjtését és elemzését a járvány terjedésének nyomon követésére.

Olasz orvosok már korábban feltételezték, hogy a betegség már tavaly felbukkant hazájukban, számos kutatással keresnek rá tudományos bizonyítékot. La Rosa közölte, hogy a vírus nyomainak észlelése 2019 vége előtt összhangban van más országokban felmerült bizonyítékokkal arról, hogy a Covid-19 már az előtt terjedhetett, hogy Kína december 31-én jelentette az első igazolt megbetegedést.

A vírus jelenlétére utaló nyomokat találtak Bolognában, Milánóban és Torinóban 2020 januárjában és februárjában vett vízmintákban. Az októberi és novemberi vízminták negatívok voltak.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.