Újabb bizonyíték: már decemberben Olaszországban lehetett a koronavírus

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. június 19.

Katasztrófa

Tavalyi szennyvízmintákban mutatták ki a vírust.

Olasz kutatók az új koronavírus nyomaira bukkantak 2019 decemberében Milánóban és Torinóban gyűjtött szennyvízmintákban, ami azt jelzi, hogy a Covid 19-betegség már az előtt megjelent Észak-Olaszországban, hogy Kína bejelentette a fertőzés felbukkanását.

Az olasz közegészségügyi intézet kutatói 40 szennyvízmintát vizsgáltak, amelyeket 2019 októbere és 2020 februárja között gyűjtöttek be észak-olaszországi szennyvíztisztítókból.

Csütörtökön közzétett eredményeik szerint a Milánóban és Torinóban 2019. december 18-án vett mintákban jelen van a SARS-Cov-2 vírus.

"Ez a kutatás segít, hogy megértsük a vírus terjedését Olaszországban" - közölte Giuseppina La Rosa, a kutatás társvezetője közleményben.

A Hollandiában, Franciaországban és Ausztráliában végzett kisebb tanulmányok már kimutatták, hogy a Covid-19-betegséget okozó koronavírus jelenlétét ki lehet mutatni szennyvízből, és számos országban megkezdték a minták gyűjtését és elemzését a járvány terjedésének nyomon követésére.

Olasz orvosok már korábban feltételezték, hogy a betegség már tavaly felbukkant hazájukban, számos kutatással keresnek rá tudományos bizonyítékot. La Rosa közölte, hogy a vírus nyomainak észlelése 2019 vége előtt összhangban van más országokban felmerült bizonyítékokkal arról, hogy a Covid-19 már az előtt terjedhetett, hogy Kína december 31-én jelentette az első igazolt megbetegedést.

A vírus jelenlétére utaló nyomokat találtak Bolognában, Milánóban és Torinóban 2020 januárjában és februárjában vett vízmintákban. Az októberi és novemberi vízminták negatívok voltak.

Figyelmébe ajánljuk