Újabb gát átszakadásától tartanak a brazíliai tragédia helyszínén

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. január 27.

Katasztrófa

Több ezer ember ideiglenes kitelepítését rendelték el. Az embereket felküldték a városuk legmagasabban található pontjára.

Újabb gát átszakadásától tartanak Brazíliában ugyanott, ahol egy bánya zagytározójából pénteken óriási mennyiségű iszap ömlött ki, és aminek következtében legalább 37 ember meghalt és még mintegy 250 eltűntet keresnek.

Több száz embert keresnek még a brazíliai gátszakadás helyszínén

Az új veszély miatt a hatóságok több környező településről mintegy 24 ezer ember ideiglenes kitelepítését rendelték el vasárnap.

A Corrego do Feijao bányászati komplexum gátjánál ugyanígy magas vízszintre figyelmeztetnek. Emiatt szintén embereket telepítettek ki Brumadinho városából is, ahol 39 ezer ember él. Az embereket felküldték a városuk legmagasabban található pontjára.

A Vale SA bányavállalat egy zagytározójának gátja omlott le pénteken, és iszap öntötte el a környező területet a Minas Gerais állambeli Brumadinho település közelében. A katasztrófa oka egyelőre nem ismert. A bányavállalat közlése szerint mintegy 12 millió köbméter iszap ömlött ki a tározóból.

A brazil igazságügyi minisztérium máris összesen 11 milliárd reált (2,6 milliárd eurót) zárolt a Vale SA bányavállalat vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére. Minas Gerais állam ügyészsége közölte, hogy 1 milliárd reált még péntek este, majd további 10 milliárdot szombaton zároltak a hatóságok. A pénzt az áldozatok kártalanítására és a környezeti károk enyhítésére tervezik felhasználni.

Az ügyészség arra is felszólította a vállalatot, hogy gondoskodjon azoknak az embereknek az elszállásolásáról, akik elvesztették az otthonukat az iszapömlés következtében.

A brazil kormány két nagy összegű pénzbírság megfizetésére is kötelezi a Vale SA bányavállalatot, amelynek 250 millió reált (58 millió eurót) a környezetvédelmi hivatalnak, 99 millió reált (23 millió eurót) pedig a bányaipari és energetikai minisztériumnak kell megfizetni.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?