Újabb mentőkutyákat és statikusokat vitt a Hunor

  • narancs.hu
  • 2023. február 12.

Katasztrófa

A Budapesti Műszaki Egyetem szakértői figyelik mentés közben, mennyire stabil a rom.

A hatodik napja Törökországban, Antakyaban tartózkodó Hunor mentőcsapathoz újabb két magyar keresőkutyás csatlakozott.

Most már négy profi keresőkutyával, váltásban tudnak a túlélők után kutatni – tájékoztatott vasárnap reggel Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Szintén a Hunor munkáját segíti a Budapesti Műszaki Egyetem három építészmérnök statikus szakértője. Az épületek állékonyságát  mérik fel, és figyelik a mentés közben, hogy az a rom mennyire stabil.

A török hatóságok már szintén vizsgálják a földrengések által érintett tartományokban az épületeket, abból a szempontból, hogy amiatt dőltek-e össze, mert szabálytalanul épültek fel. 131 ember ellen indítottak eljárást emiatt. 25 ezer épületet le kell bontani sürgősen, mert nagyon megrongálódtak.

A térségben a hétfői első földrengés óta 3100 utórengést rögzítettek a műszerek. Az egyik, 4,6-os erősségű földmozgás központja szombaton két kilométerre volt attól a helytől, ahol a Hunor épp mentett.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.