A Hunor továbbra is marad Törökországban

  • narancs.hu
  • 2023. február 11.

Külpol

A magyar mentőcsapat folytatja a mentést, de sok szervezet elhagyja az országot.

Csak a Hunor vállalta az éjszakai kutatást abban az épületben, amelyikben péntek este túlélőket jeleztek a keresőkutyák – közölte Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombat délelőtt. Napközben két nőt emeltek ki a török mentőegységek ugyaninnen, délután negyed hatkor ismét életjeleket észleltek, ekkor az Alfa egység  folytatta a kutatást. „Rengeteget kell ásnunk!” – mondták, de nem adták fel. Éjjel három órakor még mindig nem akadtak a nyomára senkinek, akkor a Bravo csapat vette át a munkát. Az Alfa és a Bravo a Hunor két alegysége.

Tizenhat órányi munka sem vezetett eredményre a kísértetépületben. A csapat minden lehetséges üreget átfésült. Ketten ásnak, négyen adogatják ki a törmelékkel teli vödröket. A száloptikával és hangdetektorral történő kutatás során egyelőre csak holttesteket találnak. Beszámolójuk szerint síri csönd van olyankor, amikor beüzemelik a detektort, minden munkálatot leállítanak, mert a műszer olyan érzékeny, hogy egy gombostű leesését is érzékeli.

A változatlanul nagyon nehéz körülmények ellenére a magyar mentőcsapat fáradhatatlanul végzi a kutató-mentő munkát – közölte a Hunor. A helyzetet könnyíti, hogy a csapat logisztikusa, Patai Sándor tűzoltó százados olyan berendezéseket szerelt össze, amelyekkel működtethető a Hunor sátraiban levő hősugárzó, így könnyebben viselik a pihenőidejüket töltő tűzoltók az éjszakai mínusz hét fokot.

Az ENSZ OCHA (Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala)adatai szerint a törökországi mentésben eddig 144 túlélőt és 248 holttestet emeltek ki a Hunor segítségével.

Sok mentőszervezet elhagyja az országot, miután egyre kevesebb esély van túlélőkre, és panaszkodnak a folyamatos fosztogatásokra és káoszra is.

Adjunk arcot a hőseinknek Csapatkép az Alfákról és Bravokról 👨‍🚒 Két csapatban dolgoznak a magyar HUNOR mentőszervezet...

Posted by BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság on Friday, February 10, 2023

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk