A Hunor továbbra is marad Törökországban

  • narancs.hu
  • 2023. február 11.

Külpol

A magyar mentőcsapat folytatja a mentést, de sok szervezet elhagyja az országot.

Csak a Hunor vállalta az éjszakai kutatást abban az épületben, amelyikben péntek este túlélőket jeleztek a keresőkutyák – közölte Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombat délelőtt. Napközben két nőt emeltek ki a török mentőegységek ugyaninnen, délután negyed hatkor ismét életjeleket észleltek, ekkor az Alfa egység  folytatta a kutatást. „Rengeteget kell ásnunk!” – mondták, de nem adták fel. Éjjel három órakor még mindig nem akadtak a nyomára senkinek, akkor a Bravo csapat vette át a munkát. Az Alfa és a Bravo a Hunor két alegysége.

Tizenhat órányi munka sem vezetett eredményre a kísértetépületben. A csapat minden lehetséges üreget átfésült. Ketten ásnak, négyen adogatják ki a törmelékkel teli vödröket. A száloptikával és hangdetektorral történő kutatás során egyelőre csak holttesteket találnak. Beszámolójuk szerint síri csönd van olyankor, amikor beüzemelik a detektort, minden munkálatot leállítanak, mert a műszer olyan érzékeny, hogy egy gombostű leesését is érzékeli.

A változatlanul nagyon nehéz körülmények ellenére a magyar mentőcsapat fáradhatatlanul végzi a kutató-mentő munkát – közölte a Hunor. A helyzetet könnyíti, hogy a csapat logisztikusa, Patai Sándor tűzoltó százados olyan berendezéseket szerelt össze, amelyekkel működtethető a Hunor sátraiban levő hősugárzó, így könnyebben viselik a pihenőidejüket töltő tűzoltók az éjszakai mínusz hét fokot.

Az ENSZ OCHA (Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala)adatai szerint a törökországi mentésben eddig 144 túlélőt és 248 holttestet emeltek ki a Hunor segítségével.

Sok mentőszervezet elhagyja az országot, miután egyre kevesebb esély van túlélőkre, és panaszkodnak a folyamatos fosztogatásokra és káoszra is.

Adjunk arcot a hőseinknek Csapatkép az Alfákról és Bravokról 👨‍🚒 Két csapatban dolgoznak a magyar HUNOR mentőszervezet...

Posted by BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság on Friday, February 10, 2023

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.