Von der Leyen szerint a bucsai vérengzés háborús bűn

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. április 9.

Katasztrófa

Az Európai Bizottság elnöke saját szemével látta a bucsai állapotokat.

Úgy tűnik, az orosz erők háborús bűncselekményeket is elkövettek az ukrajnai háborúban azzal, hogy civileket vettek célba, de a különböző eseteket jogászoknak kell megvizsgálniuk – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton az ukrajnai látogatásáról távozóban egy vonaton.

Von der Leyen az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel, Josep Borrell-lal együtt tett látogatást Ukrajnában. Mielőtt találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel együtt felkeresték Bucsát, ahol az ukrán vezetés szerint az orosz hadsereg több mint háromszáz civilt gyilkolt meg. Moszkva szerint megrendezett provokációról van szó.

Mint a bizottsági elnök szombaton a vonaton mondta: saját szemével látta a bucsai pusztítást. "Ösztöneim azt súgják, hogy ha ez nem háborús bűncselekmény, akkor mi minősül annak, de végzettségem szerint orvos vagyok, nem jogász, ezt jogászoknak kell alaposan megvizsgálniuk. Denisz Smihal ukrán kormányfő fényképeket mutatott nekem: járókelőket gyilkoltak meg. Saját szemünkkel láthattuk, hogy civileket vettek célba a város lerombolásával. Márpedig lakóépületek nem lehetnek katonai célpontok" – jelentette ki Von der Leyen Bucsára utalva.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk