WHO: Csak óvatosan a harmadik oltással

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. július 15.

Katasztrófa

A szervezet szerint nincs bizonyíték arra, hogy szükség lenne harmadik dózisra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön "rendkívüli óvatosságra" intette tagállamait a koronavírus elleni védőoltások harmadik dózisának beadásával kapcsolatban, ami a szervezet véleménye szerint nem segíti elő a méltányosabb globális vakcinaelosztást sem.

A tudományos adatok "jelenleg nem igazolják" egy harmadik, megerősítő dózis beadásának szükségességét, ami ezenkívül "növeli az egyenlőtlenséget is", miközben számos fejlődő országnak még a fertőzés szempontjából legveszélyeztetettebb lakosait sem sikerült beoltatnia - figyelmeztetett Didier Houssin, a WHO Covid-19-el foglalkozó vészhelyzeti bizottságának vezetője.

A globális járványhelyzet elemzése miatt csaknem háromhavonta ülésező testület azt is javasolta a tagállamoknak, hogy "komolyan vegyék fontolóra" a fizikai távolságtartásra vonatkozó intézkedések megtartását a növekvő esetszámok és a SARS-CoV-2 koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsának terjedése miatt.

A bizottság azzal a kéréssel fordult a kormányokhoz: támogassák a WHO-t azon felhívásának megvalósításában, hogy - a méltányosabb globális vakcinaelosztás által - az összes ország lakosságának legalább 10 százalékát be tudják oltani szeptemberre.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk