"19-re húztak lapot" - a Szarvasi bedőlésének háttere

Kis-Magyarország

Milyen mélyebb és eddig nem tárgyalt okai vannak annak, hogy kártyavárként dőlt össze egy jó nevű üzem, a Szarvasi?

„Valójában nem az a kérdés, hogy tönkre ment a Szarvasi Vas- és Fémipari Zrt., habár láthatóan a közvéleményt és az újságírókat ez foglalkoztatja, hanem sokkal inkább az, hogyan húzta ki eddig, miért nem kellett már sokkal korábban bedobni a törölközőt” – mondta a Magyar Narancsnak egy, a cégben olyan pozíciót betöltő, neve mellőzését kérő vezető, aki az elmúlt években rálátott a gazdasági társaság ügyeiben csaknem mindenre.

Mások azt erősítik, hogy olyan tulajdonosi, vezetői és gyártástechnológiai hibák sorozata kellett a mostani összeomláshoz. „Két dolog lehetséges: vagy 19-re húztak lapot és szinte biztosan tudták, hogy veszteni fognak, akkor azt kell mondanom, itt mindenki döntési helyzetben lévő vezető hülye volt. Vagy eleve más pénzügyi játékot játszottak, meglehetősen cinikusan” – mondta a szarvasi gyár ügyeit több mint jól ismerő volt középvezető.

false

 

Fotó: MTI/Rosta

 

A Narancs ütközteti a Szarvasi Vas- és Fémipari Zrt. és az IKEA egymásnak ellentmondó sajtóközleményeit, megszólaltatja a gyár egyik volt vezetőjét, a helyi politikai szereplőket és egy vállalkozót is, akinek pénze ragadt bent a cégben.

Közben azt is megtudhatja az olvasó, hogy egy járdafelújítás és a cég nehéz helyzetéről való információ hogyan függött össze Szarvason.

A riportot teljes terjedelmében az e heti nyomtatott Magyar Narancsban olvasható el. A lap csütörtöktől kapható az újságárusoknál vagy előfizethető itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk