A katolikus egyház botot dobott egy milliárdos fejlesztés küllői közé

  • Kupi Györgyi
  • 2018. december 6.

Kis-Magyarország

Felszedték, restaurálják az ókori Savaria európai jelentőségű műemlékét, a mozaikot. Ám nem tudni, hová kerül vissza. A szombathelyi romkert rekonstrukciójából kihátrált a város.

Nincs túl nagy szerencséje az elmúlt időszakban Szombathelynek a beígért fejlesztésekkel. Késik a vasi megyeszékhely és Kőszeg közötti gyorsforgalmi út építése, ahogy egy kapavágás sem történt a 86-os út négysávúvá tételéért Szombathely és Egyházasrádóc között.

De nincs előrelépés a helyi képtár rekonstrukciójában, valamint a megyeszékhely és a térsége lakóinak a közösségi közlekedését jelentősen megkönnyítő, több mint 4 milliárd forintra saccolt intermodális (többféle eszközt, módot kombináló – a szerk.) közlekedési csomópont megvalósítása ügyében sem.

false

 

Nagyon úgy tűnik, hogy a Járdányi Paulovics István Romkert felújítása is leáll. Úgy fest, hogy a katolikus egyház tett keresztbe a csaknem 1,2 milliárd forintos, még Orbán Viktor által beígért beruházásnak.

„Az utolsó utáni pillanatban”

A szombathelyi romkert felújításán évek óta dolgoznak a szakemberek. A rekonstrukcióra igencsak szükség lett volna, mivel itt található Pannónia, de egyben Közép-Európa legnagyobb egybefüggő mozaikfelülete, amely a 4. században Savaria helytartói palotájának auláját borította.

false

 

A mozaikot felszedték, restaurálásra a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeumba szállították. Ahogy utóbb a szakemberek fogalmaztak: az „utolsó utáni pillanatban,” mivel a műemlék szó szerint rohadt. Mostanra elmondható, a műtét sikerült, a beteg viszont nem biztos, hogy túléli. Ugyanis jelen pillanatban még nem tudjuk, hol fogják lerakni az 50X7 méteres mozaikot.

A Romkert teljes rekonstrukciójára készült tanulmányterven legalább egy évig dolgoztak a szakemberek. A tervet Vasáros Zsolt építészmérnök, a Budapesti Műszaki Egyetem docense jegyzi. Vasáros is mutatta be tavaly áprilisban a közgyűlésnek. A projektre még Orbán Viktor miniszterelnök Modern Magyarország programban pénzt ígért pénzt, amelyet végül a város tavaly uniós forrásból (TOP) kapott meg.

Az egyház nem adta áldását

Most, a decemberi szombathelyi közgyűlési előterjesztésből az derül ki, hogy az katolikus egyház nem adta áldását a fejlesztésre. A romkert az egyházmegye területén fekszik, a Püspöki Palota és a székesegyház tőszomszédságában, a múzeum csak a vagyonkezelő.

false

 

Az ugytudjuk.hu helyi portál értesülései szerint, az egyházmegye túl magasnak találta a védőépületet, az ablakából pedig belátnának a kollégiumba. Ugyancsak a helyi hírportál számolt be korábban arról, hogy hasonló indokkal a kormányhivatal is kifogást emelt.

Az előterjesztés szerint a romkerttel kapcsolatos minden közbeszerzést leállítanak, és a város a vagyonkezelői jogot is visszaadja az egyháznak. A Brüsszelből érkező és a Vas Megyei Önkormányzat döntési körében lévő, TOP-ból kapott 1,2 milliárd forintot most Szombathely városi utakra kívánja költeni. Legalábbis ezt a szerződésmódosítást kezdeményezi a megyei jogú város az eljáró hatóságnál.

(A fotókat a szerző készítette.)

Figyelmébe ajánljuk