A Klik nagyvonalúsága nem ismer határokat: veszprémi tanárok kaptak ezer forint jutalmat!

Kis-Magyarország

Fejenként kerek ezer forinttal honorálta pedagógusai egy jelentősebb csoportját a veszprémi tankerület pedagógusnap alkalmából. A jutalmat ők naptár formájában vághatták zsebre. Máshol naptárt se kaptak a Klebelsberg Központtól.

Kivételezett helyzetben érezhetik magukat azok a veszprémi pedagógusok, akik tanévben nyújtott teljesítményét külön elismerte a Klebelsberg Központ. Az alap- és középfokú oktatási intézményeket fenntartó állami szervezet veszprémi tankerületi központja fejenként ezer forint jutalomban részesítette a tanárokat, tanítókat a pedagógusnap megkoronázásaként.

Az egyik középiskola hatvanfős tantestületében a jutalom összege így elérte a 60 ezer forintot. Ez szükségképpen kreatív megoldásra sarkallta az intézményvezetőt, amikor döntenie kellett, hogy mihez kezdjen ennyi pénzzel, hogyan fordítsa leghasznosabban s igazságosan a kitüntetettek javára. A megoldást a tanárok számára nélkülözhetetlen eszközben találta meg: az ezer forintokból zsebnaptárakat vásároltak számukra. Ennek köszönhetően a veszprémi pedagógusokra pontosan illik az anyagi elismerést jelző kifejezés:

zsebre tehették a jutalmat.

A naptár mellé járt az emberi erőforrások miniszterének buzdító levele is, amelyben megköszönte fáradhatatlan munkájukat, amint példaképként állnak a gyerekek előtt, kudarcból előnyt kovácsolnak és kiállnak magukért – ez pedig külön megbecsülést érdemel.

No comment

No comment

Fotó: jonaptar.hu

„Egy jó pedagógus nem csak tanár, hanem példakép, barát, pszichológus is, aki megmutatja gyermekeinknek, hogyan kell kiállniuk önmagukért, küzdeni másokért és a kudarcokból előnyt kovácsolni. Önök tehát nem szakmát, hanem hivatást választottak. Fáradozásaik éppen ezért különös megbecsülést érdemelnek… Köszönöm Önöknek, hogy a koronavírus-járvány idején kitartóan, alázattal teljesítik küldetésüket a magyar oktatásért, a magyar ifjúságért” – írta Kásler Miklós.

Pedagógusnap alkalmából Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere is köszöntötte a pedagógusokat június elején,

felkiáltójellel meghálálva példa nélküli helytállásukat.

Pénzbeli elismerés az erkölcsi, szakmai megbecsülést kifejező szavakhoz sajnos nem járt, az ilyenkor kiosztandó Ranolder-díjak átadását is elhalasztották.

Megkérdeztük a Klebelsberg Központot, mely tankerületekben fejezték ki elismerésüket anyagilag is a pedagógusoknak, de tíz nap alatt sem válaszoltak kérdéseinkre. Ugyanakkor a Klebelsberg Központ veszprémi tankerülete szintén elég szemérmesen hallgatott a pedagógusok ezer forintos átalányjutalmáról.

Pedagógusnap alkalmából annak a három tanárnak közölték a nevét, akik kiemelkedő oktató-nevelő munkájuk elismeréseként Lámpás díjakat vehettek át. Az ezekhez tartozó pénzjutalmak összegét sajnos nem nevesítették, csupán a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-t említik, amely vállalat a dísztárgyaival támogatta meg a kitüntetéseket.

Mindezzel együtt sem feltételezzük, hogy a veszprémi gyakorlat országos lenne, egy kelet-magyarországi tankerület vezetőjétől például azt tudtuk meg, hogy nem adtak extra pénzt kollégáiknak a pedagógusnap alkalmából. Illetve Budafokon az önkormányzat 10 ezer forintos ajándékutalvánnyal egészítette ki az elismerését.

Kásler: Fáradozásaik megbecsülést érdemelnek...

Kásler: Fáradozásaik megbecsülést érdemelnek...

Fotó: wikipedia.org

Pedig nyilván

lett volna helye a jutalomnak,

hiszen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete járványhelyzeti távoktatással kapcsolatos felmérésében a pedagógusok fokozott stresszről, az oktatás lebonyolításával kapcsolatban saját zsebből fizetendő költségekről, túlmunkáról, egészségkárosodásról számoltak be.

Figyelmébe ajánljuk