Teremtett káosz: kóboráram zavarta villamosmérnök-képzés Kaposváron

  • Huszka Imre
  • 2020. július 6.

Kis-Magyarország

Kaposvári Egyetem: még az utolsó napokra is jut a kínos közjátékokból Újabb tanulságos, ám ugyancsak lehangoló fejezettel bővül a Narancs.hu-nak a végnapjait élő Kaposvári Egyetemről szóló történetfolyama.

Július 2-án Kaposváron nagy csinnadrattával bejelentették, hogy ősztől megindul az Óbudai Egyetemmel közös, évek óta dédelgetett projekt, mely szerint „Kaposvár lesz a hazai villamosmérnök-képzés egyik bázisa”. De azt megpróbálták elhallgatni, hogy ennek a tervekkel ellentétben már nem a néhány hét múlva a gödöllői Szent István Egyetemhez tartozó kaposvári campus fog helyet adni.

Ha van a magyar felsőoktatás – az ITM és Palkovics László vezényelte – felszámolásának, szétverésének elképesztően zavaros epizódja, az a somogyi megyeszékhely 2000-ben alapított egyetemének története. Hogy a lépések mennyire voltak tervszerűek, előrelátóak, az abból is lemérhető, hogy a tárgyalások Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki karának kihelyezett alapképzéséről még a Kaposvári Egyetemmel indultak, sőt a felvételit is meghirdették.

Mára viszont kiderült, hogy bár a Szent István Egyetem tokkal-vonóval átveszi a kaposvári felsőoktatási intézményt, a most induló villamosmérnök-képzés kimarad ebből, holott a hallgatók ide jelentkeztek. Erről az „apróságról” szinte mindenki megfeledkezett.

Állásbörzén a Kaposvári Egyetem

Állásbörzén a Kaposvári Egyetem

Fotó: Kaposvári Egyetem/Facebook.com

Mikrofon-állványok és a téves hír

Mindennek már a bejelentése is olyan képtelen módon zajlott, hogy a szegény, mikrofon-állványnak szegődött sajtómunkások nem bírták követni: mindenki – tegyük hozzá, az MTI téves híre alapján – arról írt, hogy „villamosmérnök-képzés indul a Kaposvári Egyetemen”.

Nos, erről szó sincs, pedig a tervek még pár hete is erről szóltak. A kaposvári campuson, annak oktatási infrastruktúrájával, számos, alapképzésben kötelező tárgyat annak oktatóival képzelte el az egyetem, ahogy honlapján ez a mai napig olvasható.

A Kaposvári Egyetemet kihagyták

Az MTI a következő napon helyesbítette az eredeti hírt, s ebből már teljesen kihagyták a Kaposvári Egyetem nevét: itt már csak az Óbudai Egyetem, a támogató Robert Bosch Kft. és Kaposvár városa szerepel. Érthetetlen, hogy a Szent István, amely kezdettől – Bódis József államtitkárral együtt – hangsúlyozta a nagy agrárgólem „multidiszciplináris” jellegét, amelyben jól elférnek a kaposvári pedagógiai, gazdasági és művészeti képzések, benne a mostanában viták kereszttüzében álló színészszakkal, miért nem nyújt otthont Kaposváron a hozzá sokkal közelebb álló villamosipari képzésnek, mikor a SZIE-n van gépészmérnöki kar is.

Kaposváron a kurzus egyelőre a nemrég felújított, az egykori kórházi déli tömb területén lévő, jobb híján „inkubátorháznak” nevezett épületben kap helyet. Szita Károly polgármester az együttműködési szerződés ünnepélyes aláírásakor elismerte, hogy a (volt) Kaposvári Egyetemre, annak infrastruktúrájára számítottak a tervezés során, de jó szokása szerint a közlendők kínos részét átpasszolta Podráczky Juditnak, a Kaposvári Egyetem oktatási rektor-helyettesének. Aki szerint az „élet átírta a forgatókönyvet”, s immár kívülállóként, távolságtartó stílusban támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Majd rendet vág valaki

Így szeptembertől, habár a rendelkezésükre bocsátott néhány asztal és szekrény fiókjai nyilván roskadoznak a grandiózus, világmegváltó „duális képzés” terveitől, jó esetben néhány tanteremben s irodában indul a szak, jó messze a Kaposvári Egyetemtől, mert így ésszerű. A Bosch ígért a képzéshez egy világszínvonalú automatizálási és robotikai labort, de ez még csak szándéknyilatkozat szintjén létezik.

Kaposvár főtere: a felszín csillog

Kaposvár főtere: a felszín csillog

Fotó: kaposvar.hu

A zavaros megoldás okairól egyelőre csak sejtéseink lehetnek. Az Óbudai Egyetem most kapta meg a Szent Isvántól az Ybl Miklós Építéstudományi Kart – „profiltisztítás” címén, s az agrármonstrumé lett helyette a profiljába vágó kaposvári színészképzés –, de Óbuda visítva menekül attól, hogy közük legyen egymáshoz. Nyilván nem ok nélkül.

A zavarosban fejüket felütő, erőforrás-pazarló kisebb-nagyobb kibúvók, külön utak, kezdeményezés-csírák pedig arra biztosan jók lesznek, hogy néhány év múlva valaki ismét világmegváltó reformtervekkel állhasson elő, rendet vigyen a maga teremtette káoszba.

Figyelmébe ajánljuk