A koronavírus-járvány lecsengése után visszakapják kórházi ágyakat Balatonfüreden és Ajkán?

  • Varga Domokos Péter
  • 2020. május 28.

Kis-Magyarország

A járvány után átszervezik az egészségügyet. De vajon hogyan érinti ez a Covid-19-cel leginkább érintett két Veszprém megyei kórházat, az ajkait és a balatonfüredit?

A balatonfüredi Állami Szívkórház rehabilitációs osztályán háromszáz ágyat szabadítottak fel. Azonban a járvány nem a legrosszabb forgatókönyv szerint alakult, így a fertőző betegekre váró ágyak jó része üresen maradt. A koronavírus lecsengése után ezeket az ágyakat fokozatosan kapja vissza az intézmény. Az operatív törzs döntésének megfelelően eddig az egyharmadát szabadították fel. Az érintetteket arról kérdeztük, a járványveszély elmúltával visszakapja-e teljes ágyszámát az állami fenntartásban működő szívkórház?

A kérdést először, május 18-án a kormány által létrehozott operatív törzsnek tettük fel, ám választ még mindig nem kaptunk. Veress Gábor főigazgató viszont „hárított”, az operatív törzshöz irányított bennünket.

A 400 ágyas ajkai Magyar Imre kórházban járványkórházat alakítottak ki, ám a covidos megfigyeltek száma a „csúcsra járatás” időszakában is félszáz körül maradt, és a létszámuk egyre fogy. Az MTI híre szerint itt kiépítettek egy olyan kezelési egységet, amely 86 beteg egyidejű, intenzív ellátására alkalmas.

Balatonfüreden nem félnek

Balatonfüreden nem félnek

Fotó: Balatonfüredi Szívkórház/Facebook

„Sok fontos ember” Balatonfüreden

Arról, hogy a járvány után mi vár az ajkai kórházra, szintén nem kaptunk hivatalos információt. Nagy Zoltán főigazgató válaszából is csak annyi derült ki, a járványveszély elmúltával fokozatosan visszaáll az eredeti struktúra. Márpedig a járvány után átszervezik az egészségügyet – lapértesülések szerint a feladatot nem Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter kapta meg, hanem a belügyminiszter, Pintér Sándor.

Információink szerint Balatonfüreden nem tartanak a változásoktól, mivel „betegeik között sok a fontos ember”. Az ajkai Magyar Imre kórházból származó értesüléseink szerint az ott dolgozók között napi beszédtéma az átszervezés, sokan aggódva tekintenek a jövőbe.

(Címlapfotónkon az ajkai Magyar Imre Kórház, amely átmenetileg járványkórházzá alakult. A hivatalos információk szerint fokozatosan visszaáll az eredeti struktúra. A felvétel forrása: Magyar Imre Kórház/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?