Pécs

Berendelték a diákokat

  • Stemler Miklós
  • 2012. február 21.

Kis-Magyarország

Mintegy 40-50 hallgató, oktató és középiskolai diák részvételével rendezett fórumot a Hallgatói Hálózat pécsi szervezete a Pécsi Tudományegyetem egyik aulájában. Bár az eseményt egyáltalán nem lehetett se erőszakosnak, se radikálisnak nevezni, az egyetemi illetékesek így sem voltak túl boldogok.

„Elbeszélgetésre” rendelte be magához kedden dél körül a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának kari igazgatója, Vázsonyi Ottó a Hallgatói Hálózat (HaHa) pécsi szervezőit, miután a campus aulájában a HaHa tagjai hallgatói fórumot tartottak hétfőn. A közel félszáz főt megmozgató eseményre késő délután került sor: a pécsi egyetem egyik aulájában megrendezett fórum tudósítónk tapasztalatai szerint elsősorban a kulturált vitának biztosított terepet, melynek során a tandíj vagy a keretszámok csökkentéséről cserélhettek véleményt a megjelenők. Rendbontás nem történt.   

Jól megtermett társak védték a biztonságot
Kedden a kari igazgató szobájában a HaHa szervezői közül csak azok jelentek meg, akiknek épp nem volt órájuk. A narancs.hu úgy értesült, az ELTE-n történt dékáni kiutasításhoz mérhető dráma nem történt: Vázsonyi Ottó némileg fájlalta, hogy nem kapott előzetes értesítést a fórumról, és a jövőbeli hasonló megmozdulások kapcsán felajánlotta a segítségét – már amennyiben előzetesen tájékoztatják.

Ugyanakkor a hétfő esti esemény nem volt minden biztonsági intézkedéstől mentes. A rendezvény a helyi hatalmakat is megihlette: az egyetemistákat jól megtermett „felvigyázók” fogadták, úgy tudni, a Természettudományi Kar hallgatói önkormányzatának jóvoltából. Ám miután a társaiktól látványosan elkülönülő, feltehetően testnevelés szakos egyetemisták látták, hogy túl sok probléma nem várható a heves eszmecserébe bonyolódók részéről, elhagyták az aulát.

A kiakadás és a biztonsági intézkedés igencsak furcsán vette ki magát, mert valójában semmi különös nem történt, csupán az, ami egy normális országban mindennapos eseménynek számít: egyetemi hallgatók, oktatók és tovább tanulni vágyók osztották meg gondolataikat a kritikus állapotban lévő, a mostani sokkterápiától pedig vélhetően csak még rosszabb helyzetbe kerülő magyar felsőoktatásról. A Facebookon szervezett eseményen 40-50 résztvevő jelent meg, mindez a szervezők szerint pécsi viszonylatban jónak számít.


Fotó: Borbás Mátyás


Igen a polgári engedetlenségre
Az egyetem épülete előtt gyülekező hallgatókat heves médiaérdeklődés övezte, ahogy bevonultak „elfoglalni” az egyetemet, azaz leültek az aulában, de az esemény érdemi részének kezdetén az újságírók többsége eltűnt. A bő másfél órás fórum nagy része a Hallgatói Hálózat által a múlt szerdai nagy port kavart budapesti „egyetemfoglaláson” elfogadott 10 pont megvitatásával telt, amelyek kapcsán elsősorban a felsőoktatás finanszírozása és a keretszámok körül folyt nagyobb vita. Mint kiderült, sok hallgató sem a tandíjat, sem a keretszámok bizonyos mértékű és módú csökkentését nem tartja az ördögtől valónak, ám a kormányzat által erőből átvitt drasztikus változtatásokat mindenki elutasította – ahogy az egyik hozzászóló megfogalmazta, az új keretszámok mindenféle egyeztetés nélküli áterőltetése őt Huxley Szép új világára emlékezteti.

A fórum vége felé a szervezők egyike felolvasta a pécsi szerveződés nyilatkozatát, amely alapján a helyi HaHa fő célja a döntéshozók párbeszédre kényszerítése, valamint szakmai javaslatok kidolgozása. A hallgatói önkormányzat megnyugodhat, ugyanis a szervezet nem kíván a mindenkori HÖK alternatívájaként működni, mivel szak- és oktatáspolitikai kérdésekkel szeretnének leginkább foglalkozni.

A HaHa pécsi szervezete jövő héten gyűlik össze újra. Azt ma még nem tudni, lesz-e akciójuk a szervezet által a keretszámok visszavonását követelő, ma lejáró ultimátuma kapcsán, vagy sem. A fórumon ugyanakkor elhangzott: a pécsi HaHa erőszakmentes szerveződésnek hirdeti magát, de „a polgári engedetlenség eszköztárát használni fogják céljaik érdekében”.

Figyelmébe ajánljuk