Kétes hatékonyságú fertőtlenítőszert osztogatott Simonka György

Kis-Magyarország

Lelkesítő beszámolók jelentek meg a múlt héten viharsarki önkormányzati és propagandamédiában arról, hogy a Simonka György vezette Dél-Békés Mentőcsoport fertőtlenítőszert vitt a térségbe. A szabályoktól eltérően azonban biztonsági adatlapot nem adtak hozzá. Az illetékes hatóságok hallgatnak és hárítanak.

A segítőkészség és a tenni akarás mellett alighanem a róla kialakult kedvezőtlen képet is javítani szerette volna múlt heti dél-békés roadshowjával Simonka György, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Többször beszámoltunk róla, hogy bűnszervezetben elkövetett különlegesen nagy értékű költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják Simonkát és 32 társát. Büntetőper tárgyalása január közepén megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken.

Az elmúlt héten éles helyzetben ritkán látott, de papíron kiváló minősítésekkel rendelkező Dél-Békés Katasztrófavédelmi Csoport – amelynek évekkel ezelőtt életre hívója és ma is vezetője Simonka – „fertőtlenítőszert” vitt a térségben található 27 településre. Mintegy 500 helyre érkezett meg a járvány idején a segítség. Érdekes, hasonló mutatványra a térség más kormánypárti képviselői nem voltak képesek.

Még a kiszállítás előtt a mezőkovácsházi önkormányzat tulajdonában lévő iparterületen március 18-án, szerdán megjelent Simonka György és vele együtt több tucatnyi ember. Tehergépkocsikkal érkeztek, majd a csapat egy része vegyvédelmi ruhába öltözött. Itt saját beszámolóik és az erről készített felvételek tanúsága szerint a nyílt placcon megkezdődött a koncentrátum formában érkező Disinflex nevezetű fertőtlenítőszer 1000 literes tartályokba történő hígítása.

A nagy művelet az ipartelepen

A nagy művelet az ipartelepen

Fotó: Dél-Békés Mentőcsoport/Facebook.com

Gumicsövekkel ballonokba töltötték

A nem tudni milyen arányban felhígított anyagot gumicsövek segítségével 5 és 20 literes ballonokba töltötték. A ballonokat Dél-Békés Mentőcsoport logóját ábrázoló matricákkal látták el, majd kiszállították a dél-békési települések polgármesteri hivatalaiba, óvodáiba, iskoláiba, konyháira, szociális bentlakásos intézményeibe, egyházakhoz, helyi üzemekhez, áruházakhoz.

Az így kiszállított, immár hígított Disinflexet tartalmazó ballonok, mint végtermék/késztermék nem rendelkezett az ilyenkor előírt és elengedhetetlenül fontos biztonsági adatlappal, amely fertőtlenítőszerek esetén kötelező. A termék mellé mindössze a Disinflex fertőtlenítőszer leírását mellékelték, valamint az eredeti terméket gyártó és forgalmazó Chemico Magyarország Kft. engedélyét, amely 2017-es, és a 0,2 százalékos 10 liter kiszerelésű termékre vonatkozik. Azonban a kiszállított termék, az úgynevezett „fertőtlenítőszer” már más tulajdonságokkal rendelkezett.

Amit az adatlap tartalmaz

A fertőtlenítőszerekhez kötelezően mellékelt biztonsági adatlap tartalmazza az adott termék veszélyesség szerinti besorolását, pontos összetételét, az alkotórészek adatait, az elsősegély-intézkedéseket, a tűzoltásra vonatkozó intézkedéseket, azokat az intézkedéseket, amelyeket a nem szándékos felszabadulás esetén kell tenni. De mindenképpen fel kell tüntetni a kezelés és tárolás pontos mikéntjét, az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeit, a szer fizikai és kémiai tulajdonságait. Végül, de nem utolsó sorban, a termék stabilitását és reakciókészségét, a toxikológiai adatait és az összes a szerre vonatkozó törvényt és rendeletet. „Mindössze” ennyi hiányzott most Dél-Békésben.

A Disinflex széleskörűen használható, kimagaslóan nagy hatékonyságú, semleges kémhatású, többkomponensű fertőtlenítőszer koncentrátum, ami többek között hatékony az afrikai sertéspestissel (ASP) szemben is.

A Narancs.hu információi szerint a „termék” gyártása március 19-én és március 20-án is folytatódott a mezőkovácsházi ipartelepen. A Dél-Békés Mentőcsoport közlései nyomán született helyi sajtó híradások szerint 24 ezer liter „fertőtlenítőszert” állítottak elő. Információink szerint nem bevizsgált, engedély nélkül előállított, nem zárt és nem gyári technológia mellett készített termék hígítása, ebből eredően összetétele és tulajdonsága más és más lehetett. Az ilyenkor megkívánt tökéletesen megegyező minőséget „házi” hígítás mellett nem lehet biztosítani. Ezt vitték ki több száz helyre.

Ezt hígították, de nem úgy, nem annyit

Ezt hígították, de nem úgy, nem annyit

Fotó: Dél-Békés Mentőcsoport/Facebook.com

Polgármestere válogatja

Akadt olyan polgármester, aki átvette a segítségként érkezett „fertőtlenítőszert”, de nem adta tovább intézményeinek, mert tudta, a biztonsági adatlap hiánya elengedhetetlen. Ez pedig biztonsági és közegészségügyi kockázatot jelenthet. Volt olyan településvezető, aki átvette és továbbította az önkormányzati intézményekhez. Sőt, az itt honos politikai elvárásoknak megfelelően köszönőlevet írt a Dél-Békés Mentőcsoportnak és vezetőjének, aki történetesen a térség kormánypárti parlamenti képviselője is, Simonka György.

Arra is volt példa, hogy a nem szakemberek által kivitt „fertőtlenítőszerről” a dél-békési település intézményvezetője nem értesítette a polgármestert, aki egyben a helyi védelmi bizottság elnöke is. Ő csak utóbb, a helyi híradásokból értesült erről. Igaz, utóbb nyilvánosan egyetlen település vezetője sem tette szóvá, hogy a „fertőtlenítőszerrel” gondok lehetnek. Persze a Simonka uralta viharsarki terepen hűbéri rendszer van, az autonóm politikai szereplőket nagyítóval kell keresni.

A történtek miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI), a Békés Megyei Kormányhivatalhoz és annak ügyben illetékes szakigazgatási szervéhez, a népegészségügyi főosztályhoz fordultunk. Azt kérdeztük, hogy a fenti történet információik szerint részben, vagy egészben megfelel-e a valóságnak? Ha igen, akkor történt-e helyszíni ellenőrzés? Ha történt, akkor ott milyen szabálytalanságokat állapítottak meg, és kiknek a felelőssége merült fel? Minden szervtől érdeklődtünk az ilyenkor szokásos protokollról és a büntetés, szankcionálás lehetőségeiről is.

Hatósági hárítás és hallgatás

Csak a Nébihtől kaptunk választ, amelyben azt közölték, hogy ők az ügyben „nem érintettek”, s azt ajánlották, keressük meg a Békés Megyei Kormányhivatalt. Ám ezt már napokkal ezelőtt megtettük, de választ egyelőre sem onnan, sem az OGYÉI-től, sem a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályáról nem kaptunk.

Az irányító központ, bal elől: Simonka

Az irányító központ, bal elől: Simonka

Fotó: Dél-Békés Mentőcsoport/Facebook.com

Talán jelzésértékű, hogy március 23-a, hétfőtől a Dél-Békés Mentőcsoport változtatott a múlt hetei gyakorlatán. Ekkor már gyári kiszerelésű fertőtlenítőszert osztottak.

Megjegyzendő, a fogyasztóvédelmi hatóság példás gyorsasággal lecsapott arra a vecsési autómosóra, amely megtévesztően koronavírus elleni autófertőtlenítést ígért.

Figyelmébe ajánljuk