Csoda a NER-ben? Simonka ma áll bíróság elé súlyos bűnök vádjával

Kis-Magyarország

Megtörténik ma az, amire kevesen számítottak: Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt a vádlottak padján láthatjuk a Fővárosi Törvényszéken. A rendszerváltás óta olyan súlyos vádakkal még nem állt bíróság elő magyar politikus, mint Dél-Békés kormánypárti hűbérura. Hogyan jutottunk idáig?

A választók és a sajtó elől jó ideje bujkáló Simonka ma kénytelen a nyilvánosság elé állni. Köteles megjelenni ugyanis a Fővárosi Törvényszék előtt: kedden reggel kezdődik a büntetőperben, ahol több tucatnyi társával együtt kénytelen lesz leülni a vádlottak több mint kényelmetlen padjára.

Hosszú nyomozás után a Központi Nyomozó Főügyészség kezdeményezésére Polt Péter legfőbb ügyész még 2018 októberében kérte Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűléstől, majd nem sokkal később meggyanúsította a politikust. Az ügyészség 2019 augusztusában vádolta meg Simonkát és 32 társát bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

Feljelentés még 2016-ban

Mindezeket megelőzően 2016 novemberében cikkírónk még az Együtt Békés megyei elnökeként fedezetelvonás alapos gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen Simonka ellen

Ennek előzménye, hogy Simonka értékes újkígyósi ingatlanát potom áron eladta unokahúgának, miközben érdekeltségei nem fizették vissza a több százmillió forintos hiteleket. A Központ Nyomozó Főügyészségtől a feljelentésre adott válasz fordulatot jelentett a Simonka-ügyben, hiszen először mondták ki hivatalosan, hogy egy – költségvetési csalás gyanúja miatt megindult – másik ügyben a „szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán” már foglalkoznak a a fideszes képviselő kétes dolgaival. Ez a nyomozás vezetett a vádirat benyújtásához, illetve a mai per elrendeléséhez.

Simonka háza, ami nem is az övé...

Simonka háza, ami nem is az övé...

Fotó: A szerző felvétele

A 2019 augusztusában elkészült vádirat szerint Simonka:

  • két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének,
  • két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettének,
  • két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntettének,
  • két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének,
  • két rendbeli folytatólagosan, és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja

miatt áll bíróság elé.

A vádirat szerint a vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

Simonka panasszal élt a gyanúsítás ellen és meggyanúsítása óta folyamatosan ártatlanságát hangsúlyozza, a nyilvánosság számára azonban egyetlen konkrétumot sem említett, amely igazát alátámasztaná. Azt a Narancs.hu írta meg elsőként, hogy a vádiratban nyolc és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kér az ügyészség a kormánypárti politikusra. Ez vár rá, ha az előkészítő tárgyaláson elismeri a vádiratban foglaltakat, egyben lemond a tárgyalás és a védekezés lehetőségéről.

Arról is elsőként számolt be a Narancs.hu, hogy nem csak Simonkára, hanem feleségére, unokahúgára és sofőrjére is súlyos fegyházbüntetést kér az ügyészség.

Simonka most nem az Emmibe megy

Simonka most nem az Emmibe megy

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Miből futja a sztárügyvédre?

Erre azonban aligha kell számítani. Simonka a bíróság előtt kívánja megvívni harcát, s ehhez az ország egyik legjobb és legdörzsöltebb ügyvédjét, Bánáti Jánost szerezte meg magának. Hogy a vagyonnyilatkozata szerint jövedelemnélküli és vagyontalan országgyűlési képviselőnek miből futja a sztárügyvédre és gázsijára, rejtély.

Simonka vádlott-társainak környezetéből származó és egymástól független források arról tájékoztatták a Narancs.hu-t, hogy a többi vádlott egyelőre azért nem lázadt fel a politikus ellen, mert egyrészt azzal hitegeti őket, hogy nem ítélik el őket. Másrészt a védekezés egyik eleme arra épül, hogy az ügyészség a nyomozás során annyi szabálytalanságot követett, amely a per menetét döntően befolyásolhatja. Simonkának viszont számolnia kell azzal, hogy védekezés estén súlyosabb büntetési tétel vár rá – amennyiben nem sikerül az igazát bizonyítania.

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülésekkel kezdi a büntetőper tárgyalását. Itt a vádlottak és védőik számbavétele mellett az főügyészség képviselője felolvassa a közel 200 oldalas vádiratot, majd a 32 vádlott mindegyikét nyilatkoztatja a bíróság, hogy megértette-e a vádiratban foglaltakat és bűnösnek érzi-e magát. Emellett azt tudakolják tőlük, hogy lemondanak vagy sem a tárgyalás, s ezzel összefüggésben a védekezés lehetőségéről. Ha igen – ez nagyon nehezen elképzelhető esetünkben –, akkor nem lesz büntetőper, s mindenki azt a büntetési tételt kapja, ami a vádiratban szerepel.

Más ügyekben is nyomoznak Simonka ellen

Már tudjuk, hogy a most folyó per mellett másik két ügycsoportban is nyomoz az ügyészség olyan ügyekben, amelyekben Simonka érintett lehet.

A jelen per csak a termelési és értékesítési szövetkezetekben (tész) történt visszaélésekről szól, s gyanítható, hogy a Simonka-féle bűnlajtsrom ennél sokkal kiterjedtebb. Azaz igen sokáig kell bíróságra járnia a fideszes képviselőnek.

De ki van a vonal túlsó oldalán?

De ki van a vonal túlsó oldalán?

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Az sem zárható ki, hogy a bírósági tárgyalás alatt a vádiratban súlyos bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt Simonkával szemben kényszerintézkedést, házi őrizetet vagy előzetes letartóztatást rendelnek el. Ez viszont felvetheti parlamenti mandátumának visszaadását.

Ezzel ugyan nem szűnik meg a Fidesz kétharmados többsége a törvényhozásban, de egyetlen képviselőre csökken. S ha figyelembe vesszük, hogy Boldog István Jász-Nagykun-Szolnok megyei parlamenti képviselő feje felett kezdenek nagyon összecsapni a hullámok, akkor a helyzet politikai értelemben is egyre érdekesebb.

Akikre a Fidesz a törvényhozásban számíthat

Könnyen lehet, hogy Boldog büntetőügyének előrehaladását éppen ezért nem fogják siettetni. Magyarán, Boldog szabadlábon maradásának záloga, hogy Simonka esetleges kiesésével ő biztosítja a kormánypárti kétharmadot.

Ugyanakkor tény, hogy a Fidesz ebben a kérdésben számíthat a Mi Hazánk parlamenti képviselőire, így többek között Dúró Dórára éppen úgy, mint a német nemzetiségi képviselőjére, Ritter Imrére. Ez önmagában nem életbiztosítás a törvényhozási kétharmadra, másrészt sokat elmond a kormánypárti, de tágabban a honi politika helyzetéről és minőségéről is.

Bár Orbán mindent tudott róla, de kiállt mellette

Bár Orbán mindent tudott róla, de kiállt mellette

Fotó: Simonka György/Facebook.com

A Narancs.hu írta meg elsőként, hogy tavaly júliusban a volt Karmelita kolostorban Orbán közös fotón szerepelt azzal a Simonkával, akinek bűnlajstromáról a kormányfőnek beható ismeretei voltak már akkor is. Orbánék ezt akkor azzal magyarázták, hogy a pártelnök minden frakciótársával fényképezkedett, Simonkával sem tett kivételt.

A most kezdődő tárgyalást a Narancs.hu folyamatosan nyomon követi, keresse majd oldalunkon a perről szóló cikkeinket.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.