Csoda a NER-ben? Simonka ma áll bíróság elé súlyos bűnök vádjával

Kis-Magyarország

Megtörténik ma az, amire kevesen számítottak: Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt a vádlottak padján láthatjuk a Fővárosi Törvényszéken. A rendszerváltás óta olyan súlyos vádakkal még nem állt bíróság elő magyar politikus, mint Dél-Békés kormánypárti hűbérura. Hogyan jutottunk idáig?

A választók és a sajtó elől jó ideje bujkáló Simonka ma kénytelen a nyilvánosság elé állni. Köteles megjelenni ugyanis a Fővárosi Törvényszék előtt: kedden reggel kezdődik a büntetőperben, ahol több tucatnyi társával együtt kénytelen lesz leülni a vádlottak több mint kényelmetlen padjára.

Hosszú nyomozás után a Központi Nyomozó Főügyészség kezdeményezésére Polt Péter legfőbb ügyész még 2018 októberében kérte Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűléstől, majd nem sokkal később meggyanúsította a politikust. Az ügyészség 2019 augusztusában vádolta meg Simonkát és 32 társát bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

Feljelentés még 2016-ban

Mindezeket megelőzően 2016 novemberében cikkírónk még az Együtt Békés megyei elnökeként fedezetelvonás alapos gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen Simonka ellen

Ennek előzménye, hogy Simonka értékes újkígyósi ingatlanát potom áron eladta unokahúgának, miközben érdekeltségei nem fizették vissza a több százmillió forintos hiteleket. A Központ Nyomozó Főügyészségtől a feljelentésre adott válasz fordulatot jelentett a Simonka-ügyben, hiszen először mondták ki hivatalosan, hogy egy – költségvetési csalás gyanúja miatt megindult – másik ügyben a „szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán” már foglalkoznak a a fideszes képviselő kétes dolgaival. Ez a nyomozás vezetett a vádirat benyújtásához, illetve a mai per elrendeléséhez.

Simonka háza, ami nem is az övé...

Simonka háza, ami nem is az övé...

Fotó: A szerző felvétele

A 2019 augusztusában elkészült vádirat szerint Simonka:

  • két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének,
  • két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettének,
  • két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntettének,
  • két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének,
  • két rendbeli folytatólagosan, és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja

miatt áll bíróság elé.

A vádirat szerint a vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

Simonka panasszal élt a gyanúsítás ellen és meggyanúsítása óta folyamatosan ártatlanságát hangsúlyozza, a nyilvánosság számára azonban egyetlen konkrétumot sem említett, amely igazát alátámasztaná. Azt a Narancs.hu írta meg elsőként, hogy a vádiratban nyolc és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kér az ügyészség a kormánypárti politikusra. Ez vár rá, ha az előkészítő tárgyaláson elismeri a vádiratban foglaltakat, egyben lemond a tárgyalás és a védekezés lehetőségéről.

Arról is elsőként számolt be a Narancs.hu, hogy nem csak Simonkára, hanem feleségére, unokahúgára és sofőrjére is súlyos fegyházbüntetést kér az ügyészség.

Simonka most nem az Emmibe megy

Simonka most nem az Emmibe megy

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Miből futja a sztárügyvédre?

Erre azonban aligha kell számítani. Simonka a bíróság előtt kívánja megvívni harcát, s ehhez az ország egyik legjobb és legdörzsöltebb ügyvédjét, Bánáti Jánost szerezte meg magának. Hogy a vagyonnyilatkozata szerint jövedelemnélküli és vagyontalan országgyűlési képviselőnek miből futja a sztárügyvédre és gázsijára, rejtély.

Simonka vádlott-társainak környezetéből származó és egymástól független források arról tájékoztatták a Narancs.hu-t, hogy a többi vádlott egyelőre azért nem lázadt fel a politikus ellen, mert egyrészt azzal hitegeti őket, hogy nem ítélik el őket. Másrészt a védekezés egyik eleme arra épül, hogy az ügyészség a nyomozás során annyi szabálytalanságot követett, amely a per menetét döntően befolyásolhatja. Simonkának viszont számolnia kell azzal, hogy védekezés estén súlyosabb büntetési tétel vár rá – amennyiben nem sikerül az igazát bizonyítania.

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülésekkel kezdi a büntetőper tárgyalását. Itt a vádlottak és védőik számbavétele mellett az főügyészség képviselője felolvassa a közel 200 oldalas vádiratot, majd a 32 vádlott mindegyikét nyilatkoztatja a bíróság, hogy megértette-e a vádiratban foglaltakat és bűnösnek érzi-e magát. Emellett azt tudakolják tőlük, hogy lemondanak vagy sem a tárgyalás, s ezzel összefüggésben a védekezés lehetőségéről. Ha igen – ez nagyon nehezen elképzelhető esetünkben –, akkor nem lesz büntetőper, s mindenki azt a büntetési tételt kapja, ami a vádiratban szerepel.

Más ügyekben is nyomoznak Simonka ellen

Már tudjuk, hogy a most folyó per mellett másik két ügycsoportban is nyomoz az ügyészség olyan ügyekben, amelyekben Simonka érintett lehet.

A jelen per csak a termelési és értékesítési szövetkezetekben (tész) történt visszaélésekről szól, s gyanítható, hogy a Simonka-féle bűnlajtsrom ennél sokkal kiterjedtebb. Azaz igen sokáig kell bíróságra járnia a fideszes képviselőnek.

De ki van a vonal túlsó oldalán?

De ki van a vonal túlsó oldalán?

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Az sem zárható ki, hogy a bírósági tárgyalás alatt a vádiratban súlyos bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt Simonkával szemben kényszerintézkedést, házi őrizetet vagy előzetes letartóztatást rendelnek el. Ez viszont felvetheti parlamenti mandátumának visszaadását.

Ezzel ugyan nem szűnik meg a Fidesz kétharmados többsége a törvényhozásban, de egyetlen képviselőre csökken. S ha figyelembe vesszük, hogy Boldog István Jász-Nagykun-Szolnok megyei parlamenti képviselő feje felett kezdenek nagyon összecsapni a hullámok, akkor a helyzet politikai értelemben is egyre érdekesebb.

Akikre a Fidesz a törvényhozásban számíthat

Könnyen lehet, hogy Boldog büntetőügyének előrehaladását éppen ezért nem fogják siettetni. Magyarán, Boldog szabadlábon maradásának záloga, hogy Simonka esetleges kiesésével ő biztosítja a kormánypárti kétharmadot.

Ugyanakkor tény, hogy a Fidesz ebben a kérdésben számíthat a Mi Hazánk parlamenti képviselőire, így többek között Dúró Dórára éppen úgy, mint a német nemzetiségi képviselőjére, Ritter Imrére. Ez önmagában nem életbiztosítás a törvényhozási kétharmadra, másrészt sokat elmond a kormánypárti, de tágabban a honi politika helyzetéről és minőségéről is.

Bár Orbán mindent tudott róla, de kiállt mellette

Bár Orbán mindent tudott róla, de kiállt mellette

Fotó: Simonka György/Facebook.com

A Narancs.hu írta meg elsőként, hogy tavaly júliusban a volt Karmelita kolostorban Orbán közös fotón szerepelt azzal a Simonkával, akinek bűnlajstromáról a kormányfőnek beható ismeretei voltak már akkor is. Orbánék ezt akkor azzal magyarázták, hogy a pártelnök minden frakciótársával fényképezkedett, Simonkával sem tett kivételt.

A most kezdődő tárgyalást a Narancs.hu folyamatosan nyomon követi, keresse majd oldalunkon a perről szóló cikkeinket.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?