Buzogánnyal, palacsintasütővel kergetik ki a fiatalokat a Balatonból a civilek a Club Aligában rendezett bulin

Kis-Magyarország

A helyi fürdőegyesületi vezetőket figurázták ki ilyen karikatúrákon azon a nyárzáró partin, amelyet a balatonvilágosi vízi élményparkot tervező cég szervezett.

Ilyen karikatúrát és még más meglepő, nem oda illő installációkat szúrtunk ki a Club Aligában nyárzáróként, vakációbúcsúztatóként tartott szerda esti ingyenes bulin. A szervező Number one Balaton a Facebook-oldalán a fiatalok olyan aktuális kedvenceinek a fellépését ígérte, mint például a Valmar, a Nemazalány, Pumped Gabo, vagy Metzker Viktória lemezlovas.

Vízibanánosok Club Aliga-partija

Pár száz fiatal csápolt a Balaton Sound-méretű színpad előtt az este kezdetén, de a programok már délután elkezdődtek: lehetett sportolni, például focizni a Club Aliga vízparti füves területén. Nem csak tinik jöttek, hanem családosok, kisgyermekesek is, akik vagy valamelyik fellépőre voltak kíváncsiak, vagy csak kihasználták, hogy tehettek egy sétát a „rejtélyes” Club Aliga területén, ahol ez alkalomból a parkolás is ingyenes volt. A programot az említett Facebook-oldalon kívül a balatonvilágosi önkormányzat is közzétette a honlapján és a Facebook-oldalán, de persze a közönség nem elsősorban helyiekből állt.

 
Fotó: A szerző felvétele

A buli szervezője az a B. Á. B. Numberone Go Kft. volt, amelyik a nyári szezonban vízi élményparkot szeretett volna üzemeltetni a balatonvilágosi strand előtti területen, de végül kezdeményezésük meghiúsult, legfőképpen az érintett ingatlantulajdonosok tiltakozása és az Aligai Fürdőegyesület (AFE) fellépése nyomán. Ahogyan a Narancs.hu is megírta, a balatonvilágosi képviselő-testület februárban egy 7 ezer négyzetméteres vízi élménypark („vízibanánpálya”) létesítéséhez adott önkormányzati hozzájárulást – mivel az élményparkos vállalkozás ezt a „Club Aliga-sújtotta” falu kicsiny fizetőstrandja előtti vízterületen tervezte kialakítani –, de a nyár elején kiderült, hogy a kft. bóják helyett fix cölöpök leverésével 19 500 négyzetmétert foglalna el a strand és mellette 22 magántelek előtt. A helyi testület többségi voksolással július végi ülésén általános meglepetésre, a polgármestert is leszavazva visszavonta ezt a hozzájárulását, miközben a hajózási hatóság is ezt tette a korábban kiadott engedéllyel, és az engedélyezési eljárás folytatásáról döntött. A világosi képviselők döntése azonban az eljárás folytatását okafogyottá tette, s a hatóság néhány hete az élménypark elkészült elemeinek a visszabontását rendelte el.

A B. Á. B. Numberone Go Kft. azonban nem adta fel a vízi élménypark létesítését (a Népszava szerint a cég 2022 decemberében alakult meg, tulajdonosa három 22 éves fiatal, egyikük a hajdani válogatott labdarúgónak, a Felcsút jelenlegi technikai vezetőjének, Pető Zoltánnak a fia). Erről tanúskodik az a Facebook-bejegyzés, amit a tulajdonosok a nyárzáró Club Aliga-party meghirdetése előtt tettek fel az oldalukra. Azt írták többek között: „Sziasztok srácok, mi vagyunk a Number One. 3 régi barát, akik tavaly kitalálták hogyan lehetne Európában először megcsinálni elektromos hajókkal a vízi banánozást, ami eddig kivitelezhetetlen volt az akkumulátorok töltési sebessége miatt... Idő és engedélyek hiányában ebben az évben a kijelölt terület már nem áthelyezhető, azonban jövő szezontól abszolút kompromisszumképesek vagyunk a vízi pálya elhelyezésével kapcsolatban.”

Aligán már elrajtolt a kampány?

A „három régi barát” (ügyvezető Szabó Bence) a jelek szerint együttműködő partnerre talált a Club Aligában, melynek NER-közeli fejlesztőinek – ahogyan arról a Narancs.hu ugyancsak több ízben, részletesen beszámolt – szintén sokat kellemetlenkedett az utóbbi időben az AFE, több beruházásukat, fejlesztésüket is „megtorpedózva”. A fürdőegyesület vezetésének arcképével és karikatúrájával most a nyárzáró buli zömmel nem helyi tinikből álló közönsége is megismerkedhetett, habár úgy láttuk, nem ezek az installációk hozták őket lázba, különösebb érdeklődést nem tanúsítottak irántuk. Pedig a fiatalok „megdolgozása” már a bejárat után elkezdődött: a színpad előtti füves placc szélén, az Aligha kert névre hallgató vendéglátó egységtől nem messze láttuk az első plakátot, szép sorban az AFE vezetőinek fényképével: Fülöp Balázs elnök, Bukovszki András alelnök, egyben önkormányzati képviselő, Rada Enikő titkár és negyedikként egy „sima” AFE-tag, Körtvélyessy László, akinek az lehet a „bűne”, hogy gyakorta hallatja a hangját fórumokon és a közösségi médiában. „Akarjuk a víziparkot” – így a szöveg, ami ekképp folytatódik (betűhíven idézve): „#Nem csak az AFE 180 tagjaié a Balaton! #Épüljön a vízipark! #Fiataloké is a Balaton!” Majd az AFE-sokra utalva: „Ők nem akarják a fejlődést??!! Győzzük meg őket!!”

 
Fotó: A szerző felvétele

A színpad előtti füves terület szélén pedig sorbaállították a további hasonló installációkat, ugyanezzel a szöveggel. Az egyiket amolyan fényképezkedős-szelfizős helynek szánták, egy másikat pedig, a karikatúrásat úgy alkották meg, hogy a Bukovszki Andrásék elől menekülő gyerekek fejének a helyére ki-ki beledughatta a sajátját, úgy fotózkodhatott. A karikatúra egyébként jól láthatóan nem amatőr alkotó műve, pontosan beazonosítható a fiatalokat üldöző, már említett négyes fogat (maguk az ördögök, a démonok), akiknek más tacepaókon a fényképe látható. Ez az a karikatúra, amelyiken Bukovszki András buzogánnyal, Rada Enikő palacsintasütővel kergeti ki a fiatalokat a Balaton vizéből.

 
Fotó: A szerző felvétele

A Narancs.hu kérdezte a buliszervező kft.-t a kiplakátolás céljáról. Arra voltunk többek között kíváncsiak: miért gondolták úgy, hogy egy nem helybélieket és zömmel tizenéveseket vonzó rendezvényen állítják pellengérre, figurázzák ki a helyi fürdőegyesületi vezetőket. Amint válaszolnak, közöljük, addig azonban csak találgatni tudunk. Vajon ez az akció a helyi választási kampány elrajtolását jelenti? Az Aligai Fürdőegyesület illetékesei maguk jelentették be augusztus eleji lakossági fórumukon: két képviselőjelöltet indítanak a 2024-es önkormányzati választáson. A tét nagy, hiszen nem mindegy, milyen összetételű képviselő-testület alakul Balatonvilágoson, milyen lesz a viszonya a Club Aliga fejlesztőivel. Arról is beszámoltunk korábban, hogy a tulajdonost képviselő Balázs Attila NER-közeli ingatlanfejlesztő már megtette ajánlatát a település jelenlegi vezetésének; közel milliárdos községfejlesztésért cserébe azt kérik, hogy a világosi testület vonja vissza a Club Aliga akkori tulajdonosaival tíz éve kötött településrendezési szerződést, mely garantálja a helyik vízparthoz jutását és úthasználatát a hajdani pártüdülő területén.

Az pedig e nyárzáró buli után keveseket lepne meg, ha jövő nyáron a Club Aliga partjai előtt nyílna meg az idén meghiúsult vízi élménypark.

A civilek miatt zuhan a falu turizmusa?

A buliszervezők sajátos kommunikációja némileg egybecseng azzal, amit Takács Károly, Balatonvilágos független polgármestere írt egy júliusi előterjesztéshez feljegyzésként. Ebben ugyanis a faluvezető úgy fogalmazott a vízi élményparkkal kapcsolatban, hogy „a település turisztikai helyzetén, presztízsén – mely az AFE működésének köszönhetően egyre több veszteséggel számolhat, mondhatni zuhanó ágban van – jelentősen emelhet az új szolgáltatás, mint attrakció”.

 
Fotó: A szerző felvétele

Az AFE augusztusi fórumán már nem csak ehhez kapcsolódóan az egyesület jó hírnevének megsértésével vádolták a polgármestert, hanem egyenesen hazugsággal, a hatóság megtévesztésével. Ahogyan az a fórumon nyilvánosságra került, Takács Károly augusztus első napjaiban – azok után, hogy a képviselő-testület július végén visszavonta a vízi élményparkhoz  adott hozzájárulását – azt írta az engedélyező hatóság kérdésére: a testület nem vonta vissza a határozatot. Ezt követően meglehet, példa nélküli módon az került a hajózási hatóság határozatába: mivel lakossági jelzés is érkezett hozzájuk és a médiából is tájékozódtak, a polgármester nyilatkozata  ellenére döntöttek az engedélyezési eljárás megszüntetéséről és kötelezték a vállalkozót a már elkészült élményparkelemek visszabontására

A Narancs.hu kérdésére Takács Károly azt írta: tévedés történt, a hatóság őt nem a vízi élménypark ügyében született döntésről kérdezte, így ő nem is azzal kapcsolatban tett nyilatkozatot, vagyis visszautasítja, hogy megtévesztette volna a hatóságot. Ezek után lapunk az ügyben eljárt hajózási hatósághoz fordult, kérve, hogy oldja fel az ellentmondást és válaszolja meg: ők tettek fel téves, vagy félreérthető kérdést Takács Károlynak, esetleg éppen ellenkezőleg, a balatonvilágosi polgármester nem mond igazat? A hatóság azonban sem kérdésünkre nem válaszolt, sem arra az újabb megkeresésünkre nem reagált, amiben arról érdeklődtünk: kívánnak-e válaszolni.

Az AFE egyelőre nem reagált

Azt, hogy mi a véleményük a Club Aliga-partin kitett plakátokról, valamint hogy milyen lépéseket terveznek, az Aligai Fürdőegyesület vezetői sem kívánták egyelőre a nyilvánosság elé tárni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk