Váratlan fejlemény Balatonvilágoson: leszavazták a polgármestert, nem lesz vízi élménypark

Kis-Magyarország

A képviselő-testület szerdai rendkívüli ülésén döntött erről, mondhatni lakossági, civil nyomásnak engedve.

Ilyen szavazás még nem volt a hétfős balatonvilágosi testületben: az a négy képviselő, aki eddig Club Aliga-ügyekben és a most napirendre került balatonvilágosi strandi élménypálya témájában is együtt szavazott (Takács Károly polgármesteren kívül Tretykó István alpolgármester, Bartek Róbert és Kovács Tamás), ezúttal nem volt egységes. A háromfős „ellenzék” egyik képviselőjének, Bukovszki Andrásnak a javaslatát, miszerint a testület vonja vissza a vízi élménypark létesítéséhez adott februári hozzájárulását, nem csak a hármak szavazták meg, hanem Tretykó István is, Bartek Róbert tartózkodott, nemmel pedig Takács Károly polgármesteren kívül csak Kovács Tamás képviselő voksolt.

7 ezer helyett 19 500 négyzetméter

A polgármester most is azt a javaslatát terjesztette a rendkívüli ülés elé, hogy ne vonják vissza a vállalkozás számára adott önkormányzati területhasználati engedélyt. Ahogyan a Narancs.hu megírta, nem kis felháborodást váltott ki elsősorban az érintett ingatlantulajdonosok körében, amikor a nyár elején kiderült: bár a testület februárban egy 7 ezer négyzetméteres vízi élménypark („vízibanánpálya”) létesítéséhez adott önkormányzati hozzájárulást – mivel az élményparkos vállalkozás ezt a „Club Aliga-sújtotta” falu kicsiny fizetőstrandja előtti vízterületen tervezte kialakítani –, a vállalkozó bóják helyett fix cölöpök leverésével 19 500 négyzetmétert foglalna el a strand és mellette 22 magántelek előtt, s ez nem csak a strandolást akadályozná, de szerintük balesetveszélyes is. A tiltakozók – az érintett ingatlantulajdonosok és a felkérésükre a Club Aliga-ügyhöz hasonlóan ebbe is bekapcsolódó Aligai Fürdőegyesület (AFE) – már a júniusi ülésen is azt követelték, méghozzá meglehetősen hangosan, hogy a testület vegye napirendjére a témát és vonja vissza hozzájárulását, de akkor még a négy képviselő ezt egységesen elutasította a hármakkal szemben. Mint megírtuk, az ülésen akkor is nagy számban megjelent tiltakozók végül szót kaptak, s Takács Károly polgármester azt mondta: „Jogilag előbb meg kell nézni. Megkérdezzük a jogászt, mibe kerülne nekünk a szerződésbontás. Tudnunk kell, mekkora kártérítési igényt jelentene be.”

Az ülés után nem sokkal jött a hír: a Hajózási Hatóság visszavonta a balatonvilágosi vízisport-élménypályára kiadott létesítési engedélyt. Budapest Főváros Kormányhivatala azt közölte: miután az engedélyt korábban megadták a beruházásra, helyi, vízparti ingatlantulajdonosoktól több beadvány is érkezett a Hajózási Hatósághoz. A tulajdonosok érdeksérelemre hivatkoztak. Ha kiderült volna korábban, hogy érintettek, a létesítési engedélyezési eljárásba be kellett volna vonni őket ügyfélként. Ezt a jogi helyzetet a hatóság úgy oldotta meg, hogy saját hatáskörben visszavonta a létesítési engedélyt, és az eljárás folytatásáról döntött. Ezután – írták akkor – mérlegelni fogja az érintett ügyfelek és mindazok álláspontját, akik még igazolják, hogy ügyfeleknek számítanak ebben az eljárásban, és ez alapján fog dönteni.

„Jelentsd fel a testületet!”

Az eljárás és a döntés azonban a szerda reggeli balatonvilágosi testületi szavazással okafogyottá vált. Időközben egyébként megszületett a polgármester által forszírozott jogi állásfoglalás is (Takács közzé is tette a község weboldalán), melyet úgy lehetne röviden összefoglalni: a parti ingatlanok tulajdonosainak sem joga, sem lehetősége nincsen beleszólni abba, hogy mi történik a Balaton medrében. Ehhez képest a fővárosi kormányhivatal vezetője, Sára Botond éppen azt írta az élménypark vízjogi létesítési engedélyét visszavonó határozat indoklásában: az érintetteket az eljárás során nem kérdezték meg.

 
Egy korábbi tiltakozóakció a balatonvilágosi vízi élménypark ellen
Forrás: Aligai Fürdőegyesület Facebook

Ilyen előzmények után – s azt követően, hogy Takács Károly arról írt Balatonvilágos honlapján: voltaképpen a tiltakozók, de különösen az AFE folyamatosan kárt, bevételkiesést okoznak a településnek – mire eljutott a voksolásig a világosi testület, ezúttal is eltelt csaknem két óra, már csak azért is, mert a júniusi tanácskozáshoz hasonlóan ezúttal is kicsinek bizonyult a képviselő-testület ülésterme. Kicsik és nagyok, édesanya kisgyermekkel, középkorúak és idősek vonultak be a kezdéskor, reggel nyolc órakor. Volt, aki táblákkal felszerelkezve, tucatnyian pedig kívül szorultak a termen. A rendkívüli ülés egyik kezdeményezője, Hanga László képviselő egyebek között arra hívta fel a figyelmet: annak ellenére, hogy februárban a testület a vízi élményparkos vállalkozóval kötött kettő plusz kétéves szerződésre mondott igent, a leírt határozatban és így onnantól minden dokumentumban négyéves szerződés szerepel. „Ismét jegyzőkönyv-hamisítás történt – reagált Bukovszi András képviselő, egyben a Club Aliga-ügyekben is harcoló AFE alelnöke. – Törvénysértések sora, miközben elveszítettük már a szabad parti sétányunkat, most a strandunkat fogjuk?”

Bukovszki Takács Károlyhoz fordulva azt mondta, „elege van már mindenkinek belőled” (taps a hallgatóság soraiból). A polgármester úgy reagált: „Jelentsd fel a testületet!”

„Nem maguk a falu lakossága!”

A megjelent érintett ingatlantulajdonosok egyike azt állította, velük senki sem egyeztetett az engedélyek kiadása előtt, és például a várható zajszintet se vizsgálta senki, másikuk szerint barbárság, ami itt készül. Bukovszki András azzal csatlakozott hozzájuk: nincs olyan balatoni önkormányzat, amelyik ezt engedélyezné. Amikor pedig egy érdeklődő azt kérdezte a polgármestertől, hogy a falu lakosságát képviseli-e, Takács úgy válaszolt: „De maguk nem a falu lakossága!” Amikor pedig sorolni kezdte, hogy mitől esne el a falu, addig jutott, hogy „bérleti díj, iparűzési adó, strandiszolgáltatások”; ekkor felmorajlott a terem, mire a faluvezető rövidre zárta: „Befejeztem!” Sőt, kicsivel később majdnem határozathozatal nélkül ért véget az ülés, mert ekkor a polgármester felvetésére, hogy akár augusztus végére is halaszthatják a döntést, ismét kisebb ribillió támadt a hallgatóság soraiban. Takács kilátásba helyezte, hogy kiürítteti a termet, erre kinevették. Erre a polgármester azt mondta, „akkor bezárom az ülést”, és már majdnem fel is állt, amikor a mellette ülő aljegyző megfogta a karját, s erre visszaült a helyére. Jöhetett hát Bukovszki András indítványát elfogadva a név szerinti szavazás.

Még a jelenlévők is meglepődtek, hogy Bukovszki javaslata többséget kapott, a képviselő-testület tehát visszavonta korábbi hozzájárulását.

„Megszavaztuk, illetve megszavaztátok, mehetünk tovább” – gördítette tovább az ülés menetét Takács Károly.

Győztünk, írja az AFE

„Győztünk, győzött az igazság, történelmi győzelmet arattunk, megakadályoztuk a példátlan, immár a Balaton vízének kisajátításával és körbezárásával járó, ezzel az egész Balatonra tekintve rossz precedensként szolgáló vízisport élménypálya létesítését – reagált az ülés után Facebook-oldalán az Aligai Fürdőegyesület. – Az egyesületünk meglátása szerint sokszor a helyi érdekek ellen hozott önkormányzati döntéseknél megszokott 4:3-as szavazati arányt sikerült megfordítani kitartó, a közvetlenül érintett parti ingatlantulajdonosokkal összefogásban végzett és helyi és országos felháborodást is kiváltó létesítmény elleni érvelésünkkel, tiltakozásunkkal.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk