Az a baj az üdülőtulajdonosokkal, hogy mindenhová ingyen akarnak bemenni - viharos képviselő-testületi ülés Balatonvilágoson

Kis-Magyarország

Felháborodtak a helyiek és a nyaralók a strandra tervezett vízi élménypark miatt.

„Az a baj, b..ki, hogy ti mindenhová ingyen akartok bemenni” – vetette oda a balatonvilágosi képviselő-testület hétfő kora esti ülésén Takács Károly polgármester Bukovszki András képviselőnek, aki egyben a Club Aliga NER-közeli fejlesztőit megnyert perekkel „bosszantó” Aligai Fürdőegyesület (AFE) alelnöke is. Az ülésen forrtak az indulatok a település strandjára tervezett vízi élménypark miatt. A tervekről épp az AFE június 18-án közzé tett Facebook-bejegyzését követően értesült a nyilvánosság, így a sajtó is.

„A hallgatóság hallgasson!”

A többes számmal a polgármester a nyaralótulajdonosokra utalt; egyrészt ők jelentek meg nagy számban a nyári szünet előtti utolsó rendes testületi ülésen (voltak, akiknek már csak állóhely jutott), másrészt az ő nevükben kifogásolta Bukovszki András, hogy a Club Aliga egy kicsiny önkormányzati területén csak a helyi állandó lakosok részére biztosítanának ingyen parkolást, az üdülőingatlanok tulajdonosainak nem. De nem is elsősorban ezért gyűlt össze kisebbfajta tömeg a balatonvilágosi községháza amúgy is szűkös tanácstermében, hanem egy olyan téma miatt, ami amúgy nem is szerepelt az ülés napirendjén. Az érdeklődők éppen a megjelenésükkel próbáltak meg nyomást gyakorolni a polgármesterre, hogy vegye napirendre a már országos hírnévre szert tett vízi élménypark ügyét. Azután persze kiderült, hogy nem csak a megjelenésükkel, hanem a hangerejükkel is.

 
A vízi élménypark kijelölt része a balatonvilágosi strandon
Forrás: Aligai Fürdőegyesület Facebook

„Kisajátította egy magánvállalkozás a Balaton medrét a zsebkendőnyi balatonvilágosi fizetőstrand előtt (a település Balaton-partját ezen túlmenően lényegében a Club Aliga foglalja el – a szerk.), úgy, hogy megtévesztette a testületet, amikor februárban igent mondtunk a kérelmére (a testület február 27-én tárgyalt a vízi élménypark területhasználati engedélyéről – a szerk.), megjegyzem, én már akkor sem szavaztam meg a jetskik és vízi banánok miatt – foglalta össze az épülőben lévő vízi élménypark ügyét Bukovszki András. – 7 ezer négyzetmétert használ majd a mederből, a területet bójákkal jelöli ki – erről volt szó, ehhez képest most fix cölöpöket vert a vízbe és 19 500 négyzetmétert foglal el a strand és mellette 22 magántelek előtt. Az ingatlantulajdonosok és a strandolók is joggal háborognak és követelik, vegyük napirendre a témát. Nem tudnak kimenni csónakokkal a mély víz felé és a fürdőzés is balesetveszélyes lesz. Egyszerűnek látom a megoldást: az önkormányzat hozzájárulást adott a szárazföldi megközelítéshez, ezt vonjuk vissza és akkor nem tudja használni a Balaton vizében épülő szigetét.

 
Forrás. Aligai Fürdőegyesület Facebook

„Nem lesz napirendi pont az élménypark” – bocsátotta előre az ülés elején Takács Károly (a hétfős testületből a Club Aliga ügyében is a polgármestertől és többségtől eltérő álláspontot képviselő „szokásos” kisebbség, három fő kérte ezt írásban is), mire a hallgatóság egy emberként morajlott fel, azt kiabálták, hogy pedig ők ezért jöttek és szót kérnek. A településvezető úgy reagált:

„Nem hallgatunk meg senkit, nem mi hívtuk ide önöket, a hallgatóság hallgasson, vagy hagyja el a termet!”.

Mivel ezek után sem lett csend, Takács kilátásba helyezte, hogy kiürítteti a termet, de gyorsan jött a felelet a mintegy félszáz fős közönség soraiból: „Meg lehet próbálni, mi vagyunk többen!”

Testületi ülésből Hyde Park

Végül mindenki győzött, hiszen a polgármester valóban nem kezdeményezte a vízi élménypark ügyének napirendre vételét, a hallgatóságnak azonban megérte megvárni az ülés végét, hiszen akkor Takács mégiscsak szót adott a megjelenteknek. Bukovszki András ekkor feltette a kérdést, hogy a polgármester a vállalkozó, vagy a lakosság érdekeit képviseli, de még mielőtt választ kaphatott volna, egy érdeklődő már azt szegezte a polgármesternek, hogy végül is mi az, ami miatt nem akarja felmondani a szerződést a vállalkozóval. A válasz: „Jogilag előbb meg kell nézni, azért. Felülvizsgáljuk, megkérdezzük a jogászt, mibe kerülne nekünk a szerződésbontás. Tudnunk kell, mekkora kártérítési igényt jelentene be.” Az egymás szavába vágó bekiabálásokból azt lehetett kiszűrni, hogy valaki azon a véleményen volt: „Átverték az önkormányzatot, tehát a szerződés semmis.” Takács Károly erre, ha jól hallottuk a lassan totális káoszba fulladó hangzavarban, ezt mondta: „Nem derült ki, hogy átvertek bennünket. A jogász majd megvizsgálja.” A polgármester ekkor már többedszer zárta be szóban a testületi ülést, de még bekiabálták neki, hogy „ne, még ne”, mert újabb és újabb érdeklődő jelentkezett szólásra. Miközben Veres Lászlóné, az AFE korábbi elnöke arról beszélt, hogy a képviselő-testület többségének asszisztálásával lassan minden jogukat elveszítik, kiszorulnak a Club Aligából és most a kicsiny strandról is, ezzel párhuzamosan egy doktor úrnak szólított idős férfi gyakorlatilag folyamatosan mondta a témához nem is mindig kapcsolódó monológját, másvalaki éppen egy iratot nyújtott át a polgármesternek, miközben az egyik képviselő feje fölött áthajolva beszélt egy másik képviselőhöz.

Egy röpke csendes pillanatot kihasználva az amúgy hosszú percek óta szólásra jelentkező képviselő, Kovács Tamás (a „kényes ügyekben” a polgármester mellett szavazó hármak egyike) is el tudta mondani, amit akart. Arról beszélt: a Facebookon olyan csoport is alakult, akik szeretnék a vízi élményparkot a fizetőstrandra, egyébként pedig ők jóhiszeműen csak egy attrakciót szerettek volna a strandolóknak. Ekkor felsírt egy kisgyermek, ezt már a polgármester sem bírta száraz torokkal, elment egy üveg vízért, majd azt már a helyére vissza sem ülve ígérte meg az egybegyűlteknek, hogy

ha meglesz a jogi szakvélemény, a jövő héten eldöntik, mit lép az önkormányzat a vízi élménypark ügyében.

Némethné Jenei Éva aljegyző eközben ablakot nyitott, utat engedve az ugrásnyira lévő Balaton felől jövő friss levegőnek.

Egy kikötő megújult, egy eltűnt?

Bukovszki András olvasata szerint az estébe nyúló testületi ülés legfontosabb témája a Club Aliga újonnan elkészült kikötőjének ügye volt. „Mi úgy értékeljük, hogy a nagy kikötőfelújítás közepette eltűnt egy állami tulajdonú kikötő és közpark, a horgászhelyekkel –  magyarázta. – Nemrég még itt kikötöttek a menetrend szerinti hajók, ebből a területből például a Club Aliga fejlesztője 24 vitorláshelyet csinált. Azt a részt le is zárta, a másik oldalon biztosít állítólag helyet a köznek, a horgászoknak, de az meg az ő magántulajdona, garancia tehát nincs arra, hogy egyszer csak nem fogja lezárni. A vízjogi engedélyt állasáspontunk szerint törvényellenesen kapta meg, mert a hatóság nem vette figyelembe, hogy közterületet szüntet meg, amit még a Club Aliga-beruházást kiemeltté nyilvánító kormányrendelet szerint is fenn kellene tartani. Azt javasoltam, kérjen a testület garanciákat Balázs Attilától, a fejlesztő cég képviselőjétől.”

A viharos-zajos testületi ülés ennek megtárgyalására zárt üléssé változott immár a nyilvánosság kizárásával, ekkor telefonon is egyeztettek Balázs Attilával, de ahogyan Bukovszki András a Narancs.hu-nak elmondta, „nem sokra mentünk; úgy tűnik, megint nem marad más, mint hogy azt AFE megtámadja a kikötő vízjogi engedélyét.” A kereset beadásának jogvesztő határideje hétfő éjfél volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk