De miért utálja a fákat a NER? Letaroltatta a miskolci jegenyesort a fideszes polgármester

Kis-Magyarország

22 egészséges fát vágatott ki a Kriza Ákos vezette miskolci önkormányzat egy útfelújítás miatt. A polgármesteri hivatal szerint elkerülhetetlen volt az elpusztításuk, mert az úttestre lógtak az ágai, viharban pedig le is tudtak törni.

A miskolci önkormányzat május 29-én kezdte a Szinva patak mentén húzódó Kiss Ernő utca, a helyi városi szlengben déli tehermentesítőként emlegetett út teljes felújítását.

A 2 kilométeres útszakaszra új aszfaltréteget terítenek, az úttesten lévő 103 víznyelőnyílás közül 97-et a szegélykövekhez helyeznek. A munkálatok eseménytelenül haladtak a múlt hét közepéig, amikor egyik napról a másikra eltűntek az útszéli jegenyefák. Csak feldarabolt hasábok, tönkök és fűrészpor maradt helyükön.

Tavaly júniusban még így nézett ki a jegenyesor:

Halálsoron

A fák metszetein egyértelműen kivehető, egészségesek voltak, a kiszáradás jeleit nem mutatták, a belső körszeletek nedvesek, vizenyősek voltak, amelyek a fa életképességére utalnak.

false



Megkérdeztük a Miskolc fideszes polgármesterét, Kriza Ákost, készült-e kertészeti szakvélemény a fákról, és miképpen írta le állapotukat. Ilyenről nem tudott beszámolni a polgármesteri hivatal, feltételezhetően ilyen nem született.

false

Az polgármesteri hivatal a fák tarvágását azzal indokolta, hogy ágaik belógnak az útra és ha vihar támad le is tör belőlük, ami egyébként fákkal viszonylag gyakran megtörténik. A városháza érvelése több szintű, azért is szükséges volt a kivágásuk, mert az út vonalvezetése nem változott. „A felújítással az út vonalvezetése nem változik, tengelye megegyezik a jelenlegivel. Épp ezért 22 darab fát is ki kell vágni, amelyek jelenleg is akadályozzák a forgalmat, belógnak az út felé, viharok esetén ágak törnek le és zuhannak az útra, gyökérzetük kárt okoz a Szinva patak medrében és magában az útszelvényben is.”

Útban voltak

Az önkormányzat megnyugtatásul közölte az is, ezeket a fákat a vegetációs időszak végén 44 darab új facsemetével pótolják, melyeket a Szinva patak folyásirány szerinti bal partjára ültetnek. Vagyis nem az út, hanem a patak mellé.

false



2016-ban több miskolci városrészben, Diósgyőrben és Tapolcán vágtak ki jegenyéket, ami nem találkozott az ott élők szimpátiájával. Azok a fák azonban már elöregedtek, ezek akár élhettek volna.

false



A jegenyefák elég gyakran útban vannak a városfejlesztőknek. Május elején Kőbányán vágtak ki tömegesen egészséges jegenyéket, mert a leendő parkoló területét bitorolták – számolt be a 24.hu.

(Fotók: a szerző felvételei)

Figyelmébe ajánljuk