Díszpolgári címet kap Makón a korábbi MSZP-s polgármester

  • narancs.hu
  • 2024. június 26.

Kis-Magyarország

Buzás Péter húsz évig dolgozott, tíz évvel ezelőtt tudta legyőzni a Fidesz–KDNP, és nem indult újra.

Díszpolgári címmel tüntetik ki Buzás Pétert, Makó korábbi polgármesterét az életművéért. A címet az augusztus 20-i városi ünnepségen adják át – döntötte el szerdán a város képviselő-testülete a Délmagyarország tudósítása szerint.

A hírt a város jelenlegi polgármestere, Farkas Éva Erzsébet (Fidesz–KDNP) is közölte a Facebookon, gratulált a kitüntetéshez.

Buzás Péter jogász, 1974-től a makói tanácsnál dolgozott, a rendszerváltás már a hivatal vezetőjeként, VB-titkárként érte. Az önkormányzati választás után vállalkozó lett, virágtermesztéssel foglalkozott, ez a vállalkozása most is működik. 1994-ben az MSZP és az SZDSZ által támogatott független jelöltként megnyerte a polgármester-választást Makón – és azután húsz éven keresztül dolgozott, 2006-tól 2010-ig országgyűlési képviselőként is. Országszerte ismert volt arról, hogy baloldali politikus létére nagyon jó munkakapcsolatban volt Makovecz Imre építésszel, aki munkatársaival együtt művelődési házat, fürdőt, iskolát is tervezett Makón.

Bár Makovecz nagyon jóban volt a Fidesz vezette kormányokkal, a makói városvezetésnek ettől még nem volt egyszerű az élete. A helyi jobboldal gyakran bírálta Buzást és a városvezetést amiatt, hogy a turizmusba fektet be az önkormányzat, fürdőt épít. Amikor a makói kórházat összevonták a vásárhelyivel, az új, nagyobb választókerület kormánypárti képviselőjével, Lázár Jánossal is konfliktusa lett Buzásnak, és abban a helyzetben nem számított, hogy mindketten mindszentiek, és rokonok is: oldalági unokatestvérek.

2014-ben a jelenlegi polgármester, Farkas Éva Erzsébet a kormánypártok támogatásával legyőzte Buzást. Ezután a városi önkormányzat működését teljes szervezetében átalakította az új vezetés. Több középvezetőt elbocsátottak, az önkormányzati kommunikáció pedig az előző időszakról a negatívumokat emelte ki. Feljelentést is tettek a víziközmű-vállalatnál tapasztalt, pontosabban vélt szabálytalanságok miatt. A nyomozó hatóságok nem találtak bűncselekményt, az ügyészség azonban többször is meghosszabbította a nyomozás határidejét. Bár a feljelentés a vízműcéget érintette, a célpont sokak szerint az előző városvezető volt: 

A vizsgálatok azonban nem találtak semmi törvénybe ütközőt.

A városvezetés és a kormánypárt hozzáállása Buzás Péterhez azután változott meg, hogy nyilvánvalóvá tette: nem indul újra a választáson.

Nem volt ellenfél többé.

2020. március 15-én kitüntették a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével. Idén márciusban, a makói fürdő új szárnyának avatásakor Orbán Viktor miniszterelnök külön köszöntötte a tömegben a 72 esztendős Buzást és feleségét, elismerően beszélve arról, hogy Makovecz akkor kapott megbízásokat a városban, amikor sehol máshol. A kormányfő Buzás méltatása közben addig ment, hogy azt mondta, nem tartja jó dolognak, hogy a magyar közéletben a másik oldalhoz tartozó politikusról jót nem szokás mondani, pedig „ha beszélnénk, talán még az is kiderülne, hogy nem a másik oldalhoz tartozunk, sőt az is kiderülhetne, hogy nincsenek is oldalak, mert végső soron csak magyarok vannak”.

 

A címlapképen Buzás Péter korábbi polgármester és Lázár János építési és közlekedési miniszter látható

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk