Orbán: "Ami Gaudí számára Barcelona, az Makovecz Imrének Makó"

  • narancs.hu
  • 2024. március 24.

Belpol

A 12 milliárdból kibővített Hagymatikum gyógyfürdő átadásán Orbán hosszan méltatta Makoveczet, és azt üzente, hogy ma is él. 

12 milliárd forintból bővítették ki a Makón tizenkét éve megnyílt fürdő, a Hagymatikum kapacitását, a megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet, aki arról beszélt, hogy a Makovecz Imre tervei alapján épült Hagymatikum hazánk és valószínűleg az egész világ legszebb termálfürdője. 

A fürdő sorsáról korábban itt írtunk:

Az átadáson Orbán Makovecz Imrét dicsérte, mondván a fürdő új épületrészének elkészültével Makó megint erősebb lett, és ezzel törlesztettek valamit abból az adósságból is, amivel Makovecz Imrének tartoznak, mert Orbán szerint Makó, Makovecz Imre hagyatéka és a Hagymatikum érdemes arra, hogy az egész világból mindenhonnan a csodájára járjanak.

 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Orbán úgy fogalmazott, hogy a magyar ember általános műveltségéhez hozzátartozik, hogy tudjuk, melyik híres magyar épületet ki tervezte, de Makovecz épületeiről nem tanultuk, hogy ő tervezte, egyszerűen felismerjük azokat, elég csak rájuk néznünk, és rögtön látjuk. Művészete nem példa egy építészeti stílusra, hanem egy stílus maga – fogalmazott. 

Orbán szerint egyetlen hasonló példa akadt arra, hogy az építész maga volt egy jól elkülöníthető, nem besorolható stílus: Antoni Gaudí.

Ami pedig Gaudí számára Barcelona volt, az Makovecz Imrének Makó.

Orbán elismerően szólt a város egykori szocialista polgármestere, Buzás Péter érdemeiről abban, hogy a városban az építész számos terve megvalósulhatott. Buzás Péter akkor adott megbízásokat Makovecz Imrének, amikor szinte sehonnan sem kapott felkérést Magyarországon.

 
Fotó: MTI/Lehoczky Péter
 

Hozzátette, mire a "nemzeti oldal" győzelmével ismét megnyíltak Makovecz Imre előtt a kapuk, lejárt az ideje. Orbán szerint akik korábban ellehetetlenítették Makovecz munkáját, ma azt szajkózzák, hogy nincs értelme tervben maradt épületeit felépíteni, de "üzenjük nekik, hogy Makovecz Imre ma is él, itt a bizonyíték, éppen most fejeztük be az általa megálmodott hagyatékot". Hozzátette, hogy Makó most már nemcsak a legtöbb, hanem a legnagyobb Makovecz-épülettel is büszkélkedhet - hangsúlyozta Orbán Viktor.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk