Választási csalás miatt írtak ki új szavazást egy borsodi faluban

  • narancs.hu
  • 2024. június 27.

Kis-Magyarország

A választás előtti hónapokban 41 százalékkal nőtt a szavazók száma a településen.

A Kúria megsemmisítette a szegi polgármester-választás eredményt, és július 7-re új szavazást írt ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben – írja a Telex.

A választást azért kell megismételni, mert a faluban márciusban még csak 246 szavazópolgárt regisztráltak, a választók száma azonban a választásokra 348-ra ugrott, azaz addigra 41 százalékkal emelkedett meg. Feltehetően a 102 új „lakónak” is köszönhető, hogy a Fidesz–KDNP jelöltje nyert.

„Egyes ingatlanokba 6-10 fő jelentkezett be, és a Helyi Választási Bizottság két tagjához további 8-8 fő került bejelentésre”

– olvasható a Kúria határozatában. A választás napján az új „lakókat” szervezetten, kisbuszokkal vitték szavazni, ami miatt többször is hosszú sorok alakultak ki. A helyiek ráadásul több érkező kezében olyan papírt láttak, amire fel volt neki írva, hogy kire kell szavaznia. „Volt olyan szavazó, aki a Helyi Választási Bizottság elnökének kérésére az igazolványa helyett azt a nyomtatványt adta oda, amire leírták neki, hogy kire, melyik polgármesterre és képviselőre kell szavazni” – idézi a Kúria határozata a panaszos beadványát.

A választást Trudics Andrea, a Fidesz polgármesterjelöltje nyerte meg 153 érvényes szavazattal (57,95 százalék), míg a független Kisvárdai Tibor 105 szavazatot (39,77 százalék) kapott. A történtek miatt a helyiek egy rész petíciót indított, Kisvárdai Tibor pedig megóvta az eredményt. A Kúria mostani határozata helyt adott a felülvizsgálati kérelmének. A bíróság kimondta: objektív adatok is alátámasztják, hogy Szegiben sérült a választások tisztasága, mivel olyan emberek is szavazhattak, „akik tömegesen, közvetlenül a választás előtt kifejezetten azért létesítettek lakcímet a településen, hogy szavazataikat a választási eredmény befolyásolása érdekében leadhassák”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk