A makói fürdő tíz éve: tiltakozás, Fidesz-torpedó, tűzvész

Teher alatt nőtt

Belpol

Aláírást gyűjtöttek, hogy máshogy épüljön, belekötött a Fidesz, felfüggesztették az uniós támogatását, kigyulladt a tetőszerkezete, 2012-re mégis elkészült a makói Hagymatikum fürdő. Már a Fidesz is szereti. Most bővítik. Közben a város az energiaárak miatt télre bezárta a legtöbb intézményét.

„Hagymatikum fürdőbővítés 9 244 502 259 forint állami támogatással” – olvasható a molinón az építési területet védő kerítésen. A tavaly júniusban kezdődött, 16 hónaposra tervezett munka a tervek szerint folyik odabenn. Október 25-én Farkas Éva Erzsébet fideszes polgármester arról számolt be a közösségi oldalon, hogy a helyére került az új épület kupo­lájának csúcsdísze. Egy nappal később a város képviselő-testületének ülésén viszont azt tárgyalták, hogy a sportcsarnok, a labdarúgó-stadion, a múzeum bezárása mellett – ezekről már szeptemberben határoztak – télre muszáj bezárni a város művelődési házát, a Hagymaházat, valamint a könyvtárat is.

A fürdő a tanuszoda nélkül és csökkentett idejű nyitva tartással működik.

A bővítés azért zajlik ilyen helyzetben is tovább, mert a folytatásnál sokkal többe kerülne leállítani a munkát, védeni a már elkészült szerkezeteket az időjárástól, aztán később újrakezdeni. A két hete elküldött kérdésre, készült-e számítás vagy becslés arról, mennyivel fog többe kerülni a beruházás a tervezettnél, és lesz-e erre fedezet, az önkormányzat nem válaszolt. A kivitelező Fehérép Kft. sem reagált arra az egy hete föltett kérdésre, hogy a cég tudja-e érvényesíteni az építtető felé saját költségeinek emelkedését. A fürdő vezetője sem írta meg, milyen lehetőségeket kínál a bővítés, hogyan egészül ki az eddigi szolgáltatások köre, de az a megjelent újságcikkekből kiderül, mi minden épül, és hogy a Hagymatikum „kapacitása a duplájára nő”.

A létesítménytől az eddigiek alapján joggal várnak sokat. A Makót és Hódmezővásárhelyet is magában foglaló választókerület képviselője, Lázár János építési és beruházási miniszter a Délmagyarországnak nemrég azt nyilatkozta, hogy a makóiak azt gondolhatják, ez csak egy turisztikai beruházás, de nem így van, minden itteni ember életére hatni fog. Nem kérdés, hogy a következő száz évben Makó jövője a turizmusról és a vendéglátásról szól, sokaknak ez lesz a megélhetése. „Amikor a fürdő elkezdett épülni, öt szálláshely volt a városban, ma 77 vállalkozás foglalkozik szállásadással, vendéglátással” – mondta Lázár.

Máshogyan keresik a pénzt

Arról, hogy ez így lesz, a kilencvenes években jó néhányan beszéltek, de nem sokkal többen hittek benne. A városban az ötvenes években fúrtak először termálkutat, a régi fürdő 1963-ban nyílt meg, a tisztasági kádfürdőket húsz évvel később váltotta föl a gyógyrészleg. Szóba került a város fejlesztéséről szóló fórumokon, milyen szép lenne, ha Makó megközelíthetősége javulna, és ezzel egy időben valaki befektetne a fürdőbe, a helyi gyógyvízbe és a marosi gyógyiszapba – de nem akadt ilyen vállalkozó. Pedig abban egyet­értés mutatkozott, hogy a hagymatermesztés már nem tartja itthon a fiatalokat (lásd: Könnyes búcsú, Magyar Narancs, 2022. szeptember 15.).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.