Doktor Nonszensz és a többiek – Zavaros keresztény „főiskola-alapítás” Sümegen

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2016. április 28.

Kis-Magyarország

Új képzési forma született a magyar felsőoktatásban, és egy gyanús projekt máris rámozdult. Az áldoktorok és állovagrend kapcsán feltűnt kamuprofesszort a CÖF reklámozta, és egy főiskola meg egy kisváros segíti. Na meg a Matolcsy-alapítványok közpénzmilliói.

Közösségi főiskola indul a közép-dunántúli kisvárosban, Sümegen! A helyi sajtó azután közölte az örömhírt, hogy a hatezer lelkes település polgármestere nyáron aláírta a megállapodást a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola (WSUF) képviselőjével. A helyiek némi szkepszissel fogadják mindezt, de akivel a városban beszéltünk, mind hozzátette: ha a dologból az iparilag gyenge, a Balaton-felvidékhez és a zalai, vasi fürdőkhöz képest jóval szerényebb turisztikai vonzerővel rendelkező Sümeg jól jön ki, az mindenkinek jó lesz, szóval hajrá!

A sümegi vár

A sümegi vár

Fotó: MTI

Közösségi főiskola? Mi az?

Az persze nem véletlen, hogy e képzési formáról eddig nem hallottunk sokat, ugyanis az elképzelés a felsőoktatási kormányzat viszonylag friss termése: már működő egyetemek, főiskolák létrehozhatnak külső oktatási helyszíneket olyan vidéki városokban, ahol nincs felsőoktatás. A szükséges jogi hátteret immár biztosítja a felsőoktatási törvény, így akár 2016-ban is indulhat ilyen típusú képzés. Érdeklődésünkre az Emmi jelezte, hogy inkább a közösségi felsőoktatási képzési központ (KFKK) kifejezést használjuk, ne a közösségi főiskolát. Egy ilyen szervezet egyébként „a felsőoktatási intézmények által biztosított képzések működtetéséhez szolgáltat helyszínt és egyéb infra­struktúrát a helyi társadalom, helyi gazdaság igényei alapján. A központok fenntartói a helyi felsőoktatás megteremtésében elkötelezett helyi szereplők lehetnek – általában önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek, esetleg egyházak. Egy-egy központ képzési profiljának kialakításában több felsőoktatási intézmény is részt vehet.” A minisztérium leszögezte, hogy ezek a központok nem minősülnek felsőoktatási szervezetnek, meglévő egyetemek, főiskolák telepíthetik ide akkreditált képzéseiket. Diploma tehát nincs, viszont minőségi OKJ-s  vagy egyéb képzések lehetnek. „A szakképzettséget adó képzések mellett a nem iskolarendszerű képzések, tanfolyamok hasonlóképpen fontosak: szakmai továbbképzések, készségfejlesztő tréningek, nyelvtanulási lehetőségek szintén lényeges elemei lehetnek egy sikeres, közösségi felsőoktatási képzési központ profiljának.” Engedélyt az Oktatási Hivatal ad, a központoknak uniós és állami támogatások lehívására is esélyük lesz.

Sümegen a WSUF indít képzéseket. (A 2008-tól működő józsefvárosi székhelyű üzleti főiskola nem állami, hanem magánintézmény, a hallgatók tandíjat fizetnek. A főiskola akkreditált, azaz Magyarországon érvényes felsőfokú képesítést ad.) Lapunk felkereste Sümeg fideszes polgármesterét a részletek miatt, ám Végh László nem kívánt nyilatkozni, inkább Kertész-Bakos Ferencet ajánlotta, lévén „ő ennek az ügynek a motorja”. Kertész-Bakos (továbbiakban: KBF) pedig készséggel állt rendelkezésünkre.

Állovagrend, kamudoktorok

Az 1961-es születésű KBF a politikába is belekóstolt: a 2010-es választáson a volt monoki polgármester, Szepessy Zsolt összesen (egyéni + lista) hatezer szavazatot elért Összefogás nevű pártjában alelnök. KBF 2014-ben már nincs a kamupárt környékén, Szepessyről pedig az utolsó hír az, hogy ősszel előzetesbe került (a gyanú szerint 600 ukrán személynek ígért magyar állampolgárságot, ezért közel 200 millió forintot kért és kapott).

Kertész-Bakos balszélen

Kertész-Bakos balszélen

Fotó: MTI

Amikor KBF 2010-ben politizálni próbált, már tagja volt annak a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrendnek (saját rövidítésük: KMFAP), ami egy 2009-es közleménye szerint úgy tekint magára, mint „terület nélküli állam, nemzetközi jogalany, amelyet a világ számos állama elismer, közülük többel nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot tart fenn, konzuli vagy egyéb megállapodás alapján kölcsönös képviselete van”. Megjegyzendő, hogy a lovagrendet – amely nem a hivatalos Máltai Lovagrend, csak annak utánzata – csupán Kongó, Angola, Guinea, valamint São Tomé és Príncipe ismeri el önálló államként. (Frissítés: a KMFAP cikkünkre úgy reagált, hogy bár a magyar állam továbbra sem ismeri el őket, ennek ellenére ők valódi lovagrendnek tekintik magukat, és nem állovagrendnek. Az pedig nem igaz, hogy csak négy állam ismeri el őket világszerte, hiszen a cikkben említetteken kívül szerintük ilyen már Gambia, Kelet-Timor, sőt Bissau-Guinea is - a szerk.) Az Index cikkéből kiderült, hogy a lovagrendnek van „kormánya, vannak nagykövetségei, a magyar Pénzjegynyomdában készíttetett diplomata-útlevele, sőt saját pénze is, az euró árfolyamához kötött zacchini”. A tagságban feltűnt Hunvald György, Schmuck Andor, de képviseltették magukat egyes biztonsági cégek (In-Kal, Escort, Top Security, NBI Sec.) vezetői is. És hogy mi értelme egy ilyen lovagrendnek a jelmezbálon túl? A válaszhoz kevés magyarázatot igényelő támpontot ad a külügy 2008-as közleménye. Ebben a minisztérium közölte, hogy a máltaiak közül csak a „Szuverén Máltai Lovagrenddel áll államközi megállapodáson alapuló, nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatban”. A külügy elutasította több lovagrend „nemzetközi jogi státusra vonatkozó bejegyzési kérelmét, így ezek Magyarországon kizárólag polgári jogi alapokon működnek, és megalapozatlanul állítják, hogy nemzetközi státust és kiváltságokat élveznek”. A minisztérium elhatárolódott „a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségétől” és két másik szervezettől, „amelyek sajtóközleményeikben azt sugallták, hogy a tárca elismeri őket, valamint az általuk a minisztériumnak megküldött dokumentumokat”. (A külügy közleményében megnevezett másik állovagrend ellen 2008-ban okirat-hamisítás miatt lépett fel a rendőrség, ti. diplomata-útleveleket és -rendszámokat bocsátottak ki. Ezek ugyanis jó eszközök a csempészethez, de a határokon átnyúló drogkereskedelemhez is.)

KBF fontos tagja a nevezett „lovagrendnek”: esküvőjén több tag is megjelent, a rend honlapja pedig hosszú írásban méltatta a friss párt. Ennél fontosabb, hogy ő a KMFAP által alapított Pro Deo University (PDSU) „dékánja”, amelyhez több botrány is kapcsolódott az elmúlt években, miután az itt „végzettek” úgy vélték, hogy ebben a nem akkreditált intézményben szerzett „doktori cím” hivatalosan is ér valamit. Így tett a zöldhatóság vezetőjeként Tolnai Jánosné Szatmári Katalin 2013-ban, és miután az áldoktori címével foglalkozó atlatszo.hu-cikk a PDSU-t kamuegyetemnek nevezte, KBF közleményt adott ki. Ebben azt írta: a PDSU-t a New York állambeli ortodox egyház alapította 1974-ben „érseki joghatóság alatt”, majd átadta fenntartását a KMFAP-nak. Csakhogy a megadott New York-i címen ma sem találni egyetemi működésre utaló jelet; az atlatszo.hu annak idején kinyomozta, hogy a cím megegyezik egy metálzenekar kiadójának címével. Azt pedig a magyarnarancs.hu írta meg, hogy szintén PDSU-s „doktorija” van a gyömrői polgármesternek, aki szintén megtévesztő módon használta a dr. címet. (Cikkünk után honlapjáról eltüntette a kamudoktori titulust Gyenes Levente, aki szintén tagja az említett lovagrendnek.) A sehol sem akkreditált, pénzért mégis egyetemi képzéseket hirdető PDSU testvére az az ún. Jövőegyetem-projekt, amely KBF vezetésével több vidéki városban próbált az elmúlt években ingatlanhoz jutni, de Sümeg előtt mindenhonnan elhajtották (erről keretes írásunkban olvashat, KBF gyanús cégügyeiről pedig ebben a cikkünkben olvashat bővebben).

Uram, hol a diploma?

KBF egy ideje órákat tart a WSUF-en, ahol a második emeleten külön szobája is van egy olyan táblácskával, amelyen szerepel doktori cím: „Dr. Kertész-Bakos Ferenc, John Henry Newman Intézet, intézetvezető.” Nehéz megállapítani, hogy pontosan milyen valódi végzettsége van, nem lévén elérhető hivatalos szakmai önéletrajza. A Wikipédia szerint 1986-ban „felsőfokú energetikus képesítést szerzett”, amiről bővebben azt mondta a Narancsnak, hogy a műszaki egyetemre járt, energetika szakra. A valóság viszont az, hogy önálló energetika szak nem volt és ma sincs a BME-n, csak egy diploma utáni kiegészítő képzés. A BME évkönyveiben – melyeket részletesen átnéztünk – nem szerepel KBF, aki ezzel szembesítve elismerte, hogy valójában csak egy érettségije van Magyarországon, nem végezte el a BME-t. Diplomát – állította először – végül az Egyesült Államokban szerzett, mégpedig a Madisonon, a ’90-es években. Az egyetem sajtóosztályától azonban azt a választ kaptuk, hogy soha nem járt hozzájuk Kertész Ferenc nevű hallgató. (A Bakos nevet mostani felesége után vette fel – N. G. M.) Amikor a diplomájára másodszor is rákérdeztünk, KBF már a New York-i Auburn Egyetemet mondta, ilyen intézmény viszont nem létezik. (Szemben az Auburn Universityvel, de az Alabamában található.) Megkérdeztük KBF-től, melyik városban székel szerinte a Madison, erre azt mondta, Wilmingtonban – itt azonban nincs ilyen nevű intézmény. Ennek ellenére KBF-ről a Wikin ez szerepel: „Közgazdászdiplomát és PhD-fokozatot az Egyesült Államokban szerzett, ahol 2012-től a politikai gazdaságtan professzora.” A Naranccsal találkozva KBF elismerte: doktori címét nem akkreditálta Magyarországon, azt Szlovákiában szerezte, és a „strukturális alapok felhasználásáról írta magyar és angol nyelven”. Meg is találtuk e tárgyban írt 80 oldalas anyagát, amit a PDSU „publikált” (nézzék a címet: 7, Pulaski Street, ­Auburn, New York 1302) épp 2012-ben, s még ebben az évben tanácskozott Szlovákiában a „PDSU rektori hivatala”, ahol sor került KBF habilitációjára, melyen részt vett „opponensként dr. Suha György, a Wekerle – Sorbonne Üzleti Főiskola” tanára.

Lovagok egymás közt (feketében Kertész-Bakos Ferenc)

Lovagok egymás közt (feketében Kertész-Bakos Ferenc)

Fotó: kmfap.hu

 

Mivel a rendelkezésünkre álló információk alapján csak az állítható, hogy KBF-nek vélhetően van érettségije, ám egyetemi végzettsége bizonyíthatóan csak a PDSU-ról származik (ami egy nem regisztrált kamuegyetem, így KBF nem használhatná nyilatkozatai, előadásai alkalmával a dr. minősítést, hacsak nem kamu- vagy tiszteletbeli doktorként tünteti fel magát), új találkozót ajánlottunk neki, hogy ellentmondásos nyilatkozatai után a végzettségeit igazoló dokumentumokkal oszlassa el kétségeinket. A megbeszélt időpont előtt azonban KBF lemondta a találkozót arra hivatkozva, hogy életéről és személyes adatairól nem kíván nyilatkozni.

Keresztény és fundamentalista

Ezek szerint a Wekerlén KBF úgy tarthat órát – például etikáról –, hogy nincs rendes diplomája, és nincs nyoma annak, hogy bárhol rendes filozófiai végzettséget szerzett volna. Ennek ellenére népszerű tanár, a markmyprofessor.com-on egy diák így értékeli: „Tökéletes a retorikája, kivételesen jól érvel. A protestánsoknak minden órán beszól valamit, amire persze azok jól megsértődnek, de mégis, legközelebb is tele az előadó.” Egy másik pedig így: „Új tantárgy, ő dolgozta ki, máshol még nincs ilyen. Félelmetesen jó. Az összes szakról felvették, így rengetegen vagyunk.” KBF e honlap tanúsága szerint előad az alternatív adósságmenedzselésről (Latin-Amerikában), tart „kutató szemináriumot”, de van egy tárgya a globális etika kritikája címmel is. Ezt a kurzust tavasszal a CÖF reklámozta, az ajánlóban pedig ezt írta KBF: „A 20. századi hidegháborút követően egy új globális kulturális forradalom kezdődött, aminek következtében olyan új szavak, paradigmák, normák, értékek, életstílusok, oktatási módszerek és kormányzási folyamatok terjedtek el és arattak teljes győzelmet világunkban, melyek egy bizonyos új etika elemei. Az új etika normatívként jelenik meg és mára már uralkodik a világ kultúrái felett. (…) a puha egyetértés látszata mögött a globális etikának olyan anti­krisztusi programja van, ami a Nyugat hitehagyásában gyökerezik. Ma már ez a hitehagyás, ez az antikrisztusi program tekinthető ortodoxiának, amitől eltérni bűnnek számít.” KBF másik előadásának előzetese szerint ma a „nyugati kultúra fő elemeinek tendenciózus lebontásáról beszélünk. Így megszabadulást a kereszténységtől, a tekintélytől, a családtól, a hierarchiától, az erkölcsiségtől, a hagyományoktól, a lojalitástól, a hazafiságtól, általában is a társadalmi konvencióktól. Hiszen amíg az egyes embernek szilárd hite van, vagy akár csak reménykedik abban, hogy Isten kegyelméből rendelkezik azokkal a szellemi képességekkel, amelyekkel meg tudja oldani a társadalmi létezés problémáit, addig nem kerül olyan reménytelen helyzetbe, hogy megoldásként alapjaiban forgassa fel a társadalmat.”

A sümegi projektet futtató „Jövőegyetem” tanára az a Gabriele Kuby, aki már a Wekerle szervezésében is terjesztheti feminizmusellenes nézeteit, amelyek jól passzolnak a KBF-féle keresztény fundamentalista világképbe. Kuby októberben egy konferencián tartott előadást arról, hogy „a szexuális normák megszüntetése elpusztítja a keresztény kultúrát. A gender őrültség, amit aktív kisebbségek támogatnak, az EU és az ENSZ hátszelével. Mindent meg kell tenni azért, hogy minél kevesebb helyen ültessék át a gyakorlatba ezeket a gyilkos tévtanokat.” Az eseményt támogatták a Matolcsy György-féle MNB-s Pallasz Athé­né Alapítványok, amelyektől – mesélte KBF – eddig mintegy 16 millió forintot kaptak többek közt kutatás- és tananyagfejlesztésre.

KBF hívő, akárcsak a sümegi projektben részt vevő társai. Mint mondja, a várossal is így került kapcsolatba, évtizedek óta jár „Sümegre, mert ott van egy elég erőteljes lelki élet”. A polgármesterrel kötött megállapodás értelmében az önkormányzat tíz évre használatba adta az oktatási központnak két üresen álló épületét, az egykori óvodát és a bíróságot, itt lesznek az órák, a régi oviban meg az irodák és a könyvtár. Sümeg nem kér pénzt az épületekért, de a WFUS vállalja a szükséges felújításokat. Médiaprojektmenedzser-képzés lesz, gazdálkodásmenedzsment és marketing. KBF optimista, ha összejönnek évfolyamonként százan, az remek; ő úgy látja, hogy a diákokat nagyon érdekli a képzés, még ha fél­évenként 165 ezer forintba kerül is. Így szerinte a száz hallgató reális elvárás.

Az Emmi tájékoztatása szerint Kisvárdán (Debreceni Egyetem) és Salgótarjánban (Óbudai Egyetem) várható „közösségi főiskola” indulása. A képzés értelméről azt írták: „A közösségi főiskolák létrehozásának további célja, hogy megszűnjenek Magyarországon azok a földrajzi értelemben vett felsőoktatás-mentes övezetek, ahol belátható közelségben nincs jelen a felsőfokú képzések kínálata. Ezek többnyire hátrányos helyzetű, alacsonyabb gazdasági fejlettségű térségek, és emiatt nagyobb az esély arra, hogy a képzett fiatalok elvándorolnak. A közösségi felsőoktatási képzési központ koncepciójának megalkotása során az is cél volt, hogy ezek az intézmények szellemi központként is működjenek az adott településen, jelenlétükkel növeljék a térségek népességmegtartó képességét.”

Mégis akad olyan szervezet, amely nem ért egyet a koncepcióval. A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) szakvéleményében azt írja: „Nem értünk egyet azzal, hogy a felsőoktatási intézmények székhelyükön és telephelyeiken kívül, »közösségi felsőoktatási képzési központban« is képzéseket folytathassanak. Egy ilyen változtatás a felsőoktatás minőségét tekintve még a (korábban megszüntetett) székhelyen kívüli képzéseknél is rosszabb megoldást jelentene, s országszerte »sufniegyetemek« kialakulásához vezetne”, mindez „a felsőoktatás átláthatóságának romlását, a hallgatói-felhasználói tájékozódás és tisztánlátás megnehezítését jelentené”. A képzés „minősége szempontjából kifejezetten aggasztónak tartjuk az intercity-professzorok, utazó oktatók számának ennek kapcsán várható emelkedését”. A MAB a „közösségi felsőoktatási képzési központ tervezetbeli értelmezés szerinti esetleges kodifikálását a leghatározottabban ellenzi”.

Szerettünk volna beszélni a WSUF rektorával, hogy hogyan is taníthat az állítólagos végzettségeit és a főiskolán is kiírt doktori címét igazolni képtelen oktató az államilag elismert intézményben, aki ráadásul a főiskola nevében is fellép a nyilvánosság előtt, ám Borbély Attilától csak egy kurta válasz érkezett, miszerint KBF náluk végzett „feladatköre ellátásához tudományos fokozat nem

Tábla az egykori sümegi óvodán, ahol állítólag tanítani is fognak

Tábla az egykori sümegi óvodán, ahol állítólag tanítani is fognak

 

szükséges”. Arról is szerettük volna megkérdezni Borbélyt, mit szól ahhoz, hogy a felújított sümegi óvoda friss tábláján semmi sem utal a WSUF-ra, azon csak az szerepel, hogy „John Henry Felsőoktatási Képzési Központ”. Alatta – ahogyan a jovoegyetem.hu-n is – pedig ez áll: „Sümegi közösségi főiskola”. Csakhogy ez a titulus – a MAB-tól kapott tájékoztatás szerint – jelenleg teljesen jogellenes, mivel ilyen nevű intézmény az Oktatási Hivataltól még nem kapott működési engedélyt. (Frissítés: cikkünk megjelenése után, december végén az említett táblát már levették az egykori óvoda faláról.)

Ingatlanbiznisz és offshore

KBF az elmúlt években több önkormányzatnál is jelentkezett egyetemalapítási ötletével, a próbálkozások közös vonása volt a kiszemelt ingatlanok megszerzésének szándéka. Vácon tavaly egy „keresztény magánegyetemet” alapított volna a magát „dékánként” exponáló KBF, ehhez egy használaton kívüli plázát néztek ki. A diákok „unión kívüli, angolul jól beszélő, jól szituált középosztálybeli családok” fiataljai lettek volna. Az önkormányzat 2014. áprilisi jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a váci polgármester, Fördős Attila miképp puhatolózott arról, hogy kik is járnának oda: „Kérdeztem, hogy ez magyarországi merítés? Nem. Európai? Nem. Hát akkor honnan? Afrikából és Ázsiából.” (A konkrét ügytől elvonatkoztatva jelezzük: nem ritka, hogy egyes afrikai országok vezetői európai kamuegyetemekről szereznek diplomát. Így tett Gambia elnöke, Yahya Abdul-Aziz Jemus Junkung Jammeh is, aki, miközben diplomáciából szerzett áldoktorit Oroszországban, otthon „természetgyógyászati módszerekkel gyógyítja az AIDS-t” – írta a 444.hu. Az álegyetemek további „értelme”, hogy a fejlődő világból érkező tanulók érvényes diákvízumokat kapnak.) A projektben feltűnt egy offshore cég, ez is aggodalmat keltett Vácon, így az egészből nem lett semmi. A polgármester közleménye szerint nem létező intézményekre hivatkozott a KBF, a „Jövőegyetem koncepció ideológiailag értelmezhetetlen, abban szlogenként jelenik meg vissza-visszatérően a »keresztény« és a »polgári középosztály« kifejezés, tulajdonképpen tartalom nélküli szövegkörnyezetben.” Egy városházi forrásunk így fogalmaz utólag: „Bűzlött az egész. Úgy tűnt, kinézték az épületet, aztán szereznek rá valami banki konstrukciót, aztán jött volna a csiribú-csiribá, és eltűnt volna az egész. Ezt nem akartuk.” Ezután Kaposváron, a volt laktanyában próbálkoztak az „Ökováros Tudásközpont” nevű projekttel. A közgyűlési jegyzőkönyv szerint végül a tanácsnok a „kérést komolytalannak, megalapozatlannak tartotta”. KBF-ék kétszer 20 évre kérték volna a területet, ahol állítólag biomassza-erőművet is csináltak volna. Kaposvár elutasította a javaslatot 2014 őszén.

Idén Pécsen tűnt fel a Jövőegyetem, ahol az egykori bőrgyár épületét nézték ki, ide be is jegyezték egyesületüket, miután az egykori bőrgyárat működtető cég vezetőjét megnyerték maguknak. A helyi egyetemet és egyházat már nem tudták, utóbbi jelezte is: sem az egyházmegyének, sem a Magyar Katolikus Egyháznak nincs köze a projekthez. A „Püspökségre érkezett meghívólevél alapján komoly aggályaink vannak az intézménnyel kapcsolatban, így a meghirdetett képzések akkreditá­cióját illetően is. A kezdeményező személy nem ismert sem a hazai, sem nemzetközi tudományos körökben.” Utóbbi kijelentés KBF-ről szól, aki azt terjesztette, hogy újságírás-, építéstechnológia-, biogazdálkodás-képzést indítanak, és ezek elvégzésével a hallgatók szlovák diplomát kapnak, mely „egyenrangú a Magyarországon megszerzett oklevéllel”. A pécsi egyetem közölte: nincs hivatalos kapcsolata a társasággal, a mögöttük álló szlovák intézmény pedig nem rendelkezik oktatási engedéllyel Magyarországon.

Ennyi elutasítás után most úgy tűnik, KBF kitartását siker koronázza. Sümegen eddig hozzájutottak két ingatlanhoz, az egyelőre felújításra váró egykori bírósági épületbe pedig még júliusban bejegyezték a John Henry Newman Oktatási Kft.-t.

A bíróság

A bíróság

Fotó: A szerző felvétele

A cégadatok szerint már felvették a „bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése” tevékenységi kört. A cég ügyvezetője Fülep Dániel teológus és pálos szerzetes, igaz, kapcsolatnak csak KBF e-mail címe van megadva.

Neked ajánljuk