Tartalom

(2015-12-03)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Publicisztika

Szelényi Zsuzsanna

Publicisztika

Egyszerű történet - Orbán és az unió

A háborús fenyegetés gyümölcsöző politikai vállalkozás. A 2001-es szeptemberi New York-i merényletek után George W. Bush háborút hirdetett a terror ellen, megtámadta Irakot és Afganisztánt, és megnyerte a választásokat. A háborús hisztéria rövid távon politikailag megtérült.

Egotrip

Takács Ferenc

Egotrip

Kapirgáló

(Mások) nyelvében él a nemzet

– Segíthetek? – pillant rám az eladó, amikor a boltba belépve körülnézek, vajon merre találom, amiért bejöttem, hogy megvásároljam.

Várhegyi Éva

Egotrip

Ekotrip

Bóvli kormány

Az idei karácsonyfa alá sem kerül az ország felminősítését tanúsító bizonyítvány. Holott már tavaly is erről álmodozott a kormány, az idén pedig biztosra vette, hogy kitörhetünk a befektetésre nem ajánlott, „bóvli” skatulyából.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mindennapi magánvéleményünket add meg

Emlékszik még valaki Haszilló Ferenc keceli polgármester pár éve elmondott szavaira, melyek a tavalyi önkormányzati választások után látták meg (online felületünkön) a napvilágot?

Külpol
Belpol

Bizonytalan az állami erdészetek jövője

Belpol

Rőzsecsökkentés

Lesújtó összegzést készítettek az ellenőrző hivatalok az erdészeti társaságok gazdálkodásáról. Hogy fejek fognak hullani, az fix – de hogyan orvosolhatók a „rendszerszintű problémák”? Csak nem privatizációval?

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár tervei

Belpol

„Nemigen fog tiltakozni”

Új államtitkárt kapott a mostoha helyzetben lévő egészségügy, pluszforrást viszont nem. Ehhez igazodnak az elképzelések is.

Belpol

Mit tud a TEK? - Orbán vad csapata

Rohamtempójú kommunikációs kármentés követte a TEK előbb nagy sikerként eladott, majd közröhejbe fulladt újabb akcióját. A kormánypropaganda azonban emeli a tétet, s azt sejteti, hogy Orbán Viktor élete forgott veszélyben.

Belpol

A kivezető út

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője Paksról és Orbán európai politikájáról

A paksi beruházást vizsgáló uniós döntések kimeneteléről, a korrupciós eljárások jelentőségéről kérdeztük a vizsgálatok egy részét kezdeményező Jávor Benedeket. A beszélgetés végére kiderült, hogy a miniszterelnök Európa egységét is veszélyezteti.

Zene

Interjú

Zene

Jöhetett volna Barnáné is

Csatári Bence történész a Kádár-korszak könnyűzenei politikájáról

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának tudományos kutatója a magyar könnyűzene 1957–1989 közötti históriáját írta meg Az ész a fontos, nem a haj címmel.

Film

Interjú

Film

„Ez a lány mindig felbukkant”

Horváth Lili filmrendező

Első filmje, a Szerdai gyerek csütörtökön érkezik a magyar mozikba – komoly fesztiválsikerekkel a batyujában. A mű egy 19 éves lány útját követi, amint épp kisfia felügyeleti jogáért küzd.

Könyv

Könyvmelléklet

Könyv

Fásult Fandorin

Borisz Akunyin: A fekete város

Nagyjából 10-15 évvel ezelőtt a Borisz Akunyin néven író grúz Grigorij Cshartisvili volt a nemzetközi lektűrirodalom, azon belül is a történelmi krimi egyik legnagyobb reménysége.

Könyvmelléklet

Könyv

Halottak diktálták

Jichak Katzenelson: Ének a kiirtott zsidó népről – Halasi Zoltán: Út az üres éghez

„Találtam egy holokauszt-poémát, megtanultam miatta jiddisül, magyarra fordítottam, gondoltam, írok hozzá egy rövid utószót és kész. Ez hat éve történt” – kezdi szerény öntudatossággal fordító-társszerzőként jegyzett könyvét Halasi Zoltán.

Könyvmelléklet

Könyv

A magyar narancs valódi titka

Borvendég Zsuzsanna–Palasik Mária: Vadhajtások – A sztálini természetátalakítási terv Magyarországon 1948–1956

Szinte már a legendák homályába vész, hogy egykoron nálunk is termesztettek gyapotot, gumipitypangot és bizony (nem is csupán a Tanú című film poénjaként) intenzíven kísérleteztek a citrusfélék magyarországi meghonosításával.

Könyv

Favágás a könyvrengetegben - Sokat író írók

Horatius szerint az igazi művet kilenc évig kell csinosítgatni, mielőtt a világ elé tárjuk. De van író, aki évente legalább három könyvet ír. Fanatikus? Grafomán? Író-e még, vagy iparos? Hogyan dolgoznak ezek a szerzők, és komolyan lehet-e venni őket?

Elsüllyedt szerzők XLIV.

Könyv

Tavasztól őszig - Karinthy Ferenc (1921–1992)

Neve akkor is ott szerepelne a magyar irodalomtörténetben, ha soha egyetlen sort se írt volna. Ám az anekdoták, ugratások és telefonviccek örökös bajnoka megharcolt érte, hogy kereszt- és becenevét a saját jogán is megismerje a magyar olvasó.

Könyvmelléklet

Könyv

Áteredő bűn

Esterházy Péter−Szüts Miklós: A bűnös

Messzire el kell tartanom magamtól ezt a képeskönyvet. Szükséges bizonyos távlat Szüts Miklós akvarelljeinek szemléléséhez, egybevetéséhez. Ezt is mondhatnám, de jobb, ha őszinte leszek: félek a lapokról felém áradó fekete fénytől. Félek az Esterházy-szövegtől is, melyre rávetül ez a sötét sugárzás. Szükség van a távoltartás szenvtelenségére, már csak azért is, nehogy összemaszatoljam ezt a szép könyvet. Kár lenne érte.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Elvetendő - A Kocka

Feszültség – megközelítőleg talán az elektromosságban lehet oly döntő szerepe e jelenségnek, mint a tévés vetélkedők világában.

Színház

Színház

Színház

Mivel etet?

Köd utánam

A szegényeket „tematizáló” operabálban éppen egy orosz herceget mutatnak be az ájuldozó hölgyeknek, mire valaki megjegyzi: „Szegény anyámat is megerőszakolták az oroszok.” Sietve érkezik a replika a fő politikai tekintélytől: „Ez csak természetes.” A színpadi helyzet jó is lehetne: a Mohácsi-operett helyszíne a végtelen pazarlását és gazdagságát villogtató elit mulatsága, amelyre egy díszszegényt is meginvitálnak. És ahol persze úgy jótékonykodnak, hogy sehogy.

Interjú

Színház

„Saját boltot a portékáimnak”

Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója

Tucat éve szinte reménytelen helyzetből indult, ám mára stabil pozíciójú, népszerű színház a Centrál. A Shakespeare-bemutatóra készülő rendező-igazgatót a zord kezdetekről, az addiktív színházról és a jó történetmesélésről kérdeztük.

Gasztro
Lokál

Mihez kezdjünk az építészeti modernizmussal?

Lokál

A köldök visszanéz

A modernizmus öröksége és recepciója Közép- és Kelet-Európában összefonódik a szocialista korszak emlékezetével.

Itt a fonódó villamos!

Lokál

Bedobják a sárgát

Új járművek, majdnem kész pálya, eufóriás rajongók. Úgy tűnik, hamarosan véget ér egy évek óta tartó cirkuszi előadás, és elindulhat az első fonódó villamos. Pedig dehogy az első! Régebben a teljes budapesti hálózat fonódó volt, csak éppen senki nem hívta így.

Tudomány

A kínai orvoslás titkai

Tudomány

Vény nélkül

A nyugati tudomány eddig visszafogott kritikával illette a kínai orvoslást, ám ennek lassan vége.