Egy szakaszon leomlott Egerben a vár fala

  • narancs.hu
  • 2021.02.17 17:02

Kis-Magyarország

Egy húsz méteres szakaszon történt, nem sérült meg senki. 

Mirkóczki Ádám, Eger jobbikos polgármestere számolt be a Facebook-oldalán arról, hogy szerda reggel 9 óra előtt egy körülbelül 20 méteres szakaszon leomlott az Egri Várban a Szép-bástya támfala.

Személyi sérülés nem történt, a polgármester a helyszínen azt tapasztalta, hogy a területet azonnal lezárták, a károk felmérése folyamatban van.

Mirkóczki információi szerint 

az omlást valószínűleg a sok csapadék és fagyás okozta, 

az Egri Ügyek beszámolója szerint a Fidesz helyi frakcióvezetője, Oroján Sándor azonban felelősöket keres - elsősorban Berecz Mátyás volt alpolgármester, a Dobó István Vármúzeum volt igazgatójának felelősségét -, és vizsgálatot követel, mondván a bástya támfalát öt éve csinálták meg. 

 
 
Facebook/Mirkóczki Ádám
 

Az Egri Vár a Facebookon azt közölte, az eset okának kivizsgálását, a károk felmérését szakemberek bevonásával megkezdték, az érintett részt elkerítették. Az épület egyébként a hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében továbbra is zárva tart, kizárólag a vár területén kivitelezési munkát végző cég munkatársai, valamint a Dobó István Vármúzeum dolgozói léphetnek be a területére, további tájékoztatást a kárfelmérést követően fognak adni.

Az Eger TV videóban is megörökítette a falomlást: 

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.