Életveszélyes fenyegetés miatt szakít a görög-magyar faluval egy táncegyüttes

  • narancs.hu
  • 2017. február 7.

Kis-Magyarország

A Fejér megyei Beloianniszban nagyon mélyről tört fel a konfliktus. Az ügyben már a rendőrség is nyomoz.

Már a rendőrség is nyomoz, hogy kiderítse, mi a bánat történt a híres magyar görög faluban, ahol nemrég páran elég hangosan borították egymásra az asztalt – ez derül ki a fehervarkukac.hu friss beszámolójából.

A Pyrgos nevű, görög táncestjeiről ismert egyesület ugyanis nem hajlandó többé elmenni Beloianniszba, az ellenük folyó folyamatos támadások, életveszélyes fenyegetések, zaklatások miatt beszüntetik a kulturális rendezvények szervezését a községben. Ez ugye csak azért meglepő, mert a Pyrgosnak ha valahol, hát épp a magyar görög faluban lehetne bérelt helye. De nem, úgy tűnik, Beloianniszban visszavonhatatlan dolgok történtek.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

 

„Sajnálattal közöljük, hogy kulturális rendezvények szervezését a jövőben Beloiannisz községben beszüntetjük személyem, családtagjaim, valamint a Pyrgos Egyesület elleni folyamatos támadások, életveszélyes fenyegetések, zaklatások miatt. Félő, hogy rendezvényeinken a ti biztonságotokat sem tudjuk majd szavatolni. Nem akarunk a minket ért fenyegetések miatt veszélybe sodorni benneteket, ezért úgy határoztunk, hogy programjainkat más helyszínekre szervezzük át” – ezt posztolta Takács Katalin Pyrgos-elnök a Facebookra.

A fehervarkukac.hu elérte Takácsot, aki közölte, hogy mivel rendőrségi eljárás folyik, többet egyelőre nem kívánnak mondani, de utalt rá, hogy jó másfél évtizedes viszály, a helyi és az országos görög önkormányzat közti konfliktus áll a háttérben.

Ezzel a megállapítással egyet is értett Kosztasz Papalexisz, a település polgármestere, bár ő másként értékeli a történteket. Szerinte „a Pyrgos egyesület is csak egy a többi helyi civil szervezet közül, s eddig egyik településvezetéssel sem tudtak zökkenőmentesen együtt dolgozni – mondta –, s minden bizonnyal ez a pyrgoszosok által is említett, jó másfél évtizedes konfliktus”.

Ha részletesebben érdekli a fenyegetőzésbe torkolló balhé, olvassa el a fehervarkukac cikkét, ha pedig képbe akar kerülni a Beloiannisz történetével, kattintson évekkel ezelőtti cikkünkre.

Figyelmébe ajánljuk