A Narancs által feltárt fajvédő ásotthalmi ingatlanprojekt után eredt a BBC

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. február 7.

Kis-Magyarország

A Jobbik alelnöke egészen új információkat is csepegtetett a putyinista, brit szélsőjobboldaliakkal való kapcsolatáról.

Ásotthalmon forgatott a BBC, miután a televízió egyik munkatársa még tavaly év végén felfigyelt erre az ajánló cikkünkre, majd hamarosan elolvasták a Narancs teljes riportját is Toroczkai László putyinista ismerősei, a Knights Templar International jeles férfiairól és azok ásotthalmi ingatlanprojektjéről.

A sztorit még tavaly decemberben írtam meg, ezután keresett fel a BBC, hogy őket is érdekelné az anyag, és több mindenben segítettem nekik a forgatáshoz. A közel 12 perces tévériportot végül kedd délelőtt adták le.

Toroczkai László a BBC riportjában

Toroczkai László a BBC riportjában

 

 

A történet dióhéjban annyi volt, hogy a Jobbik körül legyeskedő brit szélsőjobboldaliak – akik valahogy remek orosz kapcsolatokkal is rendelkeznek – előbb Budapestre költöztek, és ma is innen menedzselik ún. lovagrendjüket. Mindeközben egy olyan ingatlanprojektet találtak ki, amelynek lényege, hogy megpróbálnak kiközvetíteni nyugat-európai, hangsúlyozottan fehér és vallásos embereknek olcsó ásotthalmi tanyákat, és ebben Toroczkai László polgármester – aki a „lovagrend” egyik vacsoráján is megjelent – aktívan segített nekik. (Például ezen a videón.)

A lényeg azonban persze nem Toroczkai, hanem egy Nick Griffin nevű brit szélsőjobboldali, korábban holokauszttagadásba keveredett politikus, és James Dowson agytröszt, akiről nemrég a New York Times is írt egy cikket annak apropóján, hogy Dowson „beszállt” az amerikai elnökválasztás kampányába gátlástalan álhírportáljával – természetesen Donald Trump oldalán. (A New York Times cikkében Dowson putyinista mivolta szintén előkerült.) Ez a két brit fickó amúgy már javarészt Magyarországon él, ők állnak a fehér európaiakat Ásotthalomra költöztető projekt mögött.

Róluk, mármint Dowsonról és Griffinről a BBC-nek Toroczkai annyit elmondott – bár ezt nekünk pont nem említette –, hogy korábban közösen többször meglátogatták Ásotthalmot, és körbenéztek ott. A teljes riportban egyébként a nézők megismerkedhettek a Jobbik alelnökének hírhedt rendeletével, és egy Ásotthalomra költözött brit férfival is.

Figyelmébe ajánljuk