Elítélték a néhai vásárhelyi polgármester fiát

  • narancs.hu
  • 2023. június 21.

Kis-Magyarország

Ifjabb Rapcsák András behatolt az önkormányzat informatikai rendszerébe.

Jogerősen 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék ifjabb Rapcsák Andrást, amiért behatolt a hódmezővásárhelyi önkormányzat informatikai rendszerébe – írja a hvg.hu.

Az ítélet szerint a vásárhelyi önkormányzat rendszerébe a 2018-as időközi polgármester-választás – Márki-Zay Péter első győzelme – és a 2019-es önkormányzati választás között hatoltak be.

Amikor Márki-Zay átvette a polgármesteri tisztséget, egyszerre mondott fel az önkormányzat mindhárom informatikusa, ezért az informatikával is foglalkozó, önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. munkatársai segítettek be egy ideig a városházán. Ennek a cégnek volt akkoriban igazgatósági elnöke ifjabb Rapcsák András, a város első szabadon választott polgármesterének, majd országgyűlési képviselőjének, Rapcsák Andrásnak a fia. 

Ezt az együttműködést szerződés rögzítette. Miután ezt felmondták, a vádlott az ügyészség szerint már jogtalanul lépett be az önkormányzat rendszerébe. Ifjabb Rapcsák András erről azt mondta, hogy „belépés fizikailag elképzelhető volt, de szándékosság bizonyosan nem volt benne”. A vádirat szerint azonban ez mégsem lehetett szándékolatlan behatolás, mert a rendszeren belül létrejött egy „virtuális gép”, amelyre többek közt hálózati lehallgatásra és jelszófeltörésre alkalmas szoftvereket telepítettek.

Ifjabb Rapcsák ügyvédje többek között azzal érvelt, hogy a hivatal jelszavait mások is ismerték – azok megváltoztatására többször fel is szólította a hivatalt a vádlott –, és a támadásra használt laptop az adott időszakban a rendszergazda irodájában volt. Ám a laptopot végül Rapcsák lakásában foglalták le, már üres merevlemezzel. 

A bíróság a bizonyítékok alapján elutasította azt a védekezést, hogy a programok simán a rendszer üzemeltetését szolgálták volna, illetve, hogy a behatolással csak a védelmet szerette volna tesztelni a vádlott, vagy hogy gondatlanságból, véletlenül hatolt volna be a hálózatra.

Az ugyanakkor nem derült ki, hogy milyen adatokhoz szeretett volna hozzáférni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk