Gyula

Eltünteti a Károlyi Mihály utcát a fideszes polgármester

Kis-Magyarország

Ezúttal a gyulai fideszesek szemét bántja Károlyi Mihály: a polgármester javaslata értelmében hamarosan lekerülhetnek az első köztársaság elnökéről elnevezett utcáról a névtáblák. Az utca új nevén nem gondolkodhattak túl sokat.

Június elsején a gyulai önkormányzat hivatalos honlapján Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester felhívást jelentetett meg, amelynek első pontja arra tesz javaslatot, hogy a belváros egyik utcájának nevét Károlyi Mihályról Károly Róbertre változtassák. Magyarázattal a felhívás nem szolgál.

„Erősen vitatott”
Az átnevezés okáról érdeklődve levélben fordult a narancs.hu Görgényihez. Válaszából megtudtuk, hogy a „kérdés régóta esedékes (az ügymenetben most jutottunk el idáig), hiszen Károlyi Mihály megítélése erősen vitatott, a lakosság véleménye megoszlik ebben a tekintetben, sőt sokak számára elfogadhatatlan az, hogy gyulai közterület viselje a nevét. Az önkormányzattal a nevezett közterület lakói közül többen is megosztották már támogató véleményüket az átnevezéssel kapcsolatban”. Ám a polgármesteri válaszból nem derül ki, milyen „régóta esedékes” mindez, ahogy az sem, hogy Károlyi megítélése pontosan miért is „erősen vitatott”, és hogy valójában miért és hogyan is oszlik meg ebben a kérdésben a lakosság véleménye. A polgármester válaszából az viszont kiderült, hogy azért lenne az új utcanév Károly Róbertről elnevezve, mert a király 1313-ban több kiváltságot is adományozott Gyula városának.

Még ebben a hónapban elfogadhatják
A polgármester utcanév-változtatási javaslata már megjárta a helyi közterület-névalkotási bizottságot, ahol az ötlet támogatásra talált. (A grémiumban a polgármester, az alpolgármesterek, a bizottsági elnökök és tanácsnokok, azaz a fideszes önkormányzati képviselők többségben vannak a polgármesteri hivatal és a szakma képviselőivel szemben – B. T.) Az átnevezési javaslat egyébként már előterjesztési formában van, azaz elvileg semmi akadálya annak, hogy a júniusi közgyűlésen a fideszes többségű közgyűlés elfogadja.

A polgármester narancs.hu-nak adott válasza szerint a város – ahogy eddig – most is átvállalja minden Károlyi Mihály utcában lakótól az átírás 6600 forintos költségét. Ehhez Görgényi hozzátette: a közüzemi szolgáltatóknál az adatváltozás ingyenes, míg a bankokkal, biztosítókkal fel kell venni a kapcsolatot.

Károlyi, Trianon és a Fidesz
„A jelenlegi politikai jobboldal – vagy az, amit megszokásból annak nevezünk – Károlyi Mihályt nemzetvesztő bűnösnek tartja, akinek nem az országgyűlés melletti téren, hanem a történelem pöcegödrében a helye. Ez nemcsak a Jobbik álláspontja, de számos jel szerint a Fideszé is” – írtuk márciusi szerkesztőségi cikkünkben Károlyi Mihály szerepét tárgyalva. Trianonnal kapcsolatos szerepéről pedig azt írtuk: „Károlyi óvatoskodása nem osztott és nem szorzott: ahogyan az antant jóindulatát sem nyerte el vele, úgy az országvesztéshez sem volt köze. Amikor 1918. október 31-én átvette a hatalmat, a győztes hatalmak már régen eldöntötték a Monarchia felosztását, továbbá Csehszlovákia, Románia és Jugoszlávia területi igényeinek akceptálását.”

Nemrégiben pedig egy terjedelmes Romcsics Ignác-interjú jelent meg a Népszabadság Hétvége mellékletében. Ebben a történész kifejtette, hogy a 19. század végi és 20. század eleji államfejlődés legfőbb felhajtóereje és mozgatórugója a modern nacionalizmus volt. Ezért a történelmi Magyarország, azaz a sokak által idealizált „Nagy-Magyarország” előbb vagy utóbb, Trianontól függetlenül felbomlott volna. Ha liberális nemzetiségi politikát folytat az ország vezetése, akkor azért, ha szigorút, azért.

(Ha Ön is vidéken él, és tudomása van megosztó, vagy épp megdöbbentő közterületet érintő átnevezésről, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre!)

Figyelmébe ajánljuk