Felfüggesztett börtönt kapott a szigetvári fideszes ex-polgármester – történet pártokon átívelően és családbarát módon

  • narancs.hu
  • 2019.02.27 11:00

Kis-Magyarország

A vádlott azt mondta a Pécsi Törvényszéken felolvasott vallomásában, hogy „a vállalkozási szerződés a kezdetektől fogva valótlan tartalmú volt, e mögött teljesítés nem volt.”

Szigetvár korábbi fideszes polgármestere, Kolovics János és két társa ellen még egy 2014-ben tett feljelentés alapján indult nyomozás. Az ex-fideszes politikus tavaly, az elsőfokú eljárásban az utolsó szó jogán tagadta bűnösségét, majd fellebbezett. Ezt később visszavonta, így az ő esetében az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett. Egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés és hűtlen kezelés miatt.

Ugyanebben az ügyben jogerősen két évről egy évre enyhítette kedden a Pécsi Ítélőtábla egy volt szigetvári önkormányzati képviselő börtönbüntetését, aki Kolovics kérése szerint szavazott – derül ki a táblabíróság múlt keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményéből. Ám ebből az igazi finomság és sok politikai, családi összefonódás kimaradt.

Az új cég vezetője a polgármester nevelt fia legyen

Az ügy pikantériáját jelzi, hogy az elítélt Zenka Lajos volt önkormányzati képviselő az MSZP polgármester-jelöltjeként, az ellenzéki párt helyi listájáról került be a szigetvári képviselő-testületbe, majd később a DK sorait erősítette. A másodrendű vádlott, Mátyás Gergő Kolovics feleségének fia, akit jogerősen 1 millió 50 ezer forint pénzbüntetésre ítélt a Pécsi Törvényszék.

A vádirat szerint jogszabályváltozások miatt a szigetvári víziközmű-szolgáltató társasága beolvadt más szolgáltató cégekbe. A képviselő-testület azonban úgy döntött, hogy a különös jelentőségű nem víziközmű-vagyonelemek – köztük a szigetvári gyógyfürdő és tanuszoda, a gyógyfürdőhöz kapcsolódó hotel – maradjanak a város tulajdonában. Ezek működtetésére új gazdasági társaságot kívántak létrehozni. A polgármester azt szerette volna, hogy az új cég ügyvezetője Mátyás Gergő legyen, de a szándékát a képviselő-testület egy része nem támogatta.

A városvezető több képviselőt is megkeresett a minősített többségű döntéshozatalt igénylő javaslat támogatására, ők azonban visszautasították kérését – derült ki a vádirat összegzéséből. Zenka Lajos az elsőrendű vádlott önkormányzati képviselő szorult anyagi helyzete miatt külföldön dolgozott, a polgármester őt azért kereste meg, hogy vegyen részt a döntő szavazáson. A képviselőnek a városvezető önkormányzati gépkocsit biztosított a hazatéréshez, illetve a visszautazáshoz.

Kolonics polgármester önkormányzati autót küldött a külföldön dolgozó képviselőért

Kolonics polgármester önkormányzati autót küldött a


külföldön dolgozó képviselőért

 


 

 

Ellentételezés a „jó” szavazatért
Az elsőrendű vádlott szavazatával biztosított minősített többséggel 2013 októberében a képviselő-testület döntött az új gazdasági társaság megalapításáról, illetve Mátyás Gergő ügyvezetővé választásáról. Ennek ellentételezéseként, az ügyészség szerint, a polgármester 2014 januárjában utasította az ügyvezetőt, hogy a képviselő cégével 3,8 millió forintos vállalkozási szerződést kössön. A vád szerint az elsőrendű vádlott cége munkát nem végzett, ennek ellenére a cégvezető teljesítésigazolást állított ki a vállalkozói díj kifizetésére.

Kolovics János az elsőfokú eljárásban az utolsó szó jogán tagadta bűnösségét. A 2017. januári első tárgyalási napon felolvasott vallomásában kijelentette, nem követett el bűncselekményt, majd többször „logikátlannak és életszerűtlennek” minősítette a vádirat egyes pontjait. A másodrendű vádlott ezzel szemben a tavaly június végi elsőfokú ítélethirdetés előtt is elismerte bűnösségét. Mátyás Gergő szintén az első törvényszéki tárgyalási napon felolvasott vallomása szerint a vállalkozási szerződés „a kezdetektől fogva valótlan tartalmú volt, e mögött teljesítés nem volt.”


Minderről már írtunk

A most már jogerős ítélettel lezárt ügy hátteréről még 2013 írtunk már a „Rokonok mindenhol – Álláshalmozó lett a fideszes polgármester fia” című cikkünkben is.

Az RTL Klub híradója a 2014-es választás után számolt be arról, hogy a kampányban érdekes szociális támogatási ígérgetés folyt Szigetváron, míg a G7 oknyomozó portál tavaly szintén Kolovics gyanús tevékenységével összefüggésben „Az MLSZ asszisztálásával tűnt el a tao-pénzzel a fideszes polgármester” címmel publikált cikket.

Neked ajánljuk