Felsültek a honvédség vezetői, nem sikerült lecsillapítaniuk a gyulafirátótiakat

  • narancs.hu
  • 2021. június 30.

Kis-Magyarország

Sem a honvédelmi miniszter, sem a hadsereg főparancsnoka nem győzte meg a gyulafirátóti lőtér zajos gyakorlatai és a honvédségi bázis építése miatt aggódó helyieket.

Veszprém egyik városrészében, Gyulafirátóton hétfőn lakossági fórumon igyekeztek csillapítani a helyieket a honvédség vezetői a lőtér jelentős zajszennyezést okozó lőgyakorlatai és titokban kezdett tábor fejlesztései miatt. A fórumot az Élhetőbb Rátótért Egyesület szervezte.

Az előre összegyűjtött kérdések jó része a lőtér gyakori használatával kapcsolatos, a lakosság életét nehézzé tévő kellemetlen tapasztalatokra vonatkozott. Így a településnek és közvetlen környezetének rossz állapotban lévő úthálózatára, a betévedő katonai gépjárművek károkozásaira, az éjjel-nappal jelentős rezgésekkel, zajhatásokkal járó lőgyakorlatokra, a település felett átrepülő helikopterek okozta ijesztő zajhatásokra, az ezek miatt elértéktelenedő ingatlanokra. Ezek a panaszok nem ismeretlenek a településen, a gyulafirátóti lő-és gyakorlótér már az ideiglenesen Magyarországon tartózkodó szovjet hadsereg miatt is sok konfliktus forrása volt. Itt történt meg 1986 júniusában, hogy egy orosz tiszt tankkal hajtott be a kocsmába. Egy embert tiport halálra azért, mert súlyos részegsége miatt megtagadták a kiszolgálását.

A régi sebek máig nem gyógyultak be. Részben emiatt is nagyon zokon vette Gyulafirátót lakossága, hogy a megkérdezésük nélkül, titokban, a település határától csupán 700 méter távolságban egy új, háromezer katona befogadására alkalmas katonai bázist terveznek építeni.

A beruházás várható teljes költségéről nincsenek pontos ismeretek, ahogyan egy kikényszerített látványterven kívül semmi konkrétumot sem ismerhettek meg eddig az itt élők. A beruházás akkor lepleződött le, amikor 2021 februárban a hajmáskéri vasútállomástól a táborig tartó vasúti síneknek kezdték erdőirtással – tévedésből a tervezett területtől eltérő nyomvonalon – előkészíteni a terepet.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter csupán a fejlesztés előzményeibe avatta be a megjelenteket. Felelevenítette, hogy 2016-ban a NATO varsói csúcstalálkozóján döntöttek arról, hogy modern, a nemzetközi hadgyakorlatokon résztvevő katonák számára is korszerű pihenőhely, tábor kialakítására van szükség a gyulafirátóti lőtér közelében. Nem NATO-beruházásról van szó, de a NATO támogatásával valósul meg, amiről 2019-re született meg a végső döntés.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka érzelmi húrokat pengetve próbált érvényesülni, amivel inkább felkavarta az indulatokat. Mint fogalmazott, dühös embereket lát, akik haragszanak a katonákra, akik nem érzékelik, hogy ami ott történik a katonák kiképzése során, a lakosság védelmét szolgálja. „Mi megteszünk majd mindent, hogy ne akadályozzuk önöket a boldog, nyugodt életben” – ígérte. A migránsok se maradtak ki az érvkészletből, ők azok, akik már nem jönnek át reggel 8-tól este 8-ig a határon, mivel a honvédek is felkutatják őket. A fórumon megjelentek közül többen visszautasították, hogy bajuk lenne a katonákkal, tudják, mit vállalnak békeidőben is értük. Ezzel együtt úgy érzik, joguk van a pihenéshez: a késő éjjeli, gyerekeket felriasztó, háziállatokat pánikba ejtő tevékenységekből nem kérnek.

 
Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszél a lakossági fórumon
Forrás. honvedelem.hu
 

Bár a miniszter többször is elmondta, nincs lehetősége még ígérni sem, több közérzetjavító beruházást hozott szóba. Elmondta, tárgyalva Palkovics László miniszterrel elhatározták, hogy

megépítik a 82-es és 8-as utat a litéri elágazónál összekötő, Gyulafirátótot és Kádártát elkerülő 6,5 km hosszú utat.

A „falu” bejáratánál a Védához hasonló forgalomlassító eszközt helyeznek el. Beszélt a lakossággal való aktív kapcsolattartásról, nyitott táborprogramokról, játszótérépítésről, útkarbantartásokról, olyan kompenzációkról, amelyekre eddig nem került sor, és amit többen hiányoltak is. 

Szóváltásig fajuló vita támadt a fórum végén a rendezvényre megérkező Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő és a miniszter között, aki nem emlékezett arra, hogy a kompenzáció ügye előkerült-e mostanában az Országgyűlésben. Mesterházy emlékeztette arra, hogy igen, előkerült, egy napirend utáni hozzászólását kénytelen volt azt teljesen üres házban, válaszra kijelölt személy hiányában csupán a jegyzőkönyv számra elmondani. Benkő Tibor azzal igyekezett leszerelni, ne vezesse félre a jelenlévőket; ha politizálni akar, politizáljanak, de őszintén és korrekt módon. Majd hozzátette, ő nem képviselő, neki nem kellett ott lenni a parlamentben és ne rajta kérje számon, miért nem volt ott a szóbeli kérdése feltevésekor.

Meglepő fordulat volt, amikor az egyik hozzászóló kérdésére kiderült, Magyarországon nincs törvény a lő- és gyakorlóterek használatának szabályozásáról. Katanics Sándor veszprémi DK-s önkormányzati képviselő ezért azt kérte Ovádi Pétertől, a térség fideszes országgyűlési képviselőjétől, hogy kezdeményezze a lő- és gyakorlóterek működési rendjét szabályozó törvény létrehozását, amelynek része lehet a környező települések kompenzációja is.

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk