Gyomorgörcs, üvöltözés, megalázás Vásárhelyen

Márki-Zay Péter vásárhelyi polgármester és Kis Andrea alpolgármester sem beszél utóbbi „leváltásának” okáról, de akit tényleg érdekel, megismerhet egy szempontot.

Sürgősségi indítványban kezdeményezte Kis Andrea alpolgármester (MSZP) leváltását Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a múlt héten. A döntéshez, titkos szavazáson, nem volt meg a minősített többség

A Fidesz–KDNP-frakció kivonult, mondván, nem vesz részt „a másik fél belső leszámolásában”. A polgármester tudomásul vette, hogy egy szavazat híján nem sikerült leváltani az alpolgármestert, viszont élve a jogával, elvont minden jogkört Kis Andreától.

A polgármester lépését a Fideszhez hasonlóan a DK is elítélte. Mucsi Tamás makói önkormányzati képviselő – az előválasztáson Márki-Zay ellenfele, majd a kampányban a támogatója – visszatetszőnek tartja, hogy a vásárhelyi polgármester fideszes módszerrel, sürgősségi indítvánnyal élt. Mucsi szerint konkrét oka nem volt Kis Andrea leváltásának, Márki-Zay Péter csupán

„elkezdte építeni a saját klientúráját, és fölrúgta azt az egyezséget, amit az ellenzéki pártokkal kötött”.

A DK megyei önkormányzati képviselője, Török Miklós is szolidaritását fejezte ki Kis Andreával a közösségi oldalon. Az MSZP nőtagozata szintén szolidaritási nyilatkozatot osztott meg, és egy fotót, amelyen az érintett is látható.

Kis Andrea az MSZP helyi elnökeként a 2018-as időközi választáson is Márki-Zay Péter mellett állt, nyilvános kapmányrendezvényeken beszélt mellette, a híveként tartják számon, ezért sem szép őt leváltani – ezt a megközelítést nem csak a DK és a helyi Fidesz, hanem a Lázár János mellett álló Promenad24.hu helyi hírportál is vallja: egy – név nélkül megjelent – véleménycikk szerint Márki-Zay Péter „leszámol a sajátjaival”. A portál korábban azt is írta, Kis Andrea helytállt a városházán, amíg a polgármester az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként az országos kampányát folytatta.

Kis Andreát a Narancs.hu kereste a közgyűlési döntés napján, türelmet kért. Most azt mondta, amit azóta a többi lapnak is nyilatkozott: nagyon sajnálja, ami történt, és a közgyűlésben ezután is minden hódmezővásárhelyi ember érdekét fogja képviselni.

A polgármester eddig azt közölte, hogy nem politikai, hanem munkáltatói döntést hozott, „a hivatalban és a vásárhelyi politikai közösségben régóta fennálló feszültség” miatt. Később – a politikai szövetségesek megjegyzéseire reagálva – a közösségi oldalon azt írta, „az ember soha nem attól válik meg, aki támogatja, hanem aki sorozatban hátba szúrja”.

„A részletekbe nem fogok belemenni. Amikor egy munkahelyen vezetőként valakit elküldesz, mert valamiért nem megy a közös munka, nem kritizálod a nyilvánosság előtt, ez sehol sem volt szokás, ahol eddig dolgoztam”

– mondta a Narancs.hu kérdésére Márki-Zay Péter. A polgármester azt mondta, tisztában van azzal, hogy ez a munkahely speciális, mert köze van a politikához, de ettől ugyanúgy nem etikus arról beszélnie, mi volt a gondja főnökként Kis Andreával. Ezért mondta, hogy nem politikai, hanem szakmai, vezetői döntést hozott, mert nincs köze hozzá az MSZP-nek, az alpolgármester párttagságának, sem a személyes képességeinek. A cél az volt, hogy az emberek együtt tudjanak dolgozni, és az önkormányzat jól teljesítsen.

„Jellemző, hogy Cseri Tamás fideszes képviselő, aki eddig sokszor bántotta Andreát méltatlanul, női mivoltában is, most áldozatnak nevezi, akivel én leszámoltam. Szóval azt sikerült elérnem, hogy a Fidesz hirtelen megszerette Kis Andreát” – mondta a polgármester.

Bár nevek nélkül, de nagy valószínűséggel ennek a történetnek a munkahelyi hátteréről szól a vásárhelyi önkormányzat egyik munkatársának írása, amely nyilvános poszt a Facebookon.

Az írásban szó van munkahelyi gyomorgörcsről, üvöltözésről, megalázásról, tehetetlenségről, egy beosztott szemszögéből: „Megszokod a félelmet, a gyomorideget, ami jelentkezik, ha kijelzi a nevét a telefonod. Megszokod, és időnként humorral oldod a helyzetet, magadnak legfőképp, de a társaidnak is, akikkel együtt állsz szemben Vele. Beállítod csengőhangjaként azt a dalt, amit leginkább hozzá illőnek gondolsz. Apró hekkelés a rendszer ellen…”

Aki kívülállóként a szereplőket próbálja beazonosítani, eddig a pontig nem tudhatja, ki kicsoda. De a szöveg folytatódik: „A pillanat, amikor rájössz, hogy van, aki megvéd. A tőle megszokott eleganciával, a tőle megszokott intelligenciával.” Végül arról van szó, szomorú, hogy „a tömeg kiteregetett szennyest akar”, de „védelem van”, mert „időnként éppen azok szorulnak a legnagyobb védelemre, akik okozzák a megalázásokat…”

A posztot olvasta a Márki-Zay Péter által említett Cseri Tamás fideszes önkormányzati képviselő is, mert kommentelte, két teli szájjal nevető szmájli kíséretében: „Megnyugtató, hogy nem egy oldalon állunk”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk