Indul az időközi választáson a büntetett előéletű fideszes polgármester

Kis-Magyarország

Tát Margit volt méhkeréki fideszes polgármester bejelentette: a Fidesz-KDNP támogatásával indul a június 19-i időközi polgármester-választáson. Mandátuma éppen azért szűnt meg, mert bűnösnek mondták ki és jogerősen elítélték egy költségvetési csalás ügyében. Indulási szándéka a Fidesz korábbi választmányi határozatával is ellentétes.

„Az elmúlt hetekben rengeteg verzió, hír és leginkább álhír látott már napvilágot azzal kapcsolatban, hogy fogok-e, tudok-e újra indulni az időközi polgármester választáson. Úgy vélem, hogy most érkezett el annak az ideje, hogy erre pontot tegyünk. Minden szándékosan félrevezető tájékoztatással ellentétesen jogszabály semmilyen formában nem tiltja és nem is korlátozza sem a polgármesteri tisztségért való jelölésemet, sem a polgármesteri tisztség ellátását. Ennek alapján hivatalosan is bejelentem, hogy a 2022. június 19. napjára kiírt időközi polgármester választáson, szervezetem támogatásával, változatlanul a Fidesz-KDNP jelöltjeként indulok” – írta Tát Margit hétvégi bejegyzésében Facebook-oldalán. A Békés megyei Méhkerék polgármesterét nemrégiben jogerősen bűnösnek mondta ki a Gyulai Törvényszék egy kacifántos költségvetési csalás ügyében.

Büntetett előéletű lett

Mint arról az elmúlt időszakban többször beszámoltunk, Tát Margit 2010 őszétől 2022. február 28-ig volt Méhkerék polgármestere. Függetlenként kezdte, de 2014-ben „megértette” az idők és főként a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kovács József szavát: invitálására a kormánypárt tagja lett. Büntetőperében, amelynek hét társa mellett Tát volt az első számú vádlottja, a Gyulai Járásbíróság elsőfokon eljárva megállapította, hogy egy EU finanszírozta bűnmegelőzési programból szinte semmi nem valósult meg a kétezer lelkes viharsarki községben, s ez a kezdet kezdetétől nem is volt célja a 31 millió forintos projektet irányító polgármesternek. A Gyulai Járásbíróság tavaly májusban bűnösnek mondta ki Tát Margitot, ezért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, ám mentesítette őt a büntetett előélet joghátrányai alól. 

Az ügyészség fellebbezése után azonban a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék idén február 9-én született jogerős ítéletében kimondta, hogy Méhkerék első embere „érdemtelen az előzetes mentesítésre”. A költségvetési csalást, a hamis magánokirat folytatólagos felhasználását hosszú időn keresztül valósította meg az elsőrendű vádlott. A bíróság 1 év 10 hónapos, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel és 600 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta Tátot jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt.

Tát Margit az utolsó szó jogán azt kérte, a bíróság előzetesen mentesítse őt a büntetett előélet joghátrányai alól. Mégpedig azért, mert ezzel mandátuma megszűnne, és nem maradhatna a továbbiakban Méhkerék polgármestere. Mandátuma 2022. február 9-én megszűnt. 

A Narancs.hu időközben azt is megírta, hogy Tát Margit „puhára esett”, ugyanis saját korábbi helyettese, most a polgármesteri feladatokat ideiglenesen ellátó Goron Zsolt településfejlesztési koordinátorként alkalmazza volt bukott főnökét. „Mindez alkalmas az ítéletben foglaltak kijátszására, de felveti a jó erkölcsbe ütköző jogszabálysértés gyanúját is” – nyilatkozta portálunknak néhány héttel ezelőtt egy neve mellőzést kérő gyulai ügyvéd.

 
Tát Margit felveszi a jelölőíveket
Forrás: Tát Margit Facebook

Tát foglalkoztatásáról, annak kezdetéről, időtartamáról, feladat- és hatásköréről, valamint díjazásáról információt kértünk Goron Zsolt ügyvivő polgármestertől, Majort Ágnes jegyzőtől és Táttól, de választ senkitől nem kaptunk. Ez Goron és Major esetében törvénysértő. Ugyanis az információs törvény idevonatkozó passzusa kimondja, hogy: „A közérdekű adat megismerésére irányuló igénynek az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv az igény beérkezését követő legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 15 napon belül tesz eleget.” Ez meghosszabbítható 45 és még egyszer 45 nappal, de csak az erről szóló 15 napos határidőn belüli jelzés határidején belül. A 15 nap régen lejárt, hosszabbítás pedig nem volt. Ahhoz pedig aligha férhet kétség, hogy egy közpénzekből gazdálkodó helyi önkormányzat foglalkoztatási ügye és az abból fakadó kérdések közérdekű adatnak számítanak.

Forrásaink szerint a jogerősen elítélt polgármester jelenlegi megbízási szerződésének összege egykori településvezetői díjának megfelelő összeg,

de azt semmiképpen sem akarja jegyző és Goron nyilvánosságra hozni, holott közpénzről, így közérdekű adatról van szó.

Lehet-e újból polgármester? 

Tát Margit írásban is rögzített álláspontja az, semmilyen jogszabály nem tiltja: annak ellenére elinduljon újfent a polgármesteri posztért, hogy nemrégiben bűnösnek mondták ki, költségvetési csalásért felfüggesztett börtönbüntetéssel és pénzbírásággal sújtotta, egyben pedig nem mentesítették a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezményei alól. Ebből következően a büntetett előélet esetében a próbaidő tartamára, azaz két évre érvényes, egészen 2024. február 9-ig. Addig nem kaphat erkölcsi bizonyítványt sem. Ám erkölcsi bizonyítvány nélkül tölthet-e be ma bárki választott, esetünkben önkormányzati tisztséget? Erre az egyik válasz az egyértelmű nem.

Ám már korábban kiderült, a jogszabályalkotó annak idején nem gondolt mindenre. Így egy másik értelmezés úgy szól, hogy itt egyfajta törvényalkotási lyuk fedezhető itt fel. Erre egy korábbi eset világít rá. Az egykor számlagyárat működtető, emiatt jogerősen elítélt és mandátumát elvesztő gyömrői polgármester, Gyenes Levente 2016-ban elindult az időközi választáson, amit fölényesen megnyert. A helyzettel pedig a Pest Megyei Kormányhivatal nem tudott megbirkózni. Ugyanis az egyik jogi megfejtés, hogy a felfüggesztett szabadságvesztés lejártáig nem jelölteti magát egyetlen magyar állampolgár sem. Viszont egy másik értelmezés szerint „az időközi választással új tisztség keletkezett, ezt méltatlanságra hivatkozással nem lehet megszüntetni”.  A magyarázat: a jogerős ítélet nem a tisztség fennállásának időszakában keletkezett.

A törvényalkotó tehát nem gondolt minden lehetséges forgatókönyvre, és most ezt a kiskaput próbálja majd felhasználni Tát, hogy induljon az időközi választáson.

Ennyit ér a Fidesz választmányi határozata...

Van még egy bökkenő. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országos választmánya a 2019-es helyhatósági választásokra a felkészülés és a jelöltállítás részeként 18/2018-as számon határozatot fogadott el. E szerint „a Szövetség olyan jelöltek indítását támogatja, akik: feddhetetlen előéletűek, erkölcsi-etikai szempontból kikezdhetetlenek, akik közösségük megbecsült tagjai”. A számos más, de ide nem vonatkozó pontokat a következő összegzés zárja le a Fidesz országos választmánya határozatában: „Tudomásul veszik, hogy jelöltté válásuk elengedhetetlen feltétele egy, a fenti követelmények elfogadását tartalmazó kötelezettség-vállalási nyilatkozat aláírása is.” Ez alapján persze már a 2019 októberében megtartott helyhatósági választáson sem felelt meg a kormánypárt országos választmánya követelményeinek Tát Margit. A Gyulai Járási Ügyészség ugyanis 2019 májusában nyújtotta be azt a vádiratot, amelyben elsőrendű vádlottként Tát Margitot tette felelőssé a 31 milliós EU-program elcsalásáért. Azaz hónapokkal a legutóbbi önkormányzati választás előtt tudott volt, hogy Tát vádlott, mégis viszonylag meggyőző fölénnyel nyert a voksoláson.

A másik jelölt

Ugyancsak a hétvégén és közösségi oldalán bejelentkezett egy, a politikában még ismertlen fiatalember a méhkeréki polgármesteri posztra.  Gherman Sámuelről van szó, aki 2022-ben szerezte meg mesterfokozatú végzettségét a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki karán, földmérő szakon. „Méhkeréki fiatalként hiszem, hogy közösségünk egy új lendülettel sokkal többre képes, és a fiatalok erejével, közös munkájával és megszerzett tudásával tovább tud élni és gyarapodni. A mai napon átvettem a polgármesteri ajánlóíveket, és független jelöltként indulok a méhkeréki időközi választásokon. Célom, hogy a legjobb tudásommal támogassam az itt élőket, különös tekintettel a fiatalokra, és itt, helyben biztosítsam a jobb jövőt számukra. Szeretném újabb tervekkel, ötletekkel, helyi szakemberekkel megvalósítani mindazt, amire szükségük van a község lakóinak, és a jövő generációjának” – írja bemutatkozásként.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.