Indul az időközi választáson a büntetett előéletű fideszes polgármester

Kis-Magyarország

Tát Margit volt méhkeréki fideszes polgármester bejelentette: a Fidesz-KDNP támogatásával indul a június 19-i időközi polgármester-választáson. Mandátuma éppen azért szűnt meg, mert bűnösnek mondták ki és jogerősen elítélték egy költségvetési csalás ügyében. Indulási szándéka a Fidesz korábbi választmányi határozatával is ellentétes.

„Az elmúlt hetekben rengeteg verzió, hír és leginkább álhír látott már napvilágot azzal kapcsolatban, hogy fogok-e, tudok-e újra indulni az időközi polgármester választáson. Úgy vélem, hogy most érkezett el annak az ideje, hogy erre pontot tegyünk. Minden szándékosan félrevezető tájékoztatással ellentétesen jogszabály semmilyen formában nem tiltja és nem is korlátozza sem a polgármesteri tisztségért való jelölésemet, sem a polgármesteri tisztség ellátását. Ennek alapján hivatalosan is bejelentem, hogy a 2022. június 19. napjára kiírt időközi polgármester választáson, szervezetem támogatásával, változatlanul a Fidesz-KDNP jelöltjeként indulok” – írta Tát Margit hétvégi bejegyzésében Facebook-oldalán. A Békés megyei Méhkerék polgármesterét nemrégiben jogerősen bűnösnek mondta ki a Gyulai Törvényszék egy kacifántos költségvetési csalás ügyében.

Büntetett előéletű lett

Mint arról az elmúlt időszakban többször beszámoltunk, Tát Margit 2010 őszétől 2022. február 28-ig volt Méhkerék polgármestere. Függetlenként kezdte, de 2014-ben „megértette” az idők és főként a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kovács József szavát: invitálására a kormánypárt tagja lett. Büntetőperében, amelynek hét társa mellett Tát volt az első számú vádlottja, a Gyulai Járásbíróság elsőfokon eljárva megállapította, hogy egy EU finanszírozta bűnmegelőzési programból szinte semmi nem valósult meg a kétezer lelkes viharsarki községben, s ez a kezdet kezdetétől nem is volt célja a 31 millió forintos projektet irányító polgármesternek. A Gyulai Járásbíróság tavaly májusban bűnösnek mondta ki Tát Margitot, ezért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, ám mentesítette őt a büntetett előélet joghátrányai alól. 

Az ügyészség fellebbezése után azonban a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék idén február 9-én született jogerős ítéletében kimondta, hogy Méhkerék első embere „érdemtelen az előzetes mentesítésre”. A költségvetési csalást, a hamis magánokirat folytatólagos felhasználását hosszú időn keresztül valósította meg az elsőrendű vádlott. A bíróság 1 év 10 hónapos, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel és 600 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta Tátot jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt.

Tát Margit az utolsó szó jogán azt kérte, a bíróság előzetesen mentesítse őt a büntetett előélet joghátrányai alól. Mégpedig azért, mert ezzel mandátuma megszűnne, és nem maradhatna a továbbiakban Méhkerék polgármestere. Mandátuma 2022. február 9-én megszűnt. 

A Narancs.hu időközben azt is megírta, hogy Tát Margit „puhára esett”, ugyanis saját korábbi helyettese, most a polgármesteri feladatokat ideiglenesen ellátó Goron Zsolt településfejlesztési koordinátorként alkalmazza volt bukott főnökét. „Mindez alkalmas az ítéletben foglaltak kijátszására, de felveti a jó erkölcsbe ütköző jogszabálysértés gyanúját is” – nyilatkozta portálunknak néhány héttel ezelőtt egy neve mellőzést kérő gyulai ügyvéd.

 
Tát Margit felveszi a jelölőíveket
Forrás: Tát Margit Facebook

Tát foglalkoztatásáról, annak kezdetéről, időtartamáról, feladat- és hatásköréről, valamint díjazásáról információt kértünk Goron Zsolt ügyvivő polgármestertől, Majort Ágnes jegyzőtől és Táttól, de választ senkitől nem kaptunk. Ez Goron és Major esetében törvénysértő. Ugyanis az információs törvény idevonatkozó passzusa kimondja, hogy: „A közérdekű adat megismerésére irányuló igénynek az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv az igény beérkezését követő legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 15 napon belül tesz eleget.” Ez meghosszabbítható 45 és még egyszer 45 nappal, de csak az erről szóló 15 napos határidőn belüli jelzés határidején belül. A 15 nap régen lejárt, hosszabbítás pedig nem volt. Ahhoz pedig aligha férhet kétség, hogy egy közpénzekből gazdálkodó helyi önkormányzat foglalkoztatási ügye és az abból fakadó kérdések közérdekű adatnak számítanak.

Forrásaink szerint a jogerősen elítélt polgármester jelenlegi megbízási szerződésének összege egykori településvezetői díjának megfelelő összeg,

de azt semmiképpen sem akarja jegyző és Goron nyilvánosságra hozni, holott közpénzről, így közérdekű adatról van szó.

Lehet-e újból polgármester? 

Tát Margit írásban is rögzített álláspontja az, semmilyen jogszabály nem tiltja: annak ellenére elinduljon újfent a polgármesteri posztért, hogy nemrégiben bűnösnek mondták ki, költségvetési csalásért felfüggesztett börtönbüntetéssel és pénzbírásággal sújtotta, egyben pedig nem mentesítették a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezményei alól. Ebből következően a büntetett előélet esetében a próbaidő tartamára, azaz két évre érvényes, egészen 2024. február 9-ig. Addig nem kaphat erkölcsi bizonyítványt sem. Ám erkölcsi bizonyítvány nélkül tölthet-e be ma bárki választott, esetünkben önkormányzati tisztséget? Erre az egyik válasz az egyértelmű nem.

Ám már korábban kiderült, a jogszabályalkotó annak idején nem gondolt mindenre. Így egy másik értelmezés úgy szól, hogy itt egyfajta törvényalkotási lyuk fedezhető itt fel. Erre egy korábbi eset világít rá. Az egykor számlagyárat működtető, emiatt jogerősen elítélt és mandátumát elvesztő gyömrői polgármester, Gyenes Levente 2016-ban elindult az időközi választáson, amit fölényesen megnyert. A helyzettel pedig a Pest Megyei Kormányhivatal nem tudott megbirkózni. Ugyanis az egyik jogi megfejtés, hogy a felfüggesztett szabadságvesztés lejártáig nem jelölteti magát egyetlen magyar állampolgár sem. Viszont egy másik értelmezés szerint „az időközi választással új tisztség keletkezett, ezt méltatlanságra hivatkozással nem lehet megszüntetni”.  A magyarázat: a jogerős ítélet nem a tisztség fennállásának időszakában keletkezett.

A törvényalkotó tehát nem gondolt minden lehetséges forgatókönyvre, és most ezt a kiskaput próbálja majd felhasználni Tát, hogy induljon az időközi választáson.

Ennyit ér a Fidesz választmányi határozata...

Van még egy bökkenő. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országos választmánya a 2019-es helyhatósági választásokra a felkészülés és a jelöltállítás részeként 18/2018-as számon határozatot fogadott el. E szerint „a Szövetség olyan jelöltek indítását támogatja, akik: feddhetetlen előéletűek, erkölcsi-etikai szempontból kikezdhetetlenek, akik közösségük megbecsült tagjai”. A számos más, de ide nem vonatkozó pontokat a következő összegzés zárja le a Fidesz országos választmánya határozatában: „Tudomásul veszik, hogy jelöltté válásuk elengedhetetlen feltétele egy, a fenti követelmények elfogadását tartalmazó kötelezettség-vállalási nyilatkozat aláírása is.” Ez alapján persze már a 2019 októberében megtartott helyhatósági választáson sem felelt meg a kormánypárt országos választmánya követelményeinek Tát Margit. A Gyulai Járási Ügyészség ugyanis 2019 májusában nyújtotta be azt a vádiratot, amelyben elsőrendű vádlottként Tát Margitot tette felelőssé a 31 milliós EU-program elcsalásáért. Azaz hónapokkal a legutóbbi önkormányzati választás előtt tudott volt, hogy Tát vádlott, mégis viszonylag meggyőző fölénnyel nyert a voksoláson.

A másik jelölt

Ugyancsak a hétvégén és közösségi oldalán bejelentkezett egy, a politikában még ismertlen fiatalember a méhkeréki polgármesteri posztra.  Gherman Sámuelről van szó, aki 2022-ben szerezte meg mesterfokozatú végzettségét a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki karán, földmérő szakon. „Méhkeréki fiatalként hiszem, hogy közösségünk egy új lendülettel sokkal többre képes, és a fiatalok erejével, közös munkájával és megszerzett tudásával tovább tud élni és gyarapodni. A mai napon átvettem a polgármesteri ajánlóíveket, és független jelöltként indulok a méhkeréki időközi választásokon. Célom, hogy a legjobb tudásommal támogassam az itt élőket, különös tekintettel a fiatalokra, és itt, helyben biztosítsam a jobb jövőt számukra. Szeretném újabb tervekkel, ötletekkel, helyi szakemberekkel megvalósítani mindazt, amire szükségük van a község lakóinak, és a jövő generációjának” – írja bemutatkozásként.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.