Ha „saját erőből” épít, akkor is 100 milliós nagyságban kap állami támogatást Mészáros Lőrinc

  • Magyar Krisztián
  • 2016. január 26.

Kis-Magyarország

Mészárosék nemrég azzal büszkélkedtek, hogy saját erőből is csináltak valamit. Erre a helyszínen járva súlyos állami támogatást hirdető táblába botlottunk.

Még 2014. november közepe táján adták át Mészáros Lőrincék új mangalicatelepét az Alcsútdoboz melletti Bányavölgyben.

Az avatáson ott volt – többek között – Orbán Viktor miniszterelnök, Csányi Sándor OTP-vezér, a kormányfő veje, Tiborcz István, illetve több kormánytag és országgyűlési képviselő. Ezen az átadón Mészáros Beatrix – ő a felcsúti polgármester egyik lánya, a disznótelepet építtető családi cég, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezetője – azt mondta, hogy a 200 tenyészkoca és szaporulatának befogadására alkalmas telepet 350 millió forintból építették meg – pályázati forrás felhasználása nélkül.

A megnyitón

A megnyitón

Fotó: MTI

 

Ennek ellenére úgy tűnik a magyarnarancs.hu információi alapján, hogy Mészárosék mégis kaptak állami és uniós támogatást az állattartó telep korszerűsítésére, hiszen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adatai szerint 2014. január elseje és 2015. szeptember 30-a között összesen 260,2 millió forint jutott az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) a Búzakalász 66-nak. Ezen túl a bányavölgyi helyszínen járva azt is láthattuk, hogy az alcsútdobozi mangalicatelep bejáratánál ott díszeleg a nagy tábla, amely szerint „technológiai berendezések korszerűsítésére” 153,6 millió forint támogatást kapott a felcsúti polgármester mezőgazdasági cége.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

 

Írásos megkeresésünkre reagálva Mészáros Beatrix továbbra is fenntartotta, hogy az Alcsútdobozon található mangalicatelep százszázalékos önerőből épült, hiszen a pályázati pénzt ők gépbeszerzésre fordították. Ezek szerint az építéshez nem tartozott hozzá, hogy vettek gépeket is az új mangalicatelep működtetésére. Ráadásul a támogatás első részletéhez már 2014-ben hozzájuthatott a Búzakalász 66 Kft., hiszen az MVH adatbázisában is ott szerepel, hogy ebben az évben állattartó telepek korszerűsítésére már megkapták az első részletet, 28,8 millió forintot.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Egy másik telepre is kaptak támogatást

A 260,2 millió forintos – uniós és állami – támogatási összegből nem csupán az alcsútdobozi, hanem a Csákvár és Vértesboglár között található hatalmas sertéstelepét is korszerűsíthette a Búzakalász 66 – ezt az információnkat az ügyvezető is megerősítette. Ha pedig jól számolunk, akkor 106,6 millió forint jutott a 12,5 ezer sertés tartására is alkalmas komplexumra, amelyről a fentebb említett mangalicatelep átadásakor már mondott néhány szót Mészáros Beatrix, legalábbis az őt is idéző MTI beszámolójában ez áll: „További terveik között említett egy sertéstelep-felújítást 600 millió forint saját forrásból.” Hogy mennyire nem csak saját forrásból épült a disznótelep, az kiderült néhány sorral feljebb, hiszen a felújításra 100 milliónál is több támogatást kaptak, ráadásul itt nehezen használható az az érvelés, miszerint önerőből építettek, majd aztán pályázati pénzből korszerűsítettek, hiszen már meglévő, de elhanyagolt épületeket renováltak és tettek alkalmassá arra, hogy egy modern sertéstelepként működjön a komplexum.

false

false

A Csákvár melletti telepnél legutoljára néhány hete jártunk. Akkor ugyan nem láttunk olyan tájékoztató táblát, amelyen közzétették volna az állami és uniós forrás érkezését. Persze ez még nem jelenti azt, hogy nincs is kitéve valahová, mivel a közel 62 ezer négyzetméteres területű ingatlanegyüttest a főbejárat irányába csak egy sorompóig lehet megközelíteni, ahonnan viszont nem sokat lehet látni, hiszen Mészárosék területe előtt ott vannak a Csákvári Mezőgazdasági Zrt. épületei. Az egész komplexumot megkerülve hátulról azért látható a sertéstelep, ahol van egyebek közt fialtató, malacnevelő, hizlalda, tenyészkoca-nevelő, csoportos és egyedi kocaszállás, etetősiló, trágyatároló és -elvezető, raktár a zsákos takarmányoknak, egy kazánház, egy zárható hulladéktároló, és egy újonnan felhúzott, a környezetvédelmi engedélyekben „szociális épületként” emlegetett épület.

Felcsúton Orbán ismerősei viszik a húsbizniszt

A miniszterelnök felcsúti „barátai” közül nem csupán Mészáros Lőrincéknek jutott több százmilliós támogatás arra, hogy állattartó telepeket alakítsanak ki. Flier János helyi mezőgazdasági vállalkozó 430 millió forint állami és uniós pénzt kapott marhatelepére: a 3,5 hektáron fekvő területükön egyebek közt felépítettek két 1500 négyzetméteres istállót és több tárolóépületet is. Ezeket is Orbán Viktor adta át 2014 novemberében, még aznap, amikor Mészáros mangalicatelepét.

Flierék – akikhez 2010 óta több agrártámogatás érkezett, mint Mészáros Lőrincékhez – már évek óta jó kapcsolatban vannak az Orbán családdal, a helyiek szerint ők kezelik a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó környékbeli földjeit is. Flier Jánosné 2010-ben a Fidesz színeiben indult Felcsút polgármesteri székéért, de a település éléről később eltávolított Varga Györgytől kikapott.

Figyelmébe ajánljuk