„Ha tudom, hogy a vejem drogot árul, magam adom fel a rendőröknek” – mondta a Narancs.hu-nak a balatonszemesi polgármester

Kis-Magyarország

Felbolydult a csendes üdülőfalu. Bűnmegelőzés feliratú autóval szállították a kábítószert. Helyszíni riport arról, hogy mi történt valójában, hogy miként vélekednek helyben az emberek, s hogy le kell-e mondani a polgármesternek?

Le kell-e mondania Takács József polgármesternek, amiért kiderült, hogy a veje (is) árulta a drogot a helyi, az önkormányzat által is támogatott bűnmegelőzési egyesület égisze alatt?

Balatonszemesen ez a kérdés heves vitákat váltott ki az utóbbi napokban a Facebook-kommentelők körében. Az egyik helyi FB-csoportban erős többséget alkotnak azok, akik szerint igen. Amikor a helyszínen kérdeztük a szemesieket, már sokkal kevesebben akarták kommentálni a történteket.

Egyedülálló a kriminalisztika történetében

A magyar kriminalisztika történetében egyedülálló esetnek nevezte a rendőrség, hogy évek óta egy bűnmegelőzési egyesület árulta a drogot a Balaton partján. A rendőrség négy ember ellen kábítószer-kereskedelem, másokkal szemben fogyasztás miatt indított eljárást. Az elfogásuk utáni sajtótájékoztatón a Somogy megyei rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese arról is beszámolt, hogy az egyesület elnöke egy Bűnmegelőzés feliratú terepjárójával hetente járt Budapestre drogért.

Rendőrségi felvételek a rajtaütésről

Rendőrségi felvételek a rajtaütésről

Fotó: police.hu

A 24.hu írta meg először: a szóban forgó civil szervezet, a balatonszemesi székhelyű Balatonszemes-Balatonőszöd Bűnmegelőzési Egyesület elnöke 2011 óta E. István, aki a balatonszemesi polgármester kisebbik lányának a férje.

Ő az egyike azoknak, akiket a rendőrség őrizetbe vett, kezdeményezve a letartóztatását. Ugyanez a portál írta meg azt is: a balatonszemesi önkormányzat rendszeresen támogatta az egyesületet. Sőt, a kábítószer szállítására használt 6,4 millió forintos terepjáróhoz is a község segítségével jutott hozzá a szervezet.

Függőségben a közmunkások, kézben a képviselők?

„Minek, hiszen úgyis választások lesznek?!” – válaszolja egy idős hölgy a Balaton-közeli árnyas parkban arra a kérdésemre, hogy most akkor távoznia kellene-e a közéletből a falu első emberének, vagy ellenkezőleg, nem tehető felelőssé a veje cselekedeteiért? Egy arra bicikliző férfi csak úgy nyeregből, menet közben megjegyzi, amikor meghallja, mi járatban vagyok: „De hát az Orbánnak sincs köze a vejéhez! Ez egy ilyen ország...”

Még egy idős házaspárt tudok megszólítani, akik ételhordóval ballagnak a Dózsa György utcában, ami már Balatonszemes vízparttól távolabbi része és annyira csendes, hogy még a „7. Mennyország söröző” ajtaja is zárva. „Mi csak annyit jegyeznénk meg, hogy a Jóska (Takács József polgármester – a szerk.) sose volt gazdag gyerek, de azt beszélik, hogy ma már Siófokon is vannak ingatlanjai” – így a férj.

A 7. Mennyország söröző is zárva volt

A 7. Mennyország söröző is zárva volt

Fotó: A szerző felvétele

Egy telefonszámot kapok még valakitől az utcán, egy korábbi szemesi képviselő-testületi tag számát. „Ő majd mindent elmond magának, amire csak kíváncsi” – jön az útbaigazítás. S bár névvel nem vállalja a nyilatkozatot, valóban ő a legbeszédesebb.

Az exképviselő kipakol

„Meg vannak itt félemlítve az emberek, nem mernek beszélni” – kezdi. „A közmunkával tart sokakat függőségben a polgármester, a képviselőket is kézben tartja, ilyen-olyan munkákat kapnak, így aztán senki sem emeli fel a szavát. Pedig évekkel ezelőtt rendőrségi, ügyészségi vizsgálatok egész sorát kezdeményezték a rengeteg szabálytalanság miatt, de ezek az ügyek mind elhaltak” - tesz kemény állításokat

Az exképviselő egyenesen azt állítja, a polgármester vejének egyesülete kivételt képezett, nekik beszámolót sem kellett leadni ahhoz az előző évről, hogy önkormányzati támogatást kapjanak. A vőnek, mint egyesületi elnöknek a bérét és az egyesületi gépjármű üzemanyagköltségét meg ügyesen „elrejtették” a település költségvetésében. (Az ügyről megkérdeztük a polgármestert is, a vele készült interjút a cikk végén olvashatja. A polgármester tagadta az exképviselő kijelentéseit – a szerk.)

„Beszélik, hogy több szemesi lakost is kihallgattak. Ahogy azt is, hogy nem csak a polgármesternek, hanem egy önkormányzati képviselőnek is van rokona az érintettek között, úgyhogy elhiheti, hogy nagyon megviselték a történtek ezt a csendes kis települést, s az, hogy felkapta egy ilyen hírrel a média Szemes nevét.”

Park Balatonszemes központjában

Park Balatonszemes központjában

Fotó: A szerző felvétele

„Fölháborító, elítélem, amit a vejem tett”

A Fidesz balatonszemesi szervezete közleményt jelentetett meg. „Balatonszemes becsülete és jó hírneve még sosem látott bűncselekmény áldozata lett” – írják. Színvallásra szólítják a polgármestert és a képviselőket. Ami azért is érdekes, mert a 2018-as országgyűlési választások előtt nem sokkal – az egyébként független – Takács József ellen azért indult eljárás, mert a helyi közmunkásokkal hordatta ki a faluban a fideszes képviselőjelölt szórólapjait.

Időközben színt vallott a balatonszemesi képviselő-testület és a polgármester is. A község honlapjára felkerült testületi közleményben többek között az áll: egy civil szervezet az önkormányzattól független, működését akkor sem jogosult vizsgálni a helyhatóság, ha székhelye önkormányzati intézményben van. Azt is írják: a történtekre való tekintettel idén Balatonszemes nem nyújt támogatást a bűnmegelőzési egyesületnek.

Ennél is erősebben határolódott el lánya férjétől Takács József, amikor a Narancs.hu interjút kért tőle:

"Akad három-négy elszánt facebookozó"

– Megfordult a fejében a történtek után, hogy lemond, vagy, hogy nem indul újra a polgármesteri tisztségért?

– Nem, inkább megerősítettek abban, hogy indulnom kell és bizonyítanom a falunak. Most még nehéz, könny szökik a szemembe, ha beszélnem kell erről a témáról, mert aggódom a lányomért és a 7 éves unokámért, aki keresi az édesapját. De egy-két hónap múltán megerősödve állok fel, ezt ígérhetem!

Takács József

Takács József

Fotó: A szerző felvétele

– Tudta, hogy mivel foglalkozik a veje bűnmegelőzés címszó alatt?

– Engem is derült égből villámcsapásként ért a hír, a vejem nem csak azzal élt vissza, hogy 2011-ben befogadta a családom, hanem aljas cselekedetével szégyent hozott minden jóérzésű, törvénytisztelő emberre. Ha tudok róla, hogy mivel foglalkozik „mellékesként”, akkor azonnal megszakítok vele minden kapcsolatot, sőt, meglehet, én adom fel a rendőröknek. Hát el lehet azt képzelni, hogy polgármesterként megpróbálom eltussolni, elhallgatni a bűnét?

– Igaz, hogy a veje egyesületének még csak el se kellett számolnia? És hogy „belerejtették” a falu költségvetésébe a bérét, meg a civil szervezet autójának az üzemanyagköltségét?

– Mindkettő rágalom! Van elképzelésem, hogy kik terjesztik. Akad három-négy elszánt facebookozó, azt sem tartom teljességgel kizártnak, hogy nem véletlenül most, választási évben került felszínre az ügy. Minden civil szervezetnek, így a bűnmegelőzésinek is beszámolót kellett leadnia, pont a polgármester vejének ne kellett volna? Ez nagyon átlátszó lenne. Ő is és a többiek is társadalmi munkában dolgoztak, az autó (amit a civil szervezet pályázati úton szerzett be, az önkormányzat pár százezer forint önrésszel segített) tankolására mehetett például az önkormányzati támogatás, meg még amennyi pénzt további pályázatokon meg tudtak szerezni.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy hasznos tevékenységet is végeztek, gondolok itt az éjszakai járőrözéseikre, vagy, hogy a Rockfesztivál idején betörőket fogtak el. Mivel alig tudunk valamit a rendőrségi ügyről, minden további nyilatkozat helyett megvárnám, míg kiderül, mi is történt valójában; ki volt csak fogyasztó, ki terjesztő és milyen mennyiségekről volt szó. De ha igaz, amiről hallani, akkor a legmesszebbmenőkig elítélem, amit a vejem tett. Hiszen a drog a legveszélyesebb a társadalomra. Fölháborító, ha miközben iskolai előadásokat tartott a bűnmegelőzésről, a háttérben pont az ellenkezőjét csinálta…

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.