Akadoznak a közműszolgáltatások Szolnokon - a rezsicsökkentés megtette a hatását?

Kis-Magyarország

Három napig nem volt melegvíz- és pótfűtés-szolgáltatás Szolnok legnagyobb lakótelepén. A lakók érthető okokból felháborodtak. De más közüzemi szolgáltatással is gondok adódnak a közel 70 ezres megyeszékhelyen.

Vasárnap napközben egyszer csak megszűnt a melegvíz- és a pótfűtés-szolgáltatás Szolnok legnagyobb lakótelepén, a Széchenyi városrészben. A szolgáltató, az Alfa-Nova csak órák múlva tett ki tájékoztatót a honlapjára, miszerint gerincvezeték-meghibásodás miatt a Széchenyi városrészben a fűtés és használati melegvíz-szolgáltatást le kellett állítani. Egyben azt is kérték, hogy a melegvízcsapokat ne nyitogassák, mert azzal csak a fogyasztásukat növelik a lakók. Tetézte a bajt, hogy közölték, a hiba elhárításának várható időpontjáról nem tudnak tájékoztatást adni, egyben türelmet és megértést kértek a lakóktól.

Márpedig ahogy a meleg víz elfogyott, úgy a lakók türelme és megértése is azonnal elpárolgott. Több közösségi felületen fogalmaztak meg nem éppen hízelgő véleményeket.

A szolgáltatás ugyanis vasárnap napközben szűnt meg, de a csőszakasz feltárásához csak hétfőn kora délután fogtak hozzá. 

Mint időközben az Alfa-Nova közölte, azért, mert a Széchenyi városrészt ellátó távhő gerincvezeték 1,3 kilométeres szakaszon vasbeton védőcsatornában van telepítve. Csőtörés esetén időt vesz igénybe a meghibásodás pontos helyének behatárolása. 

Csakhogy ez a fogyasztókat hidegen hagyta. Többen kérdezték, minek a díjba beépített karbantartási tétel, ha nincs belőle karbantartás. Valaki azt írta, reméli, ő is kérheti majd az Alfa-Nova türelmét és megértését, ha nem lesz pénze a számlára. Hogy mikor lesz, arról nem tud információt adni, de amint igen, értesíteni fogja őket, tette hozzá. Másvalaki azt javasolta, szervezzék a szolgáltatót közalapítványba, oda manapság úgyis dől a pénz.

Végül aztán három nap elteltével, szerdán kora délután lett újból melegvíz. 

Ám más szolgáltatásfajtával is gond van Szolnokon. Gyakori csőtörés is borzolja a kedélyeket. A közelmúltban volt olyan nap, amikor huszonegy helyen kellett az elöregedett csöveket megjavítani. Az újabban egyre gyakoribb áramkimaradások is kiverik a biztosítékot nem csak a lakásokban, de a lakóknál is. Odáig fajult a helyzet, hogy két, ugyancsak jelentős városrész, a Kertváros és Szandaszőlős lakosai panasszal fordultak a polgármesterhez, hogy intézkedjen már végre valamit. 

Szalay Ferenc fideszes polgármester erre dörgedelmes levelet írt a szolgáltatónak. Közölte, sokszor jelent problémát a rövid áramszünet, mely akár károkat is okozhat az elektromos készülékekben. Elfogadhatatlan ez a probléma, az pedig még inkább, hogy hosszú hónapok óta nem találnak rá megoldást a szolgáltató szakemberei. A polgármester arra kérte az illetékest, hogy soron kívül számolják fel a problémát.

Egy neve elhallgatását kérő szakember lapunknak elmondta, véleménye szerint ide vezetett a rezsicsökkentés. A szolgáltatóknak ugyanis nincs kellő anyagi fedezetük a hálózatok karbantartására, fejlesztésre, korszerűsítésére. Ráadásul nincs olyan közüzemi szolgáltató, amelynek ne lennének jelentős kintlévőségei.

Az E.ON előre nem látott hibákkal is számol

A polgármesteri megkeresésre reagált az E.ON üzemigazgatója. Benke József Szalay Ferencnek küldött levelében összefoglalta, milyen lépéseket tettek korábban az érintett területeken tapasztalt rövid idejű áramszünetek tartós megoldására. Várakozásuk szerint a tervezett beavatkozásokkal május első hetére megszüntetik az áramkimaradásokat okozó problémákat. Ugyanakkor hozzátette, előfordulhat, hogy jelenleg nem ismert hibát is feltárnak, ezt orvosolni igyekeznek.

A vezető szerint az ismétlődő áramkimaradásokat elsősorban a vezetékek közelébe nőtt növényzet okozza. (Úgy tudjuk, más településen is erre hivatkozott a szolgáltató és így próbálta orvosolni ezt a problémát, de a lakosok elmondása szerint ez nem járt sikerrel, tapasztalatuk szerint maradtak az áramkimaradások.) Ezért több alkalommal és helyszínen végeztek már beavatkozásokat, hogy eltávolítsák a működést zavaró ágakat. A cég e mellett hálózatfejlesztést is végrehajt; a beruházással az érintett területek több irányból is elláthatók lesznek árammal. Ez a beavatkozás május első hetében készül el.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?