Akadoznak a közműszolgáltatások Szolnokon - a rezsicsökkentés megtette a hatását?

Kis-Magyarország

Három napig nem volt melegvíz- és pótfűtés-szolgáltatás Szolnok legnagyobb lakótelepén. A lakók érthető okokból felháborodtak. De más közüzemi szolgáltatással is gondok adódnak a közel 70 ezres megyeszékhelyen.

Vasárnap napközben egyszer csak megszűnt a melegvíz- és a pótfűtés-szolgáltatás Szolnok legnagyobb lakótelepén, a Széchenyi városrészben. A szolgáltató, az Alfa-Nova csak órák múlva tett ki tájékoztatót a honlapjára, miszerint gerincvezeték-meghibásodás miatt a Széchenyi városrészben a fűtés és használati melegvíz-szolgáltatást le kellett állítani. Egyben azt is kérték, hogy a melegvízcsapokat ne nyitogassák, mert azzal csak a fogyasztásukat növelik a lakók. Tetézte a bajt, hogy közölték, a hiba elhárításának várható időpontjáról nem tudnak tájékoztatást adni, egyben türelmet és megértést kértek a lakóktól.

Márpedig ahogy a meleg víz elfogyott, úgy a lakók türelme és megértése is azonnal elpárolgott. Több közösségi felületen fogalmaztak meg nem éppen hízelgő véleményeket.

A szolgáltatás ugyanis vasárnap napközben szűnt meg, de a csőszakasz feltárásához csak hétfőn kora délután fogtak hozzá. 

Mint időközben az Alfa-Nova közölte, azért, mert a Széchenyi városrészt ellátó távhő gerincvezeték 1,3 kilométeres szakaszon vasbeton védőcsatornában van telepítve. Csőtörés esetén időt vesz igénybe a meghibásodás pontos helyének behatárolása. 

Csakhogy ez a fogyasztókat hidegen hagyta. Többen kérdezték, minek a díjba beépített karbantartási tétel, ha nincs belőle karbantartás. Valaki azt írta, reméli, ő is kérheti majd az Alfa-Nova türelmét és megértését, ha nem lesz pénze a számlára. Hogy mikor lesz, arról nem tud információt adni, de amint igen, értesíteni fogja őket, tette hozzá. Másvalaki azt javasolta, szervezzék a szolgáltatót közalapítványba, oda manapság úgyis dől a pénz.

Végül aztán három nap elteltével, szerdán kora délután lett újból melegvíz. 

Ám más szolgáltatásfajtával is gond van Szolnokon. Gyakori csőtörés is borzolja a kedélyeket. A közelmúltban volt olyan nap, amikor huszonegy helyen kellett az elöregedett csöveket megjavítani. Az újabban egyre gyakoribb áramkimaradások is kiverik a biztosítékot nem csak a lakásokban, de a lakóknál is. Odáig fajult a helyzet, hogy két, ugyancsak jelentős városrész, a Kertváros és Szandaszőlős lakosai panasszal fordultak a polgármesterhez, hogy intézkedjen már végre valamit. 

Szalay Ferenc fideszes polgármester erre dörgedelmes levelet írt a szolgáltatónak. Közölte, sokszor jelent problémát a rövid áramszünet, mely akár károkat is okozhat az elektromos készülékekben. Elfogadhatatlan ez a probléma, az pedig még inkább, hogy hosszú hónapok óta nem találnak rá megoldást a szolgáltató szakemberei. A polgármester arra kérte az illetékest, hogy soron kívül számolják fel a problémát.

Egy neve elhallgatását kérő szakember lapunknak elmondta, véleménye szerint ide vezetett a rezsicsökkentés. A szolgáltatóknak ugyanis nincs kellő anyagi fedezetük a hálózatok karbantartására, fejlesztésre, korszerűsítésére. Ráadásul nincs olyan közüzemi szolgáltató, amelynek ne lennének jelentős kintlévőségei.

Az E.ON előre nem látott hibákkal is számol

A polgármesteri megkeresésre reagált az E.ON üzemigazgatója. Benke József Szalay Ferencnek küldött levelében összefoglalta, milyen lépéseket tettek korábban az érintett területeken tapasztalt rövid idejű áramszünetek tartós megoldására. Várakozásuk szerint a tervezett beavatkozásokkal május első hetére megszüntetik az áramkimaradásokat okozó problémákat. Ugyanakkor hozzátette, előfordulhat, hogy jelenleg nem ismert hibát is feltárnak, ezt orvosolni igyekeznek.

A vezető szerint az ismétlődő áramkimaradásokat elsősorban a vezetékek közelébe nőtt növényzet okozza. (Úgy tudjuk, más településen is erre hivatkozott a szolgáltató és így próbálta orvosolni ezt a problémát, de a lakosok elmondása szerint ez nem járt sikerrel, tapasztalatuk szerint maradtak az áramkimaradások.) Ezért több alkalommal és helyszínen végeztek már beavatkozásokat, hogy eltávolítsák a működést zavaró ágakat. A cég e mellett hálózatfejlesztést is végrehajt; a beruházással az érintett területek több irányból is elláthatók lesznek árammal. Ez a beavatkozás május első hetében készül el.

 

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.

A dolgozó népé lett

A 20. századi magyar írók népes táborán belül kevés­szer fordult elő teljes egyetértés, de az 1953 óta működő szigligeti alkotóház mindenkinek bejött. Lehetetlen felsorolni, hogy az elmúlt hetven évben hányan emlékeztek meg róla meleg szívvel, és az sem volt soha vita tárgya, hogy „az íróknak” szükségük van-e egy balatoni kastélyra.