Írjuk fel ezt a napot, mert a Fidesz gépezete ma végleg benyelte a vidéki nyomtatott sajtót

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 2.

Kis-Magyarország

A Médiatanács áldását adta ahhoz, hogy a maradék független sajtó gyökereit is kitépjék vidéken.

Zöld utat kapott Andy Vajna, hogy AVALUE Befektetési Kft. nevű cégével felvásárolja a Lapcom Zrt.-t – adta hírül ma a Médiahatóság.

false

 

Fotó: MTI

Mindez azért brutális fejlemény a hazai sajtó életében, mert ez a cég adja ki az elég magas példányszámokkal futó Bors, Kisalföld, Délmagyarország című napilapokat. Úgy saccoljuk, hogy ez csaknem 150 ezer darab újság naponta (lehet, hogy kicsit kevesebb vagy több), azaz ennyi került a fideszesített sajtóbirodalom birtokába. Azért kegyetlen hír ez a független sajtó iránt elkötelezettek számára, mert a Kisalföld és a Délmagyar a vidéki lapok közül abszolút kiemelkedtek: nemcsak példányszámukkal, hanem minőségükkel is (a kettő nyilván nem véletlenül jár együtt.)

Az év elején részletesen beszámoltunk arról, hogyan vette át 12 megye újságját Mészáros Lőrinc, hogy aztán később a Nógrád megyei napilap is hozzá kerüljön. Mészáros Lőrincnek már csaknem 200 újságja van...

Szintén még ezen a héten robbant a hír, hogy a Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Szabolcs-Szatmár megyében ténykedő Russmedia a H. Pecina nevű emberhez kerül: ő volt az, aki bezáratta a Népszabadságot, és átpasszolta Mészáros Lőrincék felé a Mediaworksöt. Most vajon mit várhatunk tőle?

És akkor most elkelt a megmaradt Csongrád és Győr-Moson-Sopron megye is. Alig felfogható dolgok ezek, a kár jelenleg még be nem látható mértékű. (Pest megyét valószínűleg csak azért nem vette meg valamely Orbán-közeli oligarcha, mert ebben a megyében nincsen napilap.)

Figyelmébe ajánljuk