Eszük ágában sincs visszaadni azt az 1,3 milliárd forintot, amit a minisztérium követel

  • narancs.hu
  • 2017. július 29.

Kis-Magyarország

Brutális közpénzégetésnek tűnik a dolog, de a cég meg tudja magyarázni a bizonyítványát. Per lesz!

Perelni fog az a cég, amelytől a Nemzetgazdasági Minisztérium visszakövetel 1,3 milliárd forintnyi uniós támogatást – tudta meg a magyarnarancs.hu. A ma már Ökogroup Zrt. – korábban Ökoenergia Kft. – néven futó vállalkozás szerint nincs igaza a minisztériumnak, amiért elmarasztalta őket, ezért mennek a bíróságra.

Előzmények

Még tavaly írtunk arról a vállalkozói csoportról, amelyről már akkor lehetett sejteni: úgy startoltak rá komoly uniós forrásokra, hogy abból nem feltétlenül fejleszteni akarnak, hanem, úgy tűnik, inkább a saját zsebeiket teletömni. Bátonyterenyén és Bicskén építettek volna „logisztikai központokat”, a milliárdos uniós támogatást meg is megkapták úgy, hogy a rendelkezésükre álló határidőig gyakorlatilag sehol sem tartottak a munkákkal. (Ha kíváncsi a részletekre, olvassa el idevágó cikkünket.)

A bátonyterenyei munka

A bátonyterenyei munka

 

 

Ezek után megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy mire jutottak ebben az ügyben, mire a tárca válaszából kiderült: mindkét beruházás esetében eljárásokat indítottak, amelynek során megállapították a szabálytalanságokat. Végül a támogatási szerződésektől elálltak, ami azt jelenti, hogy visszakérik a teljes összeget, vagyis 1,33 milliárd forintot. „A kedvezményezett részére folyósított támogatások visszakövetelése folyamatban van” – írta a magyarnarancs.hu-nak az NGM.

Csakhogy a cég vitatja a minisztérium megállapítását.

A cég szerint nem hibáztak

Az Ökogroup vezérigazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy szerinte kizárólag tőlük független okokból nem készültek még el a beruházásokkal. Heritesz Viktor állítja, hogy dokumentumokkal (ezeket a papírokat mi még nem láttuk) tudja bizonyítani: a támogatási szerződés aláírása és az összeg folyósítása majd’ egy évet csúszott, miközben a bátonyterenyei beruházásnál a tervezővel kialakult nézeteltérés is hátráltatta a munkájukat, végül jogi vitába is keveredtek a felek.

Az új tervek elkészítése is sok időt vett igénybe, és a bátonyterenyei, illetve a bicskei építkezések kapcsán megjelent első sajtóhírek után több befektetőjük kihátrált a beruházások mögül. A vezérigazgató kiemelte: mindez kétévnyi csúszást jelentett nekik, miközben több minisztériumi ellenőrzést is kaptak, amelyek első körben nem találtak szabálytalanságot, a mélyépítési munkák jelentős részét pedig elvégezték. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is kutakodott náluk, de Heritesz állítja, hogy a szervezet munkatársai sem láttak náluk szabálytalanságokat, mi több, azt ajánlották nekik, a rendszerben tapasztalt anomáliák miatt pereljék be az irányító hatóságot, amely jelen esetben a Nemzetgazdasági Minisztérium. A terveik szerint mindezek ellenére az ősz végére befejezik a bicskei és a bátonyterenyei építkezést is.

Heritesz Viktor szerint a hatóságok mulasztásai miatt járt le minden, az Európai Unió által előírt határidő, és ezért követelik tőlük vissza az 1,3 milliárd forintot, amely mögé a cég 2 milliárd forint értékben nyújtott biztosítékot. A társaság azonban beperelte a Nemzetgazdasági Minisztériumot, mert nem értik, mire hivatkozva változtatták meg a korábbi ellenőrzések során közölt álláspontjukat, és a cég véleménye szerint a támogatási szerződések felmondása jogszerűtlen volt.

Figyelmébe ajánljuk