Fociháború Szombathelyen: Czeglédy kirakná Illés Bélát a Haladásból

  • Kupi Györgyi
  • 2019. december 24.

Kis-Magyarország

Megy a kavarás az egyre rosszabbul szereplő Haladás körül, veszélyben a szombathelyi foci.

Czeglédy Csaba, a vasi megyeszékhelyen győztes összellenzéki összefogás DK-s önkormányzati képviselője kiebrudalná a Haladásból Illés Béláékat. Ezek a súlyos szavak a december 19-i szombathelyi közgyűlésben hangzottak el, amelyen téma volt a fociklubot működtető Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató Kft. helyzete.

Ugyanis a játékosok és az adóhatóság felé fennálló tartozásai miatt ismét veszélybe került a csapat Nemzeti Bajnoksághoz (NB) szükséges licence. A nyáron – a Haladás Kft.-ben 10 százalékos tulajdonnal rendelkező – önkormányzat segítette ki  200 millió forinttal a Haladást, amelyet akkor is az NB-tagság elvesztése fenyegetett. (Ebből az összegből 150 millió forint a megelőlegezett támogatás volt a következő három évre.)

A remény hal...

Az önkormányzati pénz befizetésének egyik feltétele volt, hogy a többi tulajdonos is tegye be a tulajdonrészével arányos veszteségpótlást a Haladásba. Akkor úgy lehetett tudni, ez meg is történt.

Azaz az Illés Béla többségi tulajdonában álló Halmill (amely 81 százalékos tulajdonosa a Haladásnak) is teljesítette a befizetést. Az a hír járta, hogy ezt a csapat egyik szponzora, Homlok Zsolt (Homlok Zrt.) segítségével tette. További feltétel volt egyebek mellett a cég teljes átvilágítása – ennek az auditnak az eredménye került most a közgyűlés elé.

Illés Béla (balról a második) magáncége kihátrált

Illés Béla (balról a második) magáncége kihátrált

Fotó: illesakademia.hu

Nem érdek nélküli ajándékozás

A könyvvizsgálói anyagból azonban kiderült, a Halmill Kft.-re eső 210 millió forint kötelezettséget nem a Halmill, hanem az Illés Sport Alapítvány (az Illés Akadémia működtetője) fizette be július 29-én, miután a cég az alapítványnak ajándékozta a Haladás Kft.-ben lévő üzletrészét.

Július 19-én még arról szóltak a hírek, hogy folyik az egyeztetés a Homlok Zsolt elnökölte Haladás Városi Sportegyesület és a Halmill között arról, hogy a sportegyesület átveszi Illés cégének a Haladás Kft-ben lévő tulajdonrészét. Erre végül nem került sor. Július 29-ére viszont Illés már el is ajándékozta az üzletrészét az általa létrehozott közhasznú, és jelentős részben állami támogatásokból működő alapítványnak.

Illés kibújt a kötelezettség alól

Illés így kibújt a kötelezettsége alól, hogy az egyik cége, a Halmill Kft. fizesse ki azt a veszteséget, amit egyébként a másik cége, a Haladás Kft. halmozott fel. A tulajdonváltást viszont közel fél éve sem jegyezték be, a cégpapírok szerint még mindig a Halmillé a Haladás Kft.

Sőt, a könyvvizsgálói jelentésben az is szerepel, hogy az üzletrész-átruházási szerződést (az ajándékozást) csak 2019. október 27-én kötötte meg a Halmill Team Tanácsadó Kft. az Illés Sport Alapítvánnyal. A közgyűlési anyagban az szerepel, hogy a kft. ügyvezetőjének tájékoztatása szerint a cégbíróság felé a változás bejelentése megtörtént, a bejegyzése még folyamatban van.

Nemény András polgármester újabb könyvvizsgálatot kért

Nemény András polgármester újabb könyvvizsgálatot kért

Fotó: szombathely.hu

Büntetőjogi felelősség is felmerülhet?

Éppen ezért ebrudalná ki Czeglédy a Haladásból Illést, és a hozzá köthető szervezeteket. Mi több, Nemény András polgármester bejelentette, hogy újabb könyvvizsgálatot kér, mert szerinte valami nagyon nincs rendben, ami akár büntetőjogi felelősséget is felvet.

(Címlapfotó: Czeglédy Csaba önkormányzati képviselő a szombathelyi közgyűlés decemberi ülésén azt javasolta, hogy tessékeljék ki Illés Béláékat a Haladást működtető fociklubból. A felvétel forrása: szombathely.hu.)

Figyelmébe ajánljuk