Van, aki rasszizmust kiált, van, aki szerint minden rendben volt – egy szilveszteri buli utózöngéi

Kis-Magyarország

Rasszizmus, cigányok és "félcigányok" tudatos elkülönítése, az alsóbbrendűség kinyilvánítása – mondja az egyik oldal. Politikailag motivált zavarkeltés, tudatos balhé, vannak, akiknek semmi sem jó, csak hőbörögnek – így értékel a másik fél. Mindannyian ugyanarról beszélnek: a kötegyáni művelődési házban és könyvtárban tartott szilveszteri és újévi mulatságról.

„Nem tudtam személyesen kifejezni a 'nem tetszésem', így hát itt írnék egy pár mondatot. A mai estét azért vártuk a családommal, és azért fizettük be a belépőt, hogy tudjunk egy jót bulizni és jó hangulatban eltölteni az év utolsó napját. Ehelyett a nem megfelelő szervezés miatt szégyenszemre nagyobb előnyben részesültek a nem ide való lakosok, mint a kötegyáni falubeliek, hiszen mi romák vagy félig romák külön lettünk ültetve, teljesen elkülönítve, mintha nem ugyanolyan rendűek lennénk, mint mások. (Nem hiszem, hogy a puszta véletlen, hogy elszigetelve könyveket bámulva kellett ülnünk.)” – írta Fb-bejegyzésében Czinanó Vanessza a Kötegyánban tartott szilveszteri mulatság után.

A zenés és táncos rendezvényt a román határ melletti kis Békés megyei falu önkormányzata által fenntartott művelődési házban és könyvtárban tartották, amelyre a 3000 forintos belépőjegyet130-an vásárolták meg. A zenekar mellett a színpadra, az ezzel egy légtérben lévő művelődési ház nagytermébe és a mindezt ajtóval elválasztó könyvtári részbe állítottak fel asztalokat és székeket a szervezők, akik névjegykártyákkal jelezték, kinek, hol lesz a helye a vidám mulatságon.

„Undorító és igazságtalan”

A banki ügyintézőként dolgozó Czinanó Vanessa és Berczi Mónika, valamint hozzátartozóik nem mulattak jól az estén, sőt tüntetőleg otthagyták az óévbúcsúztató rendezvényt. „Félreértés ne essék, nem az igazam keresem (nem lájkot gyűjtök) és már amúgy sem számít, csak igazságtalannak és undorítónak találom ezt az egészet, aminek muszáj volt hangot adnom. U.i: Újév alkalmából pedig csak annyit üzennék, hogy a rasszizmus a tudatlanok menedéke (akinek nem inge.. )” – írta nem sokkal éjfél előtt a buliból eltávozó Czinanó Vanessza.

Névadóünnepség a kötegyáni művelődési ház és könyvtárnál

Névadóünnepség a kötegyáni művelődési ház és könyvtárnál

Fotó: Facebook.co/Kotegyan

"A kirekesztés sajnos Kötegyánra jellemző! Szervezésből IS megbuktatok! Adj hatalmat valaki kezébe, és megtudod, milyen valójában!!!" – kommentálta a történteket Berczi Mónika a Facebookon. Egy, az önkormányzati választás előtt, a Fidesz által a cigányoknak szervezett kötegyáni rendezvényről annak idején elsőként számoltunk be. Czinanó és Berczi Fb-bejegyzései nyomán élénk vita bontakozott ki. A Narancs.hu a másik oldal legilletékesebb emberét, a művelődési ház és könyvtár igazgatóját, egyben a község társadalmi megbízatású fideszes alpolgármesterét, Borbély Józsefet kérdezte a történtekről.

Semmi sem igaz

Borbély nem tagadta, hogy hozzá is eljutottak a kirekesztésről és rasszizmusról szóló vélemények, amelyekből szerinte „semmi sem igaz”. Elmondta, sokan, 130-an fizettek be a kötegyáni művelődési házban és könyvtárban tartott szilveszteri rendezvényre, így a színpadon, a nagyteremben és az ettől ajtóval elválasztott könyvtárban állították fel az asztalokat és a székeket. Hozzátette, némi tanakodás után úgy döntöttek, hogy névjegykártyákat tesznek ki az asztalokra, ezzel jelezve, kinek hol lesz a helye. A szervezőket ért bírálat szerint a „cigányok és fél cigányok” elkülönítve, kikerültek a könyvtári részbe. Borbély József szerint ez nem így volt.

Szerinte a névkártyákat sokan kicserélték, és átültek más helyre, ebből nem volt semmi probléma. Jelezte azt is, hogy voltak romák a nagyteremben is. Mások azt mondták a Narancs.hu-nak, hogy az asztalokra kitett névkártyák akadályozták meg őket abban, hogy elhagyják kijelölt helyüket és jobb pozícióba kerüljenek.

„Mit kellett volna tennünk, 100 főnél meghúzni a részvételi határt? Mert akkor 30 embert el kellett volna utasítani” – mondta a művelődésiház-igazgató, alpolgármester. Szerinte vannak olyan emberek, akiknek semmi sem jó; három-négy opciót felajánlottak nekik, de semmit sem fogadtak el. A másik oldal nem emlékszik arra, hogy bármi más lehetőséget kínáltak volna nekik.

„Éppen akkor telik majd be a létszám”

„Az önkormányzati választás óta van az, hogy valakiknek itt semmi sem jó. Októberben Czinanó Tibor Attila nem lett kisebbségi vezető, a mostani történet is ide vezethető vissza. Czinanó Vanessza a rokona, Berczi Mónika pedig a felesége” – mondta a Narancs.hu-nak Borbély József. Hozzátette, a következő alkalmakkor, ha ezek a személyek jelentkeznek majd, akkor „mindig éppen akkorra fog betelni a létszám, akkor is, ha csak öten vagy tízen leszünk”. Amikor fölvetettük, hogy megbízatásai okán nem kellene-e együttműködőbbnek lennie, akkor jelezte, senki nem tudja meg, mi az igaz, mert ő szabja meg a feltételeket, és hangsúlyozta újra: „Mindig éppen akkor fog betelni a létszám.”

Semjén Zsolt és Bayer Zsolt ölelésében HajdúSzűcs Mária Kornélia és férje

Semjén Zsolt és Bayer Zsolt ölelésében Hajdú Szűcs Mária Kornélia és férje

Fotó: Facebook.com

Tavaly tavasszal úgy festett, hogy a korábban az MSZP támogatását élvező, de az utóbbi években már önmagát fideszesként meghatározó Nemes János polgármester újrázni kíván a Kötegyánban az őszi helyhatósági választáson. Ám vele szemben jelöltette magát a papíron független Hajdu-Szűcs Mária Kornélia, aki nem kisebb támogatókat tudhatott maga mögött, mint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Bayer Zsolt kormánypárti publicista. Végül Nemes nem indult és érdekes kampányban az ellenzék közös jelöltjét, Miklósi Ilonát győzte le Hajdu-Szűcs.

A teljes igazság valószínűleg kideríthetetlen. Mindenesetre hasonló jellegű roma-nem roma ellentét nem volt még Kötegyánban, ebben a rengeteg hátránnyal küzdő román határ melletti apró viharsarki faluban.

(Címlapfotónkon Borbély Jószef művelődési ház és könyvtárigazgató, fideszes alpolgármester – jobb oldalt, mikrofonnal a kezében –, bal szélen Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármester.)

Utólag levélben Kötegyán polgármestere, Hajdu-Szűcs Mária Kornélia azzal kereste meg a cikkírónkat, hogy az alpolgármester, a helyi művelődési ház igazgatója, Borbély József a saját intézményében nem alpolgármesterként és nem intézményigazgatóként szervezte meg a szilveszteri a bulit, és neki pedig polgármesterként ehhez nem volt semmi köze. Igaz, nem is állítottuk ennek az ellenkezőjét. Másrészt kérte fotója eltávoítását a cikkből. Ennek a kérésének, lévén közszereplőről van szó, nem tudunk eleget tenni. Ahogy azt sem értjük levelében, hogy vele miért kellett volna az ügyben interjút készíteni -  A Kis-Magyarország szerkesztője.

Figyelmébe ajánljuk