Kisteleken indulhat a polgármesteri tisztségért az ellenzék "új Márki-Zay Pétere"

Kis-Magyarország

Mészáros Gábor egy szavazattal kapott ki 2019-ben Kisteleken a polgármester-választáson, de képviselőként bekerült a testületbe. A polgármester kabinetfőnöke volt – most történelmet tanít egy másik városban, társaival közéleti beszélgetéseket szervez, keresi a kapcsolatot a Fidesz szavazóival is, és készül a 2024-es önkormányzati választásra. „Nem tudok rájuk rosszat mondani” – mondja róla a fideszes polgármester.

Továbbra is úgy áll, hogy nem lesz automata öntözőrendszer a városközpontban? – kérdezte Mészáros Gábor független képviselő Nagy Sándor polgármestertől (Fidesz) a kisteleki képviselő-testület június 25-i ülésén. A 700 millió forint összköltségvetésű Zöld város projektről volt szó, amely épp most zajlik, az elültetett növények értéke több millió forint. Nagy Sándor azt válaszolta, úgy gondolták, mélyfúrású kutak lesznek, utcánként egy, olyan, amit könnyen kezel a közmunkás. Mészáros Gábor szerint, ha betelepítik a növényeket, körülményes lesz slaggal locsolni.

Nagy Sándor azt felelte, érti, amit Mészáros Gábor mond, szerinte is jobb lenne az automata, de nem fér bele a projekt költségvetésébe. Mészáros szerint az önkormányzat kipótolhatná a hiányzó összeget. Nagy szerint valóban kipótolhatná, ha elbírná az önkormányzat büdzséje, de nem bírja el. A képviselő szerint így a növények tönkre fognak menni. A polgármester azt felelte, amikor majd lehet, megcsináltatják az automata öntözőt.

72 érvénytelen szavazat

Ilyen egy vita a hétezer lakosú Csongrád-Csanád megyei város képviselő-testületében. Nincs személyeskedés, nem sértett meg senki senkit, de egyértelműek az erőviszonyok. A polgármester mondja meg, mit bír el a költségvetés, mit nem.

Mészáros: polgármestert és nem testületet kell váltani

Mészáros: polgármestert és nem testületet kell váltani

Fotó: amatőr felvétel

Kisteleken Nagy Sándor építészmérnök 1998 óta polgármester. Akkor öt jelölt közül 55,4 százalékot kapva győzött. 2002-ben egy ellenfele volt, 85,13 százalékkal nyert. 2006-ban 100 százalékkal, egyedül indult. 2010-ben két ellenfél előtt 64,23-at kapott, 2014-ben szintén két ellenfele volt, 74,3 százalék lett az eredménye. 2019-ben 50,02 százalékkal, egyetlen szavazattal múlta fölül egyedüli ellenfelét, Mészáros Gábort, aki korábban a kabinetfőnöke volt.

A tavalyi választáson Nagy Sándor eredetileg nem indult volna, mert fölkérték, pályázzon a Szegedi Tudományegyetem kancellári posztjára. Pályázott. Mészáros Gábor, akivel 19 évig jó munkakapcsolatban és barátságban is volt – szintén jobboldali-konzervatív érzelmű ember –, korábban említette, hogy ha Sándor nem indul, ő szeretné megpróbálni. Most itt volt az alkalom, indult. Ahogy kiderült, mégis más kancellárt választanak az egyetemre, Nagy is elindult. Találkoztak, Nagy azt mondta Mészárosnak, rendben, próbálja meg, de húsz-huszonöt százaléknál nem jósol neki többet.

Az egy voks különbség és a megszokottnál több, 72 érvénytelen szavazat miatt Mészáros Gábor élt a választási törvényben leírt minden jogorvoslati lehetőséggel. Előbb a választási bizottsághoz, majd a bírósághoz fordult, de a törvényszék formai hibára hivatkozva nem vizsgálta érdemben a beadványát. A képviselő-testület különleges hangulatú alakuló üléséről a Narancs.hu is beszámolt. Nagy Sándor polgármester többek közt azt nyilatkozta, nincs olyan fóbiája, hogy el kellene bocsátania legyőzött ellenfelét a hivatalból.

Búcsú, közös megegyezéssel

„Nem kabinetfőnökként dolgoztam tovább, de másik épületbe kerültem a hivatalon belül, és kihagytak mindenből” – idézi fel az azóta történteket Mészáros Gábor. „Azért éreztem, hogy nem nagyon szeretné, ha sokáig ott dolgoznék. A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején behívott. Azzal kezdődött a beszélgetésünk, hogy ő most a felhatalmazása miatt már többször is kirúghatott volna, de inkább egyezzünk meg. Számítottam arra, hogy ez be fog következni. Más választásom nem lévén közös megegyezéssel jöttem tehát el, május végén. Pedagógus végzettségű vagyok, sok helyre beadtam a jelentkezésemet. Végül augusztus végén sikerült elhelyezkednem egy általános iskolában, történelmet tanítok” – mondta a Narancs.hu-nak.

Mészáros Gábor képviselőjelölt is volt, a testületbe a második legtöbb vokssal került be. Ez a munka nehéz, mondja, ha az embernek tényleg vannak elképzelései arról, hogyan működhetne jobban a település. A koronavírus első hulláma nyomán nagyobb jogkört kaptak a polgármesterek, de békeidőben is nyilvánvaló, hogy kicsi a mozgástere az ellenzéki képviselőnek. Egy ekkora településen ezt nem is úgy kell elképzelni, hogy ellenzéki frakció működik, amelynek minden polgármesteri előterjesztésre külön indítványa van. De például a Zöld város projekt ügyében és más kérdésben is készít egyéni indítványt Mészáros Gábor.

„Témánként változik, ki hogyan szavaz, de a polgármesternek jellemzően többsége van, lényegében azt csinál, amit akar. Látszik, Magyarországon nem képviselő-testületet kell váltani, hanem polgármestert, ha változást szeretne elérni a közösség. Azt tapasztalom, hogy ha én túl is tettem magam azon, ami történt, sokakban benne maradt. Itt van a levegőben, ha nem is volt bizonyíték jogsértésre” – világította meg a helyzetet.

Mészáros Gábor és az őt támogató emberek a választás után szervezetet alapítottak, Együtt Kistelekért Egyesület néven. A hozzá hasonlóan gondolkodó kistelekiekkel közösen programokat, előadásokat szervez, készülnek a 2022-es országgyűlési választásokra és a 2024-es önkormányzatira.

Kisteleki városháza, ahol megegyeztek

Kisteleki városháza, ahol megegyeztek

Fotó: wikipedia.org

Nem bánt senkit, ez bevált

„Kisteleken ugyanaz játszódott le, ami országosan, jobboldali gondolkodású emberek szakítottak a Fidesszel, azon az alapon, hogy tisztább politizálásra van szükség. De állnak mellettem baloldaliak, és mások, akik sosem voltak a mostani kormánypárt szavazói” – ez Mészáros Gábor tapasztalata.

Azért a választási eredmény azt mutatta, hogy a település szavazásra hajlandó lakóinak fele a folyamatosság mellett állt. A kérdésre, meg lehet-e szólítani őket és a közélettel nem foglalkozó embereket úgy, hogy a beszélgetés ne növelje a véleménykülönbséget, a történelemtanár azt mondja, sikerült olyan kampányt folytatnia az őt támogatókkal együtt, amelyben nem bántottak meg személyében senkit, és erre kifejezetten vigyáznak.

„Ennek tulajdonítom, hogy a választások óta olyan emberek is megkerestek, akikről korábban nem gondoltam volna, hogy eltávolodnak a Fidesztől. A nyugodt beszélgetést nem pótolja semmi. Közösségünk programjaira olyan előadókat hívunk, akiknek van tapasztalata az önkormányzati politizálásban, ellenzékiként. Járt már nálunk Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi és Lengyel Róbert siófoki polgármester. Hallhattuk, milyen az, amikor Márki-Zay Pétert Hódmezővásárhely határain kívül folyamatosan támadja, és nyomás alatt tartja a Fidesz, Lengyel Róbert pedig népszerűvé vált azzal, ahogy részletezte, hogyan próbálnak tisztán, egyenes gerinccel boldogulni a településük érdekeit képviselve egy nagyobb konfliktusban. Igenis ezekben az ügyekben számít, milyen ember valaki, ha normális, tisztességesen gondolkodó és cselekvő, mindegy, hogy fideszes vagy szocialista” – érvel Mészáros Gábor.

„A kemény parlamenti felszólalásait videón posztoló képviselőnek a szemem láttára nőtt rövid idő alatt ezrekkel a lájkolótábora a Facebookon. A közéletben látni példát a nyílt, konfrontatív stílusra és az egyenes, következetes határozottságra. Én abban hiszek, hogy a nyugodt, higgadt beszédnek van most értelme, és a tiszteletnek, minden körülmények között. Így is lehet a problémákról és a hibákról beszélni. A tiszta, egyenes kiállásnak értéke van, ez is lehet politikai tőke. Szerintem nagyon sok ember akaratát fejezem ki ezzel” – osztja meg észrevételeit Mészáros.

Soha ne mondd, hogy soha!

„Nem tudok rosszat mondani rájuk” – válaszolta az ellenzéki közösség létrejöttével kapcsolatos kérdésünkre Nagy Sándor polgármester. „A pénzügyi, gazdasági, közbeszerzési és ügyrendi bizottságot, ez a legfontosabb bizottságunk, Tóth Szabolcs vezeti, az alelnök Mészáros Gábor. Korrekt az együttműködésünk. A képviselő-testület a határozatainak 98 százalékát egyhangúlag fogadja el. Amikor a veszélyhelyzet miatt a polgármesteri hatáskör bővült, akkor is kikértem a képviselők véleményét, nem hoztam olyan határozatot, amit helytelenítettek volna. Ez a helyzet most is. Bár testületi ülést nem tarthatok a koronavírus-járványra vonatkozó előírások miatt, de megkérdezem a képviselőket, mit gondolnak, és úgy döntök, így történt legutóbb a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat ügyében is” – jegyzi meg a polgármester.

Nagy Sándor: nem indul újra

Nagy Sándor: nem indul újra

Fotó: narancs.hu

A közös megegyezésről Nagy Sándor azt mondja, valóban ő vetette föl ezt a lehetőséget.

Ami a jövőt illeti, a polgármester a folyamatban lévő terveket szeretné véghezvinni az önkormányzattal, de 2024-ben nem indul újra. Bár, mint mondja, ezen a poszton soha ne mondja az ember azt, hogy soha, de most így gondolja, ez az utolsó ciklusa.

(Címlapképünkön a 2019. novemberi alakuló ülés Kisteleken. Középütt Nagy Sándor polgármester, a fotó bal szélén Mészáros Gábor. A felvétel a cikk szerzője készítette.)