Nem tudja lecsukni a szemét a kislány, akit kutyatámadás ért – gyűjtés indult a megsegítésére

  • Kocsis Noémi
  • 2019. november 11.

Kis-Magyarország

Rácz Lénát júliusban sétálás közben megtámadta egy utcára kiszökött rottweiler és a fél arcát lemarcangolta. A gyermek egy hét mesterséges kóma után felébredt. Elhagyta már a kórházat, de sebesülései maradandóak. Gyűjtés indult felgyógyulásáért.

A mosolyáért és a szeme csukhatóságáért még szükség lesz műtétekre, a teljes felépüléshez pedig jelentős anyagi áldozatot kell hoznia a családjának.

Miközben az elmúlt hetekben az ország egy emberként adakozott Levente, az izomsorvadással élő 22 hónapos enyingi kisfiú életmentő gyógyszerére, egy, a nyár közepén hasonlóan országos érdeklődés középpontjába került csókakői kislányért – igaz, egyelőre kisebb nagyságrendben – hasonló összefogást szerveztek a környékbeliek.

Rácz Léna az a kétéves kislány, akit a nyáron az őt magasra emelő anyukája karjából szedett ki egy megvadult kutya. A gyermek súlyos sérüléseket szenvedett, főleg a koponyáján és az arcán, de a mellkasán is. Mentőhelikopterrel szállították kórházba, a műtétek miatt hét napig tartották mesterséges kómában.

Rendőrigazolvány és fenyegetőzés

A támadó kutyáról és gazdáiról érdekes dolgok derültek ki. Mint a Fejér megyei lapban annak idején megjelent, a támadás után az eb karanténba került, ám a telepről a telepvezető elmondása szerint gazdái szokatlan módszerekkel csempészték volna ki. A tulajdonos egy rendőrigazolványt felmutató ismerősével érkezett, majd mikor az nem használt, fenyegetődzni kezdett. Az állatot a protokoll szerint viszont addigra elaltatták.

Léne és ikertestvére, Dóra egy családi fotón

Léne és ikertestvére, Dóra egy családi fotón

Fotó: Családi fotó

A közösségi oldalakon is elterjedt eset akkora felzúdulást keltett, hogy az eb gazdája jobbnak látta, ha családjával együtt inkább elhagyja a Csókakövet és beköltözik a megyeszékhelyre, Székesfehérvárra. Ám végül mégis maradtak Csókakőn.

A gyermek gyógykezelésére az elmúlt hónapokban több szervezett hirdetett gyűjtést, a család pedig meg akarta lepni Lénát egy négylábúval, mert nem szerették volna, ha a kislány félne a kutyáktól. Végül a kutyus mégsem került a házhoz, de közben folyamatosan gyűjtöttek Léna arcplasztikai műtétjére, mert a kislány még mindig nem tudja mozgatni az arca jobb felét és a szemét is képtelen teljesen becsukni.

Arcplasztika 2020 végén

Itt jött a képbe Bodajk kisvárosa. A négyezer fős településen szintén folyt gyűjtés az izomsorvadásos Levente gyógyulásáért, ezzel párhuzamosan azonban még volt lelkesedésük és erejük Lénáért is összefogni. A helyi trafik vezetőjének kezdeményezésére az önkormányzattól a vállalkozókig szinte mindenki megmozdult.

false

Pár napja telerakták a bodajki sportcsarnokot a felajánlásokból összegyűlt süteményekkel, s többek között tombolát, jótékonysági teremedzést és focitornát is szerveztek. Végül több, kint 1,1 millió forintot sikerült összegyűjteniük eddig.

A gyermek szükséges arcideg-műtétjéről szeptemberben döntöttek orvosi konzíliumon, a teljes arcplasztikára viszont csak várhatóan 2020 végén, vagy a következő év elején kerülhet sor. Léna – akinek van egy ikertestvére, Dóra – a hírek szerint jól viseli a megpróbáltatásokat.

Most, szombaton Fehérvárcsugón lesz gyűjtési akció Léna felépüléséért, ami kiegészíti az eddigi kezdeményezéseket és a szülők akcióját.

Az első gyűjtést az édesapja hirdette meg, még most is tart:

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?