Így is lehet: a fillérekből működő ellenzéki portál beérte a százmilliós közpénzből működő közmédiát

  • Ballai József
  • 2019. november 8.

Kis-Magyarország

Márciusi indulása óta a szinte fillérekből működő KecsUP.hu simán beérte százmilliókból működő kecskeméti közmédiát. A recept annyira egyszerű, hogy ugyanilyen bárhol sikeresen működhet.

A 110 ezer lakosú Kecskeméten – mint amúgy szinte majdnem mindenhol az országban – zavarba ejtően egyszínű a média világa. A kereskedelmi rádiót bekebelezte a NER, a Kesmához tartozó Bács-Kiskun megyei lap tizenezres példányszámának alig egyötödét adják el a városban. A legnagyobb – saját jogán majdnem 200 milliós költségvetéssel (amihez sok tízmilliós MTVA-pénz is jön) – a Kecskeméti Televízió, amely afféle médiacentrumként működik (hiros.hu).

Naponta állít elő híradót és mindenféle más tartalmat, ezen kívül üzemelteti a hírportált és kiad egy ingyenes, színes, szélesvásznú, nagy példányszámú hetilapot (Kecskeméti Lapok). Ezt állítólag mindenki megkapja minden héten, de a gyakorlat mást mutat - e sorok írója például alig találkozik vele. Két magán hírportál van még, az egyik a keol.hu, amely inkább a bulvárt vette fókuszába, és az egykori tényfeltáró újságíró, Rajnai Attila által működtetett hirosveny.hu. Ezeket azonban aligha lehetne „ellenzéki” jelzővel illetni.

A semmiből

A KecsUP.hu ebbe az állóvízbe hajított bele egy nem kis kavicsot – már önmagában azzal, hogy lett, és hogy még mindig van. A semmiből indult márciusban, egy szem újságíróval. Gunity Gábor már korábban felmondta szerkesztői állását a Kecskeméti Televíziónál és esküvői, illetve céges fotósként – vállalkozóként – dolgozott. Őt találta meg a feladat, hogy útjára indítson egy független és kritikus portált, amelynek végtelenül egyszerű titka van: rákérdez – rá mer kérdezni – dolgokra, ami, a NER viszonyai között, egy kormánypárti irányítású városban, nem szokásos.

A KecsUP.hu finanszírozását egy pici magáncég, az AB Holding Kft. végzi, tulajdonosa Alter Róbert és felesége. Meg lehetne említeni, hogy hajdanán Alter Róbert és Oltyán József együtt működtette a – már megszűnt - Hirös Indexet, ám Alter és Oltyán útjai évekkel ezelőtt szétváltak. Alter régi álma volt egy független és helyi hírportál létrehozása, amihez a legfontosabb hozzávaló, saját bevallása szerint „egy óriási adag bátorság” volt. Maga a portál fillérekből működik. Havi fenntartása néhány százezer forint: kell költeni a tárhelyre, és ki kell fizetni a újságírót. Igazából irodára – szerkesztőségre – nincs szükség, hiszen az új cikk lényegében bárhonnan feltölthető.

A helyi hírek fontossága

Ahhoz persze, hogy értelme legyen fenntartani egy portált, az kell, hogy olvassák. Mint minden helyi lap, ez is elsősorban helyi témákat dolgoz fel – ezek érdekessége általában nem éri el az országos orgánumok ingerküszöbét, de helyben attól még a fontosak.

Gunity Gábor: célra tart

Gunity Gábor: célra tart

Fotó: Gunity Gábor/Facebook.com

A KecsUP.hu dobta be a köztudatba, és derítette ki, hogy 600 milliós állami támogatással 300 személyes munkásszálló létesül a városban – mindez a közpénzből működő médiában „dolgozói lakásépítés” címszóval jelent meg. Az már csak hab a tortán, hogy a munkásszállót egy méregdrága lakóparktól alig pár tucat méterre húzták fel.

Egy másik – nagy visszhangot kiváltó – cikkükben azt a kérdést tették fel: miért kell egy kalocsai ügyvéd jogi képviselőként – aki nem mellesleg a Fidesz-polgármesterjelölt volt a saját városában - a kecskeméti ingatlankezelő cégnek? Kiderítették, hogy ugyanez a személy a solti – fideszes vezetésű – önkormányzatnál is bezsebel havi 340 ezret, és a fideszes megyei önkormányzatnál is bizottsági tag (45 ezer forintot).

Feltárt ügyek

Az önkormányzati választások közeledtével a KecsUP.hu tárta fel, hogy az első pillantásra furcsa fideszes jelöltállítások mögött – a portál szerint – a polgármester asszony állt. Ő nyomta át, hogy saját barátnője indulhasson egy olyan körzetben, ahol elismert és beágyazott fideszes volt a képviselő. Nem érkezett helyreigazítási kérelem sem erre, sem több más cikkre sem. (Amúgy a barátnő simán elbukta a körzetet).

false

 

Az eltelt kevesebb, mint fél évben a KecsUP.hu a politizáló kecskemétiek fórumává vált. A megismerhető – nyilvános – statisztikák szerint már ugyanannyi látogatója van, mint a sokszorta nagyobb emberi és anyagi-technikai háttérrel bíró hiros.hu-nak. És alighanem abban is oroszlánrésze volt, hogy a Fidesz októberben Kecskeméten nem tudott ugyanúgy hengerelni, mint korábban.

Lényegében 1998 óta a kormánypárt mindig bőven kétharmados többségben irányíthatta a megyeszékhelyet, ám most a 14 egyéni körzetből 6-ot is megnyert az ellenzék. Maradt a Fidesz-többség, de a kétharmadnak annyi.

A KecsUP.hu azért is lehet példa szerte az országban, mert amit csinál, ahhoz elegendő egyetlen – jó tollú és agilis – újságíró, akinek volt mersze kérdéseket föltenni olyan ügyekben, amelyeket korábban senki sem mert bolygatni.

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.