Járványveszély van: ne legyenek bent újságírók, avagy szállodát épít Makón Mészáros Lőrinc

Kis-Magyarország

Csak vágóképeket és fotókat készíthettek a makói képviselő-testület szerdai – egyébként hivatalosan nyílt – ülésének elején az újságírók. Kilenckor kiküldték őket a járványveszélyre hivatkozva. A képviselők módosították a helyi építési szabályozást, hogy a szálloda, amelyet a Hunguest Hotels, Mészáros Lőrinc cége épít a fürdő mellé, a tervezett formában elkészülhessen.

Az ülést nem a városházán, hanem egy még nagyobb helyiségben, a makói Erdei János Sportcsarnok küzdőterén tartották. A csarnokban, a pálya felén helyezték el a képviselők asztalait, egymástól megfelelő távolságban. Az eseményre érkező újságírókat információink szerint a polgármesteri hivatal munkatársa azzal fogadta, hogy siessenek vágóképeket, fotókat készíteni, mert kilenc óra után „az esemény nem nyilvános”.

A kérdésre, hogy akkor zárt ülést rendelnek-e el, az volt a válasz, hogy nem erről van szó, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében döntött úgy a városvezetés, hogy az ülésen a képviselőkön kívül mindig csak az adott napirendi pont előterjesztője lehet jelen, más nem tartózkodhat benn. A testületi ülést előzetesen a csongrádi város hivatalos oldalán nyílt ülésként hirdették meg.

Felmerült, hogy, akkor miképpen számolhat be újság és helyi televízió a döntésekről, először az a válasz érkezett, hogy az ülés után Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester tájékoztatja a sajtót. Utóbb azt mondták, a polgármester egyedül a városi televíziónak nyilatkozik. A többiek, ha kérik, megkapják a nyilatkozat hangfelvételét. Ebből az is következik, hogy közvetlenül csak a városi televízió kérdéseire válaszolt a polgármester asszony.

Szürreális ülés, balról Farkas Éva Erzsébet polgármester

Szürreális ülés, balról Farkas Éva Erzsébet polgármester

Fotó: mcsipos.hu

A járvány terjedésének megelőzése miatt

A Narancs.hu megkérdezte a makói önkormányzat sajtóreferensét a történtekről, és arról, fölmerült-e, hogy valamilyen telekommunikációs eszköz segítségével mégis követhessék az ülést azok, akik kíváncsiak rá. Andrási Lilla kabinetvezető érdeklődésünkre írásban azt válaszolta, a makói képviselő-testület határozatai nyilvánosak, bárki számára elérhetőek. „A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében hoztuk meg azt a döntést, hogy a mai testületi ülésre a képviselőkön kívül csak azokat engedjük be a terembe, akik a napirendben érintettek, vagy jelenlétük elengedhetetlen az ülés levezetése érdekében. A sajtóorgánumok megjelent munkatársainak – kivétel nélkül – kizárólag az ülés kezdete előtti percekben adtunk lehetőséget fotók készítésére.”

A kabinetvezető azt írja, ugyanígy nem lehettek jelen az ülésen a bizottsági tagok, intézményvezetők, és más hivatali munkatársak, ha nem voltak érintettek az épp tárgyalt napirendi pontban. „A beszámolókat, előterjesztéseket előadó irodavezetők a Sportcsarnok aulájában tartózkodhattak”, egymástól másfél méteres távolságra, folyamatosan szájmaszkban, és egyesével hívták be őket, „amikor az ülés menete azt szükségessé tette.

A fentebb leírt intézkedések meghozatalát a képviselők, munkatársaink és mindannyiunk egészségének megóvása érdekében tartottuk fontosnak. A testületi ülést követően Farkas Éva Erzsébet polgármester részletesen beszámolt a Makói Városi Televízió stúdiójában az ülés menetéről, döntéseiről, a beszámolót azonnal a helyi sajtó munkatársai részére is elérhetővé tettük.”

Volt már a csarnokban ülés

A félig-meddig zárt ülésről először a DK önkormányzati képviselője, Mucsi Tamás számolt be Facebook-oldalán. A képviselő a Narancs.hu-nak azt mondta, tartottak már ülést a csarnokban, de akkor jelen lehettek az újságírók. Szerinte egy fix kamerával, amelyet egy másik helyiségben lehet nézni, megoldható lett volna, hogy az újságírók lássák-hallják, mi történik az ülésen.

Meggyőződése, azért küldték ki a sajtót, hogy a nyilvánosságot kizárva utasíthassa el a fideszes többség az ő hét, szociális témájú módosító indítványát. Többek között azt szerette volna elérni, hogy a közfoglalkoztatottak egyszeri juttatást kapjanak. Ehhez forrást is talált a költségvetésben, a befagyasztott képviselői alapok terhére gondolta ezt a pénzt odaadni. A többség azonban nem támogatta javaslatait.

Mészáros makói szállodája: látványterv

Mészáros makói szállodája: látványterv

Fotó: mcsipos.hu

Egész véletlenül Mészáros Lőrinc…

Ezen az ülésen döntött a képviselő-testület „turisztikai célú terület kialakításáról a fürdőberuházással összefüggésben”: az egy tartózkodással megszavazott előterjesztés arról szól, hogy a fürdő mellett, a Szent János téri parkolók helyén építési telket alakítanak ki. Módosítják Makó helyi építési szabályozását, annak érdekében, hogy be lehessen építeni a terület 80 százalékát, a felszín alatt 90 százalékát, és elérhesse a leendő építmény magassága a 20 métert.

Először Farkas Éva Erzsébet számolt be a Facebookon arról – emlékeztetett néhány nappal ezelőtt a hvg.hu –, hogy a Hunguest Hotels készül a Hagymatikum fürdő mellé szállodát építeni. A cég Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik.

Ez egy metropoliszhoz illene

A fürdőturizmusban az előző, baloldali önkormányzati vezetés látott először fantáziát, de a jelenlegi, fideszes többség is jónak gondolja ezt a fejlesztési irányt. A Hagymatikum Makovecz Imre tervei alapján készült el 2012-re. A vállalkozások alkalmazkodtak ehhez az adottsághoz, a városban panziók nyíltak, egy kollégium felújításával elkészült a Glorius Hotel a közelben. Ilyen nagy, és a tervek szerint mélygarázsos szálló azonban még nem épült a városban.

Az egy tartózkodó Mucsi volt, aki azt mondta, ő sem szeretne akadályt gördíteni semmilyen turisztikai fejlesztés elé, de szerinte, amíg a fürdő fejlesztése áll, szükségtelen szállót építeni, főleg olyat, amely – így látja – jobban illene egy metropoliszba, mint ebbe a környezetbe.

(Címlapfotónkon a sportcsarnok küzdőterén megrendezett képviselő-testületi ülés. A felvétel forrása: mcsipos.hu.)

Figyelmébe ajánljuk