„Nem mérgező, de sárgás, büdös és ihatatlan” – tüntetnek Szigetváron a rossz ivóvíz miatt

Kis-Magyarország

Milliárdos projekt részeként csaknem másfél évvel ezelőtt adták át Szigetvár nyugati városrészében az ivóvízminőség-javító program beruházását. Azóta a teához és a vizelethez hasonlóan sárgás színű, nagyon kellemetlen szagú a víz, amivel főzni, mosni, fürdeni és fogat mosni nem lehet. Inni sem.

Helyi civilek ebből az állandósulni látszó lehetetlen helyzetből próbálják kimozdítani az ügyet, ezért gyűjtöttek össze 1300 tiltakozó aláírást és ezért demonstrálnak péntek kora délután Szigetvár nyugati városrészében. Az ivóvíz minősíthetetlen, de a szolgáltató nem tesz semmit. „Úgy tűnik, hogy a régóta megoldatlan probléma rendezéséhez a szigetváriaknak erőt kell mutatni, ehhez széles összefogásra van szükség. Emiatt szervezünk békés és higgadt, de határozott kiállású tüntetést” – indokolta a demonstráció okait Berkecz Balázs, a megmozdulás egyik szervezője. Tőle tudjuk azt is, hogy úgy fest, itt minden fordítva működik. A milliárdos beruházás előtt minden rendben volt a vízzel, de miután a Szabadics Zrt. végzett a projekttel, a víz ihatatlan és használhatatlan lett. Igaz, hogy egy hivatalos szakvélemény szerint nem mérgező. Mint megtudtuk, az egészségügyi hatóság semmi aktivitást nem mutat az ügyben, holott a helyeik szerint akadnak dolga az ügyben.

Az előzményekhez tartozik, hogy a víziközmű-szolgáltatás az idevonatkozó törvény alapján Szigetváron is a Nemzeti Vízművek Zrt. érdekeltségébe került. A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény szerint az állam képviseletében a Nemzeti Vízművek Zrt. jár el, mint az ellátásért felelős szerv, egyben gondoskodik a víziközmű-szolgáltatás folyamatos, az előírt minőségi paraméterekkel történő biztosításáról. A felmerülő igen súlyos problémák miatt most a víziközmű-szolgáltató vezérigazgatóját arra szólítják most fel, hogy tegyen eleget a törvény által előírt feladatok ellátására és biztosítsa a felhasználók egészséges ivóvízzel való ellátását. Egyúttal azt is követelik: az elmúlt közel másfél évben a botrányos minőségű vízszolgáltatásának ellenértékét térítsék vissza az érintett háztartásoknak, továbbá követelik azt is, hogy a rossz minőségű víz miatt keletkezett egyéb károkat (bojlerek, mosógépek, mosogatógépek javítása, cseréje) is térítsék meg az érintetteknek.

„Szigetvár 9800 lakosából valamivel több mint háromezret érint a probléma. Egy teljes lakótelepet és a mellette található családi házas övezetet.

Az ihatatlan és mosásra, főzésre alkalmatlan vasas víz miatt hosszabb ideje lajtos kocsik szolgálják ki az itt élőket, de a harmadik vagy negyedik emeletre nagyon nehéz felcipelni a 10-20 liter vizet, arról nem is beszélve, hogy ebben a körzetben sok idős ember él” – mondta a Narancs.hu-nak Berkecz Balázs. Hozzátette, hogy a balul sikerült projektet az állam vitte végig, de az átadását és elkészültét tanúsító teljesítés-igazolást a szigetvári polgármesternek, Vass Péternek is alá kellene írnia, ám ő addig ezt nem hajlandó megtenni, amíg nem lesz kifogástalan víz ebben a városrészben is.

 
Fotó: Berkecz Balázs

„Mi lehet az oka, hogy a milliárdos ivóvízminőség-javító program után minősíthetetlen lett a víz ebben a szigetvári városrészben?” – kérdeztük Berkecz Balázst. „Találgatásokba nem szeretnék bocsátkozni. Annyi biztos, hogy hivatalos információ és magyarázat máig nincs, miközben a probléma lassan másfél éve keseríti meg az itt lakók életét. Annyit ugyan kimutattak a vízről, hogy nem mérgező, de ihatatlan, a mosdón, a kádon és a WC-ken sárgás nyomot hagy. Nemrégiben az energiaügyi minisztérium egy magas rangú képviselője járt itt, akit megkínáltak ezzel a vízzel. Jelzésértékű volt, hogy nem kóstolta meg” – tudtuk meg Berkecztől.

 
Fotó: Berkecz Balázs

A szigetvári tüntetés a Gyár utca 1. szám előtti közterületre, a Nemzeti Vízművek Zrt. leányvállalata, Baranya-Víz Zrt. épülete előtt tartják, ahol átadják a tiltakozó petíciót.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!