Nem tudták átadni a karcagi bölcsődét, a polgármester szabotázst emleget

Kis-Magyarország

Az ötvenes évekhez hasonló szóhasználattal szabotázsakciót emlegetett Szepesi Tibor, Karcag fideszes polgármestere egy bölcsődei felújítás kapcsán. Szavainak akár súlyos következményei is lehetnének, hiszen most háborús veszélyhelyzet van Magyarországon.

Ötszázötvenmillió forintos, zömmel európai uniós támogatással újul meg a Varró utcai bölcsőde Karcagon. A  munkák nagyon jól haladtak, már-már át is adták az intézményt. Legfeljebb csak kisebb feladatok lettek volna hátra, hogy legkésőbb októberre birtokba vehessék a gyerekek a négy csoportról hat csoportosra bővített bölcsődét. 

Szepesi Tibor fideszes polgármester viszont szabotázst emlegetett, amikor a helyi tévének beszámolt arról, hogy ismeretlenek megrongálták a fűtésrendszert. A polgármester beszámolója igen érdekesre sikeredett. Szó szerint azt mondta,

"sajnálatos módon történt egy szabotázsakció (...) olyan károkozás történt az épületben, amely bár lehet, hogy néhány héttel ezelőtt történt, igazából most mutatkozott meg.

Elérkezett olyan fázisába a kivitelezés, amikor a műszaki próbákat el kell végezni, és eközben derült ki, hogy a fűtésrendszert olyan szinten rongálták meg, ami egyelőre felmérhetetlen." A polgármesteri megfogalmazás szerint a szabotázst végrehajtók a burkolat alatt lyukakat "véstek" a vezetékekbe, ezért az egész fűtésrendszert át kell nézni. Egyelőre nem tudják, mi történt, ahogy azt sem, hogy mikor valósulhatott meg ez a "gyalázatos tett". A város vezetője elmondta, a rendőrségi feljelentést megtették, a vizsgálat folyik. Bízik benne, hogy kiderül, ki volt a tettes és miért okozta a kárt.

Helyi informátorunk szerint az esettel kapcsolatban felmerül pár fontosnak tűnő kérdés. Például az, hogy hogyan lehet - ahogy a polgármester is fogalmazott -, hogy nem tudják, mikor történhetett. Nem vették észre napokig? Ha igyekeztek mielőbb átadni a bölcsődét, akkor esetleg mégsem dolgoztak ott munkások? Hogyan lehet, hogy a polgármester nem említ semmiféle betörést? (Ilyen és hasonló kérdéseket egyébként a polgármester oldalán kommentelők közül többen is feltettek.) Mikor, milyen körülmények között vették észre a rongálást, hiszen a helyi tévé felvételét Szepesi vasárnap délután osztotta meg a közösségi oldalán. 

Informátorunk úgy vélte, valamivel mindenképpen meg kellett magyarázni, hogy miért nem nyíltak meg szeptember elején a bölcsőde ajtajai a kicsik előtt. Mindenesetre a lényeg informátorunk szerint nem is ez, hanem az, hogy a polgármester szerint szabotázsakció történt. Ez pedig az Európában egyedülállóan Magyarországon bevezetett háborús veszélyhelyzetben nem lényegtelen, hanem nagyon is súlyos kijelentés. "Egy átlagembernek minden bizonnyal nem volt oka szabotázsakciót végrehajtani egy átadás előtt álló karcagi bölcsődében" - tette hozzá beszélgetőpartnerünk.

A felújítást és bővítést a karcagi Dola Generál Építő Kft. nyerte el a Közbeszerzési Értesítő szerint. A cégnél érdeklődésünkre egy hölgy vette fel a telefont, akitől a rongálás körülményeit szerettük volna megkérdezni, de nem kívánt nyilatkozni. Mivel nem mutatkozott be, rákérdeztünk, hogy kicsoda, az ügyvezető lehet-e, mire azt felelte, hogy igen, az. 

Megkérdeztük a rendőrséget is az üggyel kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy háborús veszélyhelyzetben mit tehet a rendőrség szabotázs esetén, illetve ez valóban szabotázsnak tekinthető-e, nyomoznak-e ez ügyben vagy "csak" rongálás miatt vizsgálódnak. "A felújítás alatt lévő karcagi bölcsőde épületében történt károkozással kapcsolatban a Karcagi Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen rongálás bűntett elkövetése miatt folytat nyomozást" - közölte érdeklődésünkre a rendőrség.

Kerestük Szepesi Tibor polgármestert is, aki, mint megtudtuk, nem tartózkodott a hivatalában más ügyek miatt, így majd csak elvileg a jövő héten tudja megválaszolnia kérdéseinket. Többek között arra voltunk kíváncsiak, kinek állt szándékában a „szabotázs” és mi lehetett vele a célja.

Karcagon egyébként szép - főként uniós - pénzeket költenek bölcsődére. A Varró utcai 550 milliós beruházáson túl ugyanis hamarosan egy másik hasonló intézmény is épül, méghozzá nagyobb összegből. A Vasút utcai intézmény felújítására 672 millió forint támogatást kapott a város. 

A helyi viszonyokat ismerő forrásunk szerint szerint ez az intézmény valójában 715 millió forintba kerül majd. Ezt a bölcsődét jó pár évvel ezelőtt már felújították nagyjából 70 millió forintból. Most azonban az épületet lebontják és a helyére épül majd az új, amelyben mindössze négy bölcsődei csoport lesz a jelenlegi három helyett. Ezáltal a 42 férőhelyes intézmény 56 férőhelyesre bővül.

(Címlapképünkön Szepesi Tibor karcagi polgármester. Forrás: Szepesi Tibor Facebook)

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk