"Olyan gyűlölettel teli lett a légkör, hogy mindez megtörténhetett" - megverték az egyik battonyai polgármesterjelölt alkalmazottját

Kis-Magyarország

Hogy hova vezet a választási harcban a gyűlöletkeltés, azt egy elképesztő battonyai eset mutatja. Megvertek egy embert, aki az egyik polgármesterjelölt alkalmazottja. A közvetlen ok, hogy sérült ikerfiainak nemrégiben gyűjtést szerveztek. Hogyan történhetett ez meg, el lehet-e menni szó nélkül a történtek mellett, s aki szóvá teszi, az kampányol-e vagy sem? – ezek a kérdések foglalkoztatják a dél-békési kisváros lakóit.

„Tisztelt Álprofilok és gyűlöletkeltők! Az, hogy mocskoltok és mindennek elmondotok, az sajnos a mai politikai színtérnek sajátjává vált. De, hogy tevékenységetek eredményeként egy ártatlan és dolgos kisembert azért verjenek agyba-főbe, mert én voltam az, aki gyűjtést szerveztem a sérült gyermekei számára??!!! Emberek! A családot még áprilisban a Családsegítő Központ javaslatára választottuk ki!!! Miről tehetnek Ők? Hová jut ez a világ? Most azok fognak következni, akik bicikliket kaptak? Tényleg ez az az út, amit Battonyának, a “Mi kis városunknak” követni kell...?” – ezt a Facebook-bejegyzést tette közzé kedden Mákos Árpád vállalkozó, aki egyben független polgármesterjelölt Battonyán a június 9-i önkormányzati választáson.

Mákos nem ismeretlen szereplő a battonyai közéletben, korábban alpolgármester volt. 2020 januárjában azért hagyta ott a posztot, mert megítélése szerint: „Az elmúlt időszak eseményeihez az ember nem szívesen adja a nevét, meglátásom szerint az egyébként is rendkívüli nehéz helyzetben lévő településünk továbbra is a leépülés útján halad. (…) Mindemellett őszinte szókimondásom miatt támadásoknak lettem kitéve. (…) továbbra is úgy gondolom, hogy városunkban a testület nem tudja és nem fogja betölteni vállalt szerepét, helyette, s helyette továbbra is mások fognak irányítani. Ennek azonban nem kívánok részese lenni.” Akkor Boros Csaba polgármesterrel tűzött össze, akinek merőben más volt a véleménye a kialakult helyzetről. Boros független jelöltként indult Simonka György megüresedett dél-békési választókerületében a 2022. tavaszi országgyűlési választáson, ám végül nem rúgott labdába. Boros Csaba és Mákos Árpád most egymással vetélkedik a városvezetői posztért.

Ahogy országszerte, úgy Battonyán is, heves a kampány, felfokozott a közhangulat. Ál- és valódi profilokon ócsárolják egymást az emberek, a két battonyai polgármester-aspiráns is kapott már hideget és meleget. Ezt ők közszereplőként tűrik is. Ám Mákos Árpád szerint most a dél-békési kisvárosban átléptek egy határt.

Korábban azért támadták, mert a helyi családsegítő központ javaslata alapján 23 biciklit adott olyan helyi rászoruló gyerekeknek, akik korábban nem is álmodhattak erről. Akkor azért bírálták Mákost, hogy miért nem kaptak többen. Május végén, gyermeknapon pedig gyűjtést szervezett egy helyi, sérült ikerpárnak. Ahogy korábban, most sem ő, hanem a családsegítő választotta ki, kik legyenek a támogatandók. Ettől teljesen függetlenül a gyermekek édesapja, Péter Mákos vállalkozásánál kapott munkát, mert jó munkaerőnek és szorgalmas embernek tartják.

Péter a napokban az egyik battonyai vendéglátóhelyen ebédelt, amikor egy helyi férfi hangosan szidni kezdte az egyik ottani műszerészt, aki fűnyírókat javít. Keresetlen és nyomdafestéket nem tűrő szavaira végül Péter reagált azzal, hogy jó szakemberről van szó, de ha nem bízik benne, akkor vigye máshova a gépeit. Innentől elszabadultak az indulatok. Szóba kerültek a helyi politika ügyei és személyek is, válogatott durvaságokkal illetve. Ekképp jött elő Mákos Árpád neve is, sőt az illető feltehetően tudhatta, hogy Péter nála dolgozik. Amikor a férfi azt mondta, hogy Mákos jobb helyre is gyűjthette volna a pénzt, nem arra a két „hülyegyerekre”, akkor Péter ezt kikérte magának, mert az ő gyerekeiről volt szó.

Ezt követően rövid dulakodás tört ki,

a férfi megverte és kidobta a helyiségből Pétert, aki aznap és másnap nagyon nehezen vett levegőt, fájt a bordája.

Elvitték az orosházi kórházba, ahol megállapították, hogy bordatörést szenvedett. Ennek alapján súlyos testi sértés alapos gyanúja miatt feljelentés született az ügyben és hivatalos büntetőeljárás indult.

„El lehet-e menni szótlanul ilyen történet mellett?” – tette fel a kérdést a Narancs.hu-nak Mákos Árpád, egyben bejegyzésében válaszolt erre: nem. Azt mondja, most azzal támadják, hogy ezt is kampánytémaként használja fel, pedig szerinte erről szó sincs. „Nekem az utolsó napokban éppen nem hiányzott ez a történet” – mondta. Hozzátette: szó nincs arról, hogy a polgármesteri posztért harcba szálló ellenfele bízta volna meg a bántalmazót, hogy verje meg Pétert. „Ugyanakkor olyan gyűlölettel teli lett a légkör országszerte és Battonyán is, hogy mindez megtörténhetett, és ez a roppant szomorú ebben a történetben” – vont mérleget a polgármesterjelölt.

(Címlapképünkön a battonyai városháza. Forrás: Battonya Város Önkormányzata Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk