A battonyai polgármester is indul a választáson Simonka volt körzetében

Választás 2022

"Lehetek nevető harmadik" - mondja a függetlenként politizáló Boros Csaba. Kérdés, hogy a Fidesztől, vagy az ellenzéktől vesz el szavazatokat.

Békés megye 4., orosházi központú egyéni választókerületében Simonka György nyerte a választást 2018-ban. Az azóta már bíróság előtt álló fideszes képviselő 43 százalékot kapott, míg az akkor külön-külön induló ellenzéki pártok 50-nél többet. Éppen ezért billegő körzetnek számít a békési választókerület, ahol a Fidesz Simonka helyén Erdős Norbertet, az agrártárca egyik államtitkárát indítja, míg az egyesült ellenzék a jobbikos Szabó Ervint. Ebbe a küzdelembe "zavarhat be" Boros Csaba, Battonya független polgármestere, aki némi meglepetésre elindul az áprilisi választáson. Sokak szerint a két nagy tömb aspiránsai mellett senki másnak nem lehet esélye a győzelemre, ezért Borost a Fidesz által felkért jelöltnek is nevezik, aki a kampányban zavarórepülést hajt végre.

Meglehet azonban, hogy a történet ennél bonyolultabb. Ugyanis Boros sokáig a Fidesz színeiben politizált, de aztán szakított Simonkáva, ami egyben a kormánypártból való távozását is jelentette. Így kérdésként merülhet fel, hogy Boros melyik oldaltól vehet el több voksot. „Rengeteg ember keresett meg, olyanok, akik egyik nagy tömörülésnek sem hisznek, ezért vállaltam az indulást.

Lehetek én még itt a nevető harmadik is, csak várjuk ki a végét”

– mondta a Narancs.hu-nak nem kevés optimizmussal Boros Csaba. Jelezte azt is, elképesztőnek tartja, hogy a Fidesz nem talált helyben lakó jelöltet, mert így Erdős személyében mezőberényi illetőségű, Békéscsabán lakó, Budapesten dolgozó, de előtte évekig Brüsszelben politizáló ember indul a választókerületben, akinek egyetlen "kapcsolódási pontja" a térséghez az, hogy az egyik nagymamája az orosházi temetőben nyuszik.

Ugyanakkor olyan félelmek is vannak Battonyán, hogy a polgármester indulása az országgyűlési választáson hátrányt jelent a településnek, ugyanis mindkét nagy tömb innentől kezdve ellenfélként és nem partnerként tekint a városra.

"Elfogy" a testület Battonyán?

Battonyán Boros indulása mellett az önkormányzaton belül is zajlanak az események. Január végén jelentette be Mákos Árpád független képviselő, volt alpolgármester, hogy lemond. „Az elmúlt időszak eseményeihez az ember nem szívesen adja a nevét, meglátásom szerint az egyébként is rendkívüli nehéz helyzetben lévő településünk továbbra is a leépülés útján halad. (…) Mindemellett őszinte szókimondásom miatt támadásoknak lettem kitéve. (…) továbbra is úgy gondolom, hogy városunkban a testület nem tudja és nem fogja betölteni vállalt szerepét, helyette, s helyette továbbra is mások fognak irányítani. Ennek azonban nem kívánok részese lenni” – írta Facebook-bejegyzésében Mákos, közölve lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról. Mákos Árpád 2019 októberétől közel egy évig a dél-békési kisváros alpolgármestere is volt, ám bizalomhiányra hivatkozással ezt utóbb megvonta tőle Boros Csaba.

„Ezt a várost a jegyző és a polgármester irányítja, mindenről ők döntenek és nem a testület. Ha a képviselő-testület mégis szót kér magának, akkor nem hajtják végre a testületi határozatokat. Sokat elárul a helyi viszonyokról, hogy egy-egy testületi ülésen a jegyző ötször annyit beszél, mint az ülést vezető polgármester. Aki ráadásul ötlettelen, a lobbiereje zéró, pályázatoknál rosszuk szerepelünk, láthatóan elképzelése sincs, hogyan lehetne ezt a lecsúszó várost új pályára állítani” – sorolta Boros Csaba városvezetővel szembeni kritikáit a Narancs.hu-nak Mákos Árpád. Ugyanakkor érdeklődésünkre cáfolta azt a helyben terjedő értesülést, hogy mindezt azért tette volna, mert már készül a 2024. októberi polgármester-választásra. Elmondta, ez már csak azért sem igaz, mert egy gazdasági társaság ügyvezetője, ami összeférhetetlen a városvezetői pozícióval. Mint kifejtette, tényleg tenni szeretett volna az egyre nagyobb bajban lévő városáért, ezért vállalt helyben politikai szerepet, de úgy látja, mindenben csak akadályozták a ténykedését.

Mellette Simon Tibor képviselő is lemondott, és úgy tudni, mások is fontolgatják, hogy elköszönnek a testülettől.

Jobb helyzetben a költségvetés

Merőben másként látja a helyzetet Boros Csaba, akit a battonyaiak a 2019 őszi helyhatósági választáson nagy fölénnyel választottak polgármesterré. Mint portálunknak elmondta, ez azért jelentett neki különösen sokat, mert 2014-ben csak pár vokssal veszítette el a választást, aztán pedig végignézte, hogy minden különösebb elképzelés nélkül miként sodródik egyre lejjebb a város. Boros elmondta, a legutóbbi önkormányzati választás után több tíz milliós hiánnyal és hitellel vették át a várost, miközben az előző vezetés még jutalmakat osztott magának. A pénzügyi megszorítás miatt a költségvetés szerkezetén mindenképpen változtatni kellett, mert csak a mínuszokat „termelte.” Meglátása szerint ez sikerült is, mert alig valamivel egy évvel később, 2021 decemberében már a hitel és a hiány jelentős részét lefaragták, bár még mindig mínuszban voltak. Emellett jól szerepeltek az önhibáján kívül hátrányos helyzetű (önhiki) települések pályázatán, bár kétségtelen, hogy önerő hiányában kevesebb fejlesztési pályázaton tudtak részt venni.

 
Mákos Árpád (b) és Boros Csaba (k) a battonyai képviselő-testület ülésén
Forrás: Boros Csaba Facebook

„Az elmúlt alig több mint egy évben az derült ki, hogy két dudás – azaz én és Mákos Árpád – nem fér meg egy csárdában. Azért kértem fel a választás után alpolgármesternek, mert számítottam kreativitására és kapcsolatrendszerérére, amellyel Battonya fejlődését tudja segíteni. Ebben csalódni kellett; mert ő inkább az alpolgármesteri címét használta fel cégügyei segítésére, mint fordítva” – mondta egykori helyetteséről Boros. Hozzátette, egy önkormányzatot nem lehet úgy vezetni, mint egy gazdasági társaságot, ezt pedig szerinte Mákos nem értette meg.

Mákos Árpád szerint nem volt semmilyen "szereptévesztésben" a cégvezetés az alpolgármesterséggel. „Nem a cégemnek van szüksége Battonyára, hanem Battonyának a cégemre” – mondta. Hozzátette, az önkormányzatnak a vállalkozások megtelepedéséhez kedvező gazdasági környezetet kellene kialakítani Battonyán, mert maguktól nem fognak idejönni. „Városfejlesztési koncepciót tettem le az asztalra, de érdemben nem is foglalkoztak vele” – mondta a nemrégiben leköszönt képviselő.  

(Címlapképünkön Boros Csaba. Forrás: Boros Csaba Facebook)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk